Harminc éves a hetényi Lilla Galéria

lilla1
Hetény |

Az idén harminc éves Lilla Galéria a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatának kiállításával készült az államalapítás ünnepére.

A kiállítás a művészeti alapiskola képzőművészeti tagozatának tanári műveiből tevődik össze. A Csokonai Vitéz Mihály szerelme után elnevezett galéria pillanatok alatt megtelt a kora esti órákban. A tárlat megnyitása előtt Czibor Lea, a Tarczy Lajos Alapiskola tanulója nyűgözte le a közönséget Simó Annamária A csodák ösvényén című dalával. Felkészítője Balogh Rózsa volt.

A tárlatot Czafrangó Sylvia a Magán Művészeti Alapiskola igazgatónője nyitotta meg, aki képzőművészeti munkáival is képviseltette magát a rendezvényen. A válogatott festménykiállításon szerepeltek Kantner Adrián, Petrik Karin, Róth Karkó Zsanett, Németh Zsófia, Póczos Adrienn, Bukai Melinda, Szkukálek Tünde, Csémy Éva és Kopócs Tibor alkotásai is. A megnyitó beszéd keretein belül a művészeti alapiskola igazgatónője útmutatást nyújtott az egyes művészek életébe és stílusába.

Bukai Melinda a művészeti alapiskola második szintjének elvégzése után autodidakta módon fejlesztette és kereste stílusát, az impresszionizmus és az expresszionizmus áll hozzá a legközelebb, azonban gyakorta használ nonfiguratív és absztrakt ábrázolásmódot. Csémy Éva fő művészeti tevékenysége az üvegfestészet és meghatározó számára a mandalák világa, érdeklődési köre kiterjed az ősi szimbólumokra és motívumokra is, melyeket szívesen alkalmaz festményeiben. Czafrangó Sylvia festőművész alkotásaiban a különböző technikák keverése látható, egyik fő témája az emberi értékek mikro és makro szimbolizálása. Kantner Adrián képzőművészetében jelen van a festészet, a fényképészet, az üvegfestészet és a szobrászat is, stílusa sokrétű. Kopócs Tibor a szlovákiai tűzzománc művészet meghatározó alakja, ő dolgozta ki az iskolai tűzzománc szak tantervét és gyakorlati oktatásának menetét. Németh Zsófia képalkotó a természetművészetre fókuszál munkáiban, Petrik Karin pedig előszeretettel alkalmazza a festékszóró technikát legújabb alkotásaiban. Póczos Adrienn képeiben gyakran alkalmaz vegyes technikát, Róth Karkó Zsanett számára az alkotás egyet jelent az örömmel, amit próbál művein keresztül visszaadni a közönségnek. Szkukálek Tünde ábrázolásmódja törekszik a valóság pontos tükrözésére, közel áll hozzá a hiperrealizmus.

Czafrangó Sylvia lapunknak elmondta, hogy a kiállítást a falu kérésére hozták a Lilla Galériába, azonban a kooperatív munkát és szervezést erősíti az, hogy 2015-től a Magán Művészeti Alapiskola központi székhelye Hetény. A galériában havi szinten változatos kiállításokra kerül sor és számtalanszor megfordulnak európai szintű, nemzetközi neves művészek is. Lucza Sára, a galéria egyik alapítója hozzátette, hogy az egykori jegyzőház épületébe 1993-ba költözött be a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága, rendszeresen gyűléseket tartottak itt.

Az aktuális kiállítást a látogatók szeptember 1-ig tekinthetik meg, lehetőség van egyes képek megvásárlására is a művészekkel való egyeztetést követően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?