Hájos Zoltán nyerte a polgármester-választást Dunaszerdahelyen

Hájos Zoltán

Alacsony részvételi arány, színes és nagy felhozatal a jelöltekből, 6 polgármester- és 61 képviselőjelölt, és biztos szavazói bázis jellemezte a 2022-es önkormányzati választást Dunaszerdahelyen. 14.30-kor a részvételi arány még nem érte el a 20%-ot, volt olyan szavazókör ahol csak 9, akadt olyan is ahol 15 % volt ez az arány. Este hat óra körül, ez az arány megközelítette a 30%-ot. Hivatalos információk szerint Dunaszerdahelyen a város 20 118 választásra jogosult lakosának mindössze a 33,23 % százaléka járult az urnákhoz. Ez kicsit kevesebb mint négy éve, akkor 36,32%.

A stabil szavazótáborának köszönhetően megtartotta polgármesteri pozícióját Hájos Zoltán (Szövetség), aki 2009 óta vezeti a várost. 3018 szavazatot kapott, ami az összesen leadott érévnyes voksok (6 542) 46,13 százaléka. Négy évvel ezelőtt 3127 szavazattal, a voksok több mint 44 százalékával nyerte meg a választást, 2014-ben 3194 szavazatot kapott. Hat polgármesterjelöltre lehetett voksolni és senki nem lépett vissza a választások elött, így a szavazatok jelentősen megoszlottak. A második helyen Szelle Erika (független) végzett 1400 szavazattal (21,4%), a harmadik helyen Horváh Zoltán (független) 1269 szavazattal (19,4%). A további sorrend: Stredl Tamás, független jelölt 536 (8,2%), Hakszer Roland, független jelölt 229 (3,5%) és Iró Tibor, Sme rodina 91 szavazat (1,4%) a Dunaszerdahelyi.sk portál szerint. Érdekességnek számít, hogy négy évvel ezelőtt Horváth Zoltán, akkori alpolgármester, csak közel 300 szavazattal maradt le Hájostól. Most egyik jelölt sem tudta megközelíteni Hájost, sőt, a két dobogós jelölt szavazatainak összege (2669), is jóval alulmarad Hájos voksaihoz képest. Összesen 21 képviselőt választottak a városi képviselő-testületbe, itt is a Szövetség nyert, hiszen 12 képviselőt tudhat magáénak. Kilencen függetlenként kerültek be. Nem lesz ott Antal Ágota (Független, 24 éven át volt a testület tagja) és Šándor Klára (MKP-frakció, egy ciklusban volt képvislő) sem, hiszen ők eleve nem jelöltették magukat. Nem kapott elegendő voksot a folytatáshoz Garay László (Szövetség), ott lesz viszont Szelle Erika, Jarábik Imre és Penczinger Csaba, utóbbi három képviselő független színekben indult és Szelle Erika csapatát erősíti.

Érdekes

1. választókerület – 5 képviselő

1. Brunczvik Tünde (független)

2. Nagy Krisztián (Szövetség)

3. Bachman László (független)

4. Herceg Andrea (független)

5. Penczinger Csaba (független)

Érdekes

2. választókerület – 6 képviselő

1. Karaffa Attila (Szövetség)

2. A. Szabó László (Szövetség)

3. Nagy Iván (Szövetség)

4. Gútay László (Szövetség)

5. Őri Rita (független)

6. Jarábik Imre (független)

Érdekes

3. választókerület – 5 képviselő

1. Puha György (Szövetség)

2. Horváth Zoltán (független)

3. Szelle Erika (független)

4. Hodosy Szabolcs (Szövetség)

5. Horony Ákos (Szövetség)

Érdekes

4. választókerület – 5 képviselő

1. Dakó Sándor (Szövetség)

2. Földes Károly (Szövetség)

3. Bugár György (Szövetség)

4. Hakszer Roland (független)

5. Dohorák Sándor (Szövetség)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!