Régió

Helytörténeti adatbázist készített a Bibliotheca Hungarica

Somorja | Több mint kilencezer, a csallóközi és mátyusföldi újságokban megjelent cikkel indított helytörténeti adatbázist a Bibliotheca Hungarica, a Fórum Kisebbségkutató Intézet szakkönyvtára.
Kiss Bartalos Éva

2021. január 30. 18:32

lapok

A közelmúltig zárva tartottak a könyvtárak, és most is csak negatív teszttel fogadhatnak látogatókat. A somorjai kutatókönyvtárban azonban számos projekt kezdődött el a lezárás hónapjai alatt. Ezek egyike a szlovákiai magyar községi és városi lapok helytörténeti cikkeit feldolgozó adatbázis. Roncz Melinda a Bibliotheca Hungarica igazgatója lapunknak elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben nem különálló bibliográfiát hoztak létre, hanem az új adatbázis a könyvtári katalógus része lett, így azokat a polcokon megtalálható kiadványok adataival egyszerre böngészhetik az érdeklődők.

„A most elkészített adatbázis egy nagyobb terv része, az első szakaszban a csallóközi és a mátyusföldi községi lapok helytörténeti cikkeit dolgoztuk fel. Ezt minden évben követi majd egy-egy újabb adag feldolgozása. A projektnek köszönhetően egyszerűbben kereshető információ az egyes községekről, nem csak könyveket vagy tanulmányokat talál az adott helységekről az érdeklődő, hanem a helytörténeti cikkek adatait is” - nyilatkozta Roncz Melinda.

Az első szakaszban az 1990 után megjelent lapok cikkeit dolgozták fel a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásából. A támogatás év közben csökkent a lelkesedés azonban nem. Huszonhét csallóközi és tizenhárom mátyusföldi lap cikkeit tanulmányozták át a könyvtár munkatársai. „Az elején még nem volt elképzelésünk arról, hogy egy-egy folyóiratban mennyi helytörténeti jellegű cikk van, így számunkra is meglepő, hogy végül kilencezer írást sikerült feldolgozni.

Sokszor nem gondolunk bele, hogy egy-egy történés az adott pillanatban még csak aznapi hírnek számít, tíz év múlva viszont helytörténeti jelentőségű cikk lesz. A helytörténettel foglalkozók számára minden fontos lehet, amit feldolgoztunk” - folytatta a könyvtár igazgatója.

A ´90-es évek elején jelentek meg az első községi lapok, amelyekben szépen nyomon követhető a rendszerváltással érkező közigazgatási változás is. Az évek során ugyan több újság megszűnt, a 2010-es évek elején azonban láthatóan nőtt a kiadási kedv és új kiadványokkal jelentkeztek az önkormányzatok. A projekt keretében leltárazták a kiadványokat, pótolták a munka során felfedezett hiányosságokat, adatlapot soroltak a községi lapokhoz, ezekhez csatolták az adott újságban megtalálható cikkek adatait. A tárgyszavak alapján kikereshető, hogy hol, és mikor jelent meg a publikáció. A könyvkatalógus olvasói felülete is megújult, ennek köszönhetően könnyebb eligazodni az otthonról is elérhető adatbázisban, de a könyvtár munkatársai is szívesen segítenek.

A helytörténeti cikkadatbázis kidolgozása mellett egyéb projektekre is jutott idő a könyvtárban, frissítették, illetve bővítették a meglévő bibliográfiákat, leltározták a hagyatéki gyűjteményeket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.