VIDEÓ: Hangulat, érték és öröm a kamarazenében

Duna Menti Kamarazenei Fesztivál
Komárom |

Negyedik évadát kezdi meg augusztus végén a Duna Menti Kamarazenei Fesztivál. A közönség ezúttal is számos egyedi klasszikus zenei élményre számíthat.

Öt koncert, öt helyszín – Hangulat, érték, öröm” – hangzik a világjárvány idején indult, de ma már önálló identitással rendelkező fesztivál mottója. „Ugyanekkora céljaink és ugyanilyen gondolataink voltak akkor is, de végül a saját ebédlőnkben kötöttünk ki négyen” – válaszolt kérdésünkre viccelődve Cseh Tamás főszervező az idei eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Ugyanakkor úgy látja, 2020-hoz képest az, amit azóta elértek, szinte világsikernek számít. Idén több mint 30 szlovákiai és külföldi zenész lép majd fel a „külsőségekben kicsi, bensőségekben viszont gazdag” fesztiválon, amelynek az az egyik legfőbb célja, hogy a hallgatók örömérzéssel térjenek haza a koncertek után.

A nyitókoncert augusztus 22-én Somorja mellett, a sámoti Antióchiai Szent Margit templomban lesz. Korcsolán Orsolya, Cseh Tamás, Kertész Ottó, Cseh Ishiguri Hiromi Nyári László hegedűművész részvételével a Robert Schumann által írt esz dúr zongoraötöst fogják játszani. A második fellépésnek a komáromi Tiszti Pavilon ad otthont augusztus 24-én. Ivan Danko oboaművész vezetésével öten fogják előadni Théodore Dubois zongorára, oboára és vonósokra írt F dúr kvintettjét. A koncert második felvonásaként Kristóf Réka operaénekes szereplésével Johannes Brahms művei kerülnek terítékre.

Az augusztus 29-i dunaszerdahelyi koncertnek lesz egy sajátos része, ugyanis Bősze Ádám zenetörténész-műsorvezető „komolyzenei standup“-ot fog előadni Felix Mendelssohn-Bartholdyról. Ahogy azonban a sajtótájékoztatón elmondta, ez nem a „röhögésről“ fog szólni, hanem a klasszikus zene szereplőit és korát akarja közelebb hozni a közönséghez. Célja, hogy a végén minden hallgató kicsit a barátjának érezze Mendelhssont és annak családját. Ami a művet illeti, az az esz dúr vonós oktett lesz, amelyet egy öttagú zenekar fog előadni Oláh Vilmos hegedűművész részvételével.

A negyedik állomás fizikailag a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola koncertmében lesz, ahol augusztus 30-án opera és kamarazenei műveket fog előadni az Opera Trió és a Cseh Tamás Trio. A zárókoncertre végül Pozsonyban kerül sor. Szeptember 4-én a Szlovák Nemzeti Színházban az intézmény zenekara és a fesztivál zenészei fognak fellépni Cseh Tamás vezényletével. Antonín Dvořák Rusalka áriája mellett Ludwig von Beethoven 7. szimfóniája tölti ki a koncertidőt. A fellépést az idén májusban hirtelen elhunyt Jack Martin Händler karmester emlékének ajánlják. A művésszel Lakatos Róbert közeli viszonyt ápolt, s mint elmondta, nagy hatással volt a zenei pályájára. „ Händlernek Beethoven volt a mindene, nagyon sokszor játszottuk a szimfóniáit szerte a világon. Biztos, hogy érezni fogja odaát, hogy ez neki szól“ – mondta Lakatos.

Habár az eddigi fesztiválok ingyenesek voltak, a MOL-Új Európa Alapítvány és a Kultminor által támogatott koncertsorozat egyes állomásaira idén már belépőjegyet kell váltaniuk az érdeklődőknek, amelynek összege azonban csak jelképes lesz. Az érdeklődők a dunamentifest.com weboldalon kaphatnak bővebb információkat. Akit pedig a korábbi évadok koncertjei is érdeklik, az megtalálja azok felvételeit a főszervező, Cseh Tamás Youtube-csatornáján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?