Régió

Helmeczyről a Helmeczyben

Királyhelmec | A Bodrogköz legnagyobb magyar alapiskolájában rendezték meg az intézmény névadójáról, Helmeczy Mihály nyelvújítóról elnevezett anyanyelvi vetélkedőt és rajzversenyt.
Leczo Zoltán

2019. január 28. 13:00

Helmeczy Mihály Alapiskola
Az iskola névadójáról elnevezett anyanyelvi vétélkedőnek és rajzversenynek az intézmény idén már harmadszor adott otthont (Dobos András felvétele)  

A harmadik alkalommal megszervezett verseny előtt egy nappal az iskola szakmai fórumnak is otthont adott. A KIPróbálom című műhelymunka központi témája a Komplex Instrukciós Program (KIP), és annak az oktatásban való alkalmazása volt. Az érdeklődők megismerkedhettek a módszer egy új, digitális eszközöket felhasználó alkalmazásával is. A műhelymunka a KIP on learning (Schools in a changing world – Inclusive, innovative and reflective teaching and learning – crossborder exchange of knowhow) Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, egy nyertes oktatási projekt részeként valósul meg Királyhelmecen, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) támogatásával. Szabó Ferdinánd, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a Komplex Instrukciós Program (KIP) keretében megvalósított csoportfoglalkozásokat egy sikeres pályázatnak köszönhetően náluk és az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában alkalmazzák. Erre azután nyílt lehetőségük, hogy partnereikel közösen, az említett oktatási intézménnyel, a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskolával, a budapesti Digitális Esélyegyenlőség Alapítvánnyal, valamint a Komáromi Rotary Clubbal 460 520 eurós pályázatot nyertek el. Ebből a pénzből a főpályázó királyhelmeci alapiskolában 117 811 euró felhasználásaval, a helyi pedagógusok részvételével alkalmazzák a tanórákon az elkövetkező két tanévben az instrukciós programot, de tananyagfejlesztésre, eszközvásárlásra, tankönyvek írására és egyéb segédanyagok létrehozására, valamint szakmai találkozók szervezésére is lehetőség lesz. A mostani fórumon az iskola több pedagógusa tartott bemutatót, illetve számolt be a módszer alkalmazása során szerzett tapasztalatairól a bodrogközi és Ung-vidéki alap- és középiskolák pedagógusainak.

 

Költeni kell az iskola felújítására

2019. január 23. 11:45

Költeni kell az iskola felújítására

Másnap a komáromi, az ógyallai, a nagyszelmenci, a bodrogszerdahelyi, a bélyi a bolyi és a királyhelmeci alapiskolák csapatainak, valamint a királyhelmeci gimnázium csapatának részvételével rendezték meg a Helmeczy Mihály Anyanyelvi Vetélkedő és Rajzverseny III. évadát, melyen a jeles nyelvújító munkásságával és életével kapcsolatos tudásukról adtak számot a diákok. A megmérettetés győztese a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola csapata lett, megelőzve a házigazdák és a helyi gimnázium csapatát.

A királyhelmeci alapiskola egyébként tavaly, 2018. szeptember 27-én vette fel Helmeczy Mihály nevét, aznap, amikor a nyelvújítás kiemelkedő alakja születésének 230. évfordulójára emlékeztek. Ekkor leleplezték Helmeczy portréját is, melyet Nagy Enzoe Zoltán festőművész készített el, illetve az iskola földszintjén Helmeczyvel kapcsolatos állandó kiállítást nyitottak. Királyhelmec vezetése időközben testvértelepülési megállapodást kötött a magyarországi Törtellel, ahol Helmeczy Mihály sírja található.

 

 

Mi a KIP?

A KIP egy olyan speciális kooperatív tanulási eljárás, mely a különböző társadalmi helyzetű, képességű gyerekek hatékony nevelését tűzte ki céljául. A San Franciscó-i Stanford Egyetemen fejlesztették ki, Magyarországon pedig a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola alakította a helyi viszonyokhoz. A KIP a benne alkalmazott speciális technika révén, sikerélményeken keresztül, a tanuláshoz való viszonyt szeretné javítani. Mindezt olyan sokrétű csoportmunkára építő foglalkozások előkészítésével valósítja meg, melyek a gyerekeket közös gondolkodásra és kreatív ötletelésre késztetik, a tanárnak pedig szellemi kihívást jelent a feladatok, témák kitalálása, előkészítése.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

Branislav Gröhling

Gröhling: Nem tudjuk megoldani az egész országban az iskolások tesztelését

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

koronavírus usa

Koronavírus - A fertőzöttek száma 61,6 millió, a halálos áldozatoké 1,44 millió a világon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.