Helmeczyről a Helmeczyben

Helmeczy Mihály Alapiskola
Királyhelmec |

A Bodrogköz legnagyobb magyar alapiskolájában rendezték meg az intézmény névadójáról, Helmeczy Mihály nyelvújítóról elnevezett anyanyelvi vetélkedőt és rajzversenyt.

A harmadik alkalommal megszervezett verseny előtt egy nappal az iskola szakmai fórumnak is otthont adott. A KIPróbálom című műhelymunka központi témája a Komplex Instrukciós Program (KIP), és annak az oktatásban való alkalmazása volt. Az érdeklődők megismerkedhettek a módszer egy új, digitális eszközöket felhasználó alkalmazásával is. A műhelymunka a KIP on learning (Schools in a changing world – Inclusive, innovative and reflective teaching and learning – crossborder exchange of knowhow) Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, egy nyertes oktatási projekt részeként valósul meg Királyhelmecen, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) támogatásával. Szabó Ferdinánd, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a Komplex Instrukciós Program (KIP) keretében megvalósított csoportfoglalkozásokat egy sikeres pályázatnak köszönhetően náluk és az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában alkalmazzák. Erre azután nyílt lehetőségük, hogy partnereikel közösen, az említett oktatási intézménnyel, a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskolával, a budapesti Digitális Esélyegyenlőség Alapítvánnyal, valamint a Komáromi Rotary Clubbal 460 520 eurós pályázatot nyertek el. Ebből a pénzből a főpályázó királyhelmeci alapiskolában 117 811 euró felhasználásaval, a helyi pedagógusok részvételével alkalmazzák a tanórákon az elkövetkező két tanévben az instrukciós programot, de tananyagfejlesztésre, eszközvásárlásra, tankönyvek írására és egyéb segédanyagok létrehozására, valamint szakmai találkozók szervezésére is lehetőség lesz. A mostani fórumon az iskola több pedagógusa tartott bemutatót, illetve számolt be a módszer alkalmazása során szerzett tapasztalatairól a bodrogközi és Ung-vidéki alap- és középiskolák pedagógusainak.

 

Kapcsolódó cikkünk

Másnap a komáromi, az ógyallai, a nagyszelmenci, a bodrogszerdahelyi, a bélyi a bolyi és a királyhelmeci alapiskolák csapatainak, valamint a királyhelmeci gimnázium csapatának részvételével rendezték meg a Helmeczy Mihály Anyanyelvi Vetélkedő és Rajzverseny III. évadát, melyen a jeles nyelvújító munkásságával és életével kapcsolatos tudásukról adtak számot a diákok. A megmérettetés győztese a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola csapata lett, megelőzve a házigazdák és a helyi gimnázium csapatát.

A királyhelmeci alapiskola egyébként tavaly, 2018. szeptember 27-én vette fel Helmeczy Mihály nevét, aznap, amikor a nyelvújítás kiemelkedő alakja születésének 230. évfordulójára emlékeztek. Ekkor leleplezték Helmeczy portréját is, melyet Nagy Enzoe Zoltán festőművész készített el, illetve az iskola földszintjén Helmeczyvel kapcsolatos állandó kiállítást nyitottak. Királyhelmec vezetése időközben testvértelepülési megállapodást kötött a magyarországi Törtellel, ahol Helmeczy Mihály sírja található.

 

 

Érdekes

Mi a KIP?

A KIP egy olyan speciális kooperatív tanulási eljárás, mely a különböző társadalmi helyzetű, képességű gyerekek hatékony nevelését tűzte ki céljául. A San Franciscó-i Stanford Egyetemen fejlesztették ki, Magyarországon pedig a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola alakította a helyi viszonyokhoz. A KIP a benne alkalmazott speciális technika révén, sikerélményeken keresztül, a tanuláshoz való viszonyt szeretné javítani. Mindezt olyan sokrétű csoportmunkára építő foglalkozások előkészítésével valósítja meg, melyek a gyerekeket közös gondolkodásra és kreatív ötletelésre késztetik, a tanárnak pedig szellemi kihívást jelent a feladatok, témák kitalálása, előkészítése.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?