Rajzban feloldódva – négykezes kiállítás a Limes Galériában

Limes Galéria
Komárom |

Rajzszíntér” címmel nyílt egy nem mindennapi tárlat a komáromi Limes Galériában. Drabik Tamás szobrász és Kecső Endre festő közösen jegyzett, nagyméretű rajzait tekinthetik meg a befogadók.

A tárlat kilenc, egyenként néhány négyzetméteres rajzokból áll, amelyek – amint arra Képiró Ágnes művészettörténész a megnyitón felhívta a figyelmet – stilizált harctéri, alapvetően ókori jeleneteket ábrázolnak.

Az alkotások a szó szoros értelmében „négykezesek”. Drabik Tamás és Kecső Endre közös művei a koronavírus-járvány után kezdett konkrét formát ölteni, amikor is Szolnokon elmerültek a rajz műfaja által felkínált lehetőségekben.

Egy-egy közös hétvégén jellemzően egy darab óriási lap kerül felragasztásra a műterem egy szabaddá tett falán, s a mű bár közösen készül, de nem szimultán. Hol az egyik, hogy a másik alkotó, egymást váltva dolgozik a felületen, míg meg nem születik közös döntés arról, hogy mi az a fázis, amikor már kész műnek tekintik az alkotást. Az egymást váltó alkotási folyamatban pedig egymás korábban felrajzolt alakjait, formáit akár felülírva, kitörölve, át- vagy belerajzolva születik meg a két, egymástól különböző képi nyelveket beszélő alkotó közös egységgé váló új formanyelve, mely közös karakterjegyekké szublimálódva tartja meg az egyes alkotókra jellemző egyéni motívumokat”

fogalmazott Képiró. Kitért arra is, hogy a két művész így kelti életre a ma kissé marginalizált műfajnak számító rajzot, amely „önálló létjogosultsággal rendelkező autonóm művészeti alkotás”.

Galéria

A kiállítás június 18-ig a galéria nyitvatartási idejében, valamint egyéni bejelentkezés alapján látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?