Határon túli kapcsolatok és „komáromiság” a Limes Galériában

Limes Galéria
Komárom |

Két, május 13-ig megtekinthető tárlat is nyílt az egykori komáromi katonatemplomban. Az „Interszekciók” különböző generációkba tartozó és műfajokban alkotó szlovákiai és az erdélyi képzőművészek közös metszéspontjait keresi – a „Komárom a mi szemünkkel” c. kiállítás pedig a hely géniuszát kutatja.

Az érdeklődők mellett népes képzőművész társaság gyűlt egybe a megnyitókra Limes Galéria falai között. A beszélgetések mellett jól láthatóan sokan mélyedtek el a kiállított műalkotások világában. A látogatókat Balla Rita, a galéria vezetője köszöntötte, míg a zenei élményről Bertók Tibor hegedű- és id. Bertók Tibor zongoraművészek gondoskodtak, előadva például Bartók Béla „Román népi táncok” c. darabját.

Limes Galéria

Az egykori templom hajójában látható „Interszekciók”-at a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete hozta tető alá. A 21 szlovákiai és 19 erdélyi művész alkotásairól Kovács Csonga Anikó, az egyesület elnöke beszélt először. Emlékeztetett, elődje, Kopócs Tibor törekvéseit folytatják azzal, hogy tovább építik a határokon átívelő szakmai kapcsolatokat – ennek a mérföldköve a kiállítás is.

Limes Galéria

Szabó Bodó Renáta, a kiállítás főkurátora felidézte, hogy a határokon átnyúló művészeti párbeszédet még 2018-ban kezdeményezte a szervezet a „Parola“ c. kiállítással. Ezzel kapcsolódóan feltette a kérdést, miszerint létezik-e kisebbségi képzőművészet?

“Az egyik válasz szerint a határon túli magyar képzőművészetnek az érzelmi szempontokon túl nincs igazán értelme. A másik felfogás a kisebbségi képzőművészet létjogosultságáért kardoskodik. A geometria egyik alaptétele, Euklidész ötödik posztulátuma egyértelműen kimondja, hogy párhuzamosok olyan egyenesek, amelyek soha nem találkoznak. Ha igen, akkor is csak a végtelenben. Filozófus, bölcsész kollégák úgy gondolják, ha egyszer eljutunk a végtelenbe, akkor az lesz számunkra a valós világ”

– fejtegette, majd hozzátette, hogy a kiállítás a két párhuzamos vélemény metszéspontjába szeretné magát helyezni. Tervezik a tárlat folytatását is egy azonos nevű projekt formájában, amely során a felvidéki és erdélyi magyar művészek saját kultúrájuk összetettségén túlmenően a két érintett országrész lehetséges kapcsolódási pontjait is keresni fogják. Gyakorlatilag ezekhez a gondolatokhoz társult Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója is, aki reméli, hogy a kezdeményezés kiszélesedik majd a jövőben.

Limes Galéria

A megnyitó egyúttal az „I. Felvidéki Kortárs Művészeti Vásár – Komárom a mi szemünkkel” c. tárlatra is vonatkozott, amely a Limes Galéria emeletén, a Dúdor István teremben tekinthető meg. A 13 helyi kötődésű képzőművész alkotásait akár meg is vásárolhatják az érdeklődők. Balla Rita és Kovács Csonga Anikó is megemlítette, hagyománnyá szeretnék formálni a kiállítást, hogy ezzel is támogassák a szlovákiai magyar képzőművészeket. Keszegh Béla komáromi polgármester a tárlat kapcsán kiemelte, hogy az alkotók olyan módon tudják láttatni a helyi jellegzetességeket, amely mellett még akár a komáromiak „lehajtott fejjel mennek el”, egyúttal hangsúlyozta a művészet szerepét a mindennapi boldogság kialakításában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!