Hogyan lehetünk elég jó szülők?

beszélgetőest
Galánta |

Az Esterházy-kastély borozójában kezdődött decemberig tartó programsorozat a Galántai Könyvtár és Récsei Noémi újságíró, televíziós műsorvezető közös szervezésében. Az első alkalommal Eliaš Bosák Tünde pszichológus beszélt arról, hogyan lehetünk elég jó szülők.

A Galántai Könyvtár Récsei Noémi újságíróval, televíziós műsorvezetővel közösen szervezett beszélgetést az Esterházy-kastélyban működő Wine and Coffee borozójában, ahol Eliaš Bosák Tünde volt a beszélgetőpartner. A bő egyórás előadáson a résztvevők arra kaphattak válaszokat, ötleteket, hogyan lehetnek a gyerekük számára elég jó szülők. A beszélgetést Récsei Noémi egy történet elmesélésével kezdte, amely egy olyan anyáról szólt, aki igyekezett minden segítséget megadni a gyerekeinek, amivel azonban azt okozta, hogy túlságosan függtek tőle a gyerekek, nem tudtak saját döntéseket hozni és felelősséget vállalni azokért. Időbe telt, míg az anya megtanulta, hogy nem kell tökéletesnek lennie, csupán elég jónak, vagyis meg kell találni az egyensúlyt a segítségnyújtás és a szabadság, az önállóság között. Eliaš Bosák Tünde erre úgy reagált, a legfontosabb a szülőnek tudatosítania, megengedheti magának, hogy hibázzon, de fontos, hogy tanuljon belőle és legközelebb lehetőleg ne kövesse el ugyanazt a hibát. A pszichológus szerint ennek feltétele, hogy a szülő ráhangolódjon a gyerekére, valamint saját magára is, dolgozzon az önismereten. Többször hangsúlyozta, hogy nem kell egyedül megoldani a problémákat, bátran kérjünk segítséget, keressünk fel olyan közösségeket, amelyek tagjai hasonló problémákkal szembesülnek, illetve szakemberhez is fordulhatunk, ha úgy érezzük, elakadtunk. A beszélgetőesten szóba került a szülők és gyerekek szerepének változása az elmúlt évtizedekben, hogy kire hallgassunk, ha elég jó szülők akarunk lenni, hogy mi fér bele a szülői nevelési repertoárba, hogy milyen feladatok tartoznak a szülői szerephez. A beszélgetőtársak kitértek arra is, hogyan lehet kezelni a konfliktusokat, hogyan kell a felnőtté válás útján terelni a gyereket, milyen az elég jó szülő a gyerek szemszögéből, mit jelent a szülőhibáztatás, hogyan válasszunk stratégiát ahhoz, hogy elég jó szülővé váljunk, hogyan kerüljük el a kiégést, miért kell néha kilépni a szülői szerepkörből, hogyan csökkentsük a túl jó szülőség miatti szorongást. Récsei Noémi és Eliaš Bosák Tünde a beszélgetés végén a témához kapcsolódó könyveket ajánlott, amelyek megtalálhatóak a Galántai Könyvtár kínálatában. Az intézmény igazgatója, Lívia Koleková az Új Szónak elmondta, a Kult-minor támogatásával megvalósuló 5 részes programsorozat célja, hogy segítséget nyújtson a fiatal szülőknek, anyáknak a gyereknevelésben különféle témák megvitatásával.

„Nem formális módon, hanem közvetlen beszélgetések során, amikor a résztvevők is teret kapnak a megszólalásra, szeretnénk bővíteni a jelenlévők ismereteit a gyermeknevelésről. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmüket könyvtárunk széles kínálatára, a témában nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is találnak számos érdekes és hasznos könyvet. Folyamatosan igyekszünk az olvasók kedvében járni és beszerezni azokat a köteteket, amelyek érdeklik őket. Erre külön listát vezetünk a könyvtárban, amelyre fel lehet írni azokat a könyveket, amelyeket az olvasó szeretne kikölcsönözni, mi pedig megpróbáljuk rövid időn belül beszerezni”

– tette hozzá Lívia Koleková. Legközelebb október 11-én várják az érdeklődőket a kastély borozójába, ahol Murinai Angéla írót fogadja Récsei Noémi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?