Régió

Halpusztulás a Lándori kanálisban

Komárom | Tömegével pusztulnak a halak a Lándori kanálisban, amely az Öreg-Nyitrába (az pedig a Vágba) folyik; a pusztulás okát a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző szerve vizsgálja.
V. Krasznica Melitta

2018. június 19. 17:02

Összesen 240 kg hal pusztult el, a kár 4800 euró (A komáromi horgászszövetség felvétele)

„Vasárnap egy arra járó értesítette a horgászfelügyeletet, hogy nagy mennyiségű döglött hal van a Lándori kanálisban, a zsilip előtti részen – tudtuk meg Tóth Alfrédtől, a szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezetének igazgatójától. – Azonnal hívtuk a szakhatóságokat, és feljelentést tettünk a rendőrségen is.” A horgászok tegnap zsákokba gyűjtötték a haltetemeket, amelyeket a nyitrai dögégetőben semmisítenek meg. „Összesen 240 kg hal pusztult el, ebből 140 kg a süllő és 120 a balin vagy más néven ragadozó őn – tájékoztatott Tóth Alfréd. – Egy kilogramm süllő értéke 24, a baliné 12 euró, ami azt jeleni, hogy szövetségünknek 4800 eurós kára keletkezett. A tetemek elszállításának költségét is nekünk kell állnunk.” A horgászok azt feltételezik, hogy a múlt csütörtöki intenzív csapadék vegyszereket, műtrágyát moshatott a környező földekről a kanálisba, és az emiatti oxigénhiány okozhatta a halpusztulást.

2018. június 13. 11:19

Oxigénhiány miatt pusztultak el a halak a Kis-Dunában

„A belejelentés idején 4-5 napos, már oszlásnak indult haltetemeket találtunk a vízben – mondta lapunknak Oskár Slivka, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet igazgatója. – Éppen ezért a környezetvédelmi minisztérium ellenőrei által vett vízminta sem lehet teljesen mérvadó, csak következtetni lehet belőle a néhány nappal korábbi vízminőségre. A vasárnapi mérés idején az oxigénszint már normális volt, igaz, annak alsó határán mozgott. Bár a horgászok vegyszeres mérgezésre gyanakodnak, véleményem szerint a magas vízhőmérséklet – hiszen még vasárnap is 28 fokos volt a víz – az alacsony légnyomás, valamint a vízben túlburjánzott növényzet okozhatta, hogy a kritikus szint alá csökkent a víz oxigéntartalma, és főleg az erre érzékeny süllő pusztult el tömegesen.” Oskár Slivka úgy véli, a kanálisoldalak kaszálásával, a meder rendszeres tisztításával megelőzhetők lennének az ilyen esetek, amelyek sajnos évről évre megismétlődnek. A Lándori kanális, amelyet a horgászok süllős kanálisnak is hívnak, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi részlegének kezelésében van. „Várjuk a környezetvédelmi minisztériumtól a laboratóriumi vizsgálat eredményét, a szakhatóság ajánlásai alapján járunk el” – nyilatkozta lapunknak Fekete György igazgató. Hozzátette: mintegy 500 kilométer hosszúságú kanálisról kell gondoskodniuk, és általában ebben az időszakban kezdik a kaszálást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?