Régió

Helytörténeti adatbázist készített a Bibliotheca Hungarica

Somorja | Több mint kilencezer, a csallóközi és mátyusföldi újságokban megjelent cikkel indított helytörténeti adatbázist a Bibliotheca Hungarica, a Fórum Kisebbségkutató Intézet szakkönyvtára.
author
Kiss Bartalos Éva

2021. január 30. 18:32

lapok

A közelmúltig zárva tartottak a könyvtárak, és most is csak negatív teszttel fogadhatnak látogatókat. A somorjai kutatókönyvtárban azonban számos projekt kezdődött el a lezárás hónapjai alatt. Ezek egyike a szlovákiai magyar községi és városi lapok helytörténeti cikkeit feldolgozó adatbázis. Roncz Melinda a Bibliotheca Hungarica igazgatója lapunknak elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben nem különálló bibliográfiát hoztak létre, hanem az új adatbázis a könyvtári katalógus része lett, így azokat a polcokon megtalálható kiadványok adataival egyszerre böngészhetik az érdeklődők.

„A most elkészített adatbázis egy nagyobb terv része, az első szakaszban a csallóközi és a mátyusföldi községi lapok helytörténeti cikkeit dolgoztuk fel. Ezt minden évben követi majd egy-egy újabb adag feldolgozása. A projektnek köszönhetően egyszerűbben kereshető információ az egyes községekről, nem csak könyveket vagy tanulmányokat talál az adott helységekről az érdeklődő, hanem a helytörténeti cikkek adatait is” - nyilatkozta Roncz Melinda.

Az első szakaszban az 1990 után megjelent lapok cikkeit dolgozták fel a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásából. A támogatás év közben csökkent a lelkesedés azonban nem. Huszonhét csallóközi és tizenhárom mátyusföldi lap cikkeit tanulmányozták át a könyvtár munkatársai. „Az elején még nem volt elképzelésünk arról, hogy egy-egy folyóiratban mennyi helytörténeti jellegű cikk van, így számunkra is meglepő, hogy végül kilencezer írást sikerült feldolgozni.

Sokszor nem gondolunk bele, hogy egy-egy történés az adott pillanatban még csak aznapi hírnek számít, tíz év múlva viszont helytörténeti jelentőségű cikk lesz. A helytörténettel foglalkozók számára minden fontos lehet, amit feldolgoztunk” - folytatta a könyvtár igazgatója.

A ´90-es évek elején jelentek meg az első községi lapok, amelyekben szépen nyomon követhető a rendszerváltással érkező közigazgatási változás is. Az évek során ugyan több újság megszűnt, a 2010-es évek elején azonban láthatóan nőtt a kiadási kedv és új kiadványokkal jelentkeztek az önkormányzatok. A projekt keretében leltárazták a kiadványokat, pótolták a munka során felfedezett hiányosságokat, adatlapot soroltak a községi lapokhoz, ezekhez csatolták az adott újságban megtalálható cikkek adatait. A tárgyszavak alapján kikereshető, hogy hol, és mikor jelent meg a publikáció. A könyvkatalógus olvasói felülete is megújult, ennek köszönhetően könnyebb eligazodni az otthonról is elérhető adatbázisban, de a könyvtár munkatársai is szívesen segítenek.

A helytörténeti cikkadatbázis kidolgozása mellett egyéb projektekre is jutott idő a könyvtárban, frissítették, illetve bővítették a meglévő bibliográfiákat, leltározták a hagyatéki gyűjteményeket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
targyalasmatovicnelkul

Összeomlás helyett a gyógyulás útjára léphet az egészségügy

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

sport a tv-ben

Képernyőn a brazilok és a portugálok

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.