Hétfőn Pozsonyban finisel az utazó kamarazenei fesztivál

dd
Pozsony |

Augusztus 22-én kezdődött és jövő hétfőn, szeptember 4-én ér véget az az öt koncertből álló sorozat, amelynek szervezői a kamarazenét szeretnék népszerűsíteni a hazai magyarlakta régiókban.

A miniturné valamennyi állomásán más-más repertoárt és vendég- előadókat kínált a törzsgárda, Cseh Tamás brácsaművész és karmester vezetésével, aki egyben a rendezvénysorozat ötletgazdája is. „A fesztivál eszmeiségének fő gondolatát maga a Duna adja. Európa második leghosszabb folyója összeköt embereket és kultúrákat, országhatárra való tekintet nélkül. Hasonlóképpen mindnyájunkat összekapcsol, közösséggé kovácsol a zene, függetlenül attól, hogy hol születtünk és milyen nyelven beszélünk.” – véli Cseh Tamás, majd így folytatja: „Ez egy külsőségekben kicsi, ám belső értékekben gazdag fesztivál. Első helyen maga a zene áll, mindenek felett, a zeneművek igazolták magukat az évszázadokon át, amihez nem szükséges hozzátenni semmilyen külcsínt. Elég, ha úgy felcsendülnek, ahogy a zeneszerzők megálmodták. De ez a legnehezebb kihívás és küldetés egy zenész számára. Fontos, hogy olyan környezetbe juttassuk el a komolyzenét, ahol eddig nem volt megszokott, olyan közönségnek, aki szeretné a klasszikus zenét, ha lett volna kapcsolata vele.”

Az immár negyedik Duna menti Kamarazenei Fesztivál fővédnöke a díjakkal elhalmozott magyar operaénekesnő, Miklósa Erika. A nyitókoncertnek a Somorja melletti sámoti Antióchiai Szent Margit-templom adott otthont, azóta Komáromban, Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren népszerűsítette a klasszikus zenét a lelkes alkotócsapat, a zárókoncert pedig hétfő este lesz Pozsonyban, illusztris helyen: a Szlovák Nemzeti Színházban. Ezen a különlegesnek ígérkező hangversenyen fellép Kristóf Réka komáromi operaénekes, aki 2017-ben a Virtuózok tévés tehetségkutató verseny abszolút győztese lett, azóta pedig sikert sikerre halmoz. Pályafutása egyik eddigi csúcspontjaként 2018-ban szólóestet adott New Yorkban a legendás Carnegie Hallban. Visszatérő szólista a Müpa színpadán, Magyarország vezető karmestereivel és zenekaraival dolgozik együtt.

A koncerten Cseh Tamás vezényli a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának tagjait, illetve a fesztivál művészeit. A program a következő: W. A. Mozart: Figaro házassága – nyitány, W. A. Mozart „Porgi amor”– a Grófnő áriája a Figaro házasságá- ból, A. Dvořák: Rusalka áriája, Beethoven 7. szimfónia A-dúr op. 92.

„Ezen a koncerten a zenekar terjedelmében nem szokványos szimfonikus zenekari létszám lesz. Kevesebb vonóssal fogjuk játszani, pont azért, hogy megőrizzük a kamaramuzsikálás technikáját” – tette hozzá a karmester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?