Régió

Hajókeresztelő a Dunán

Bős | A múlt héttől két új hajó segíti a közlekedést a Dunán. A Katka jelölőhajó és a Katka II mérőhajó segítségével a hajósok jobban megismerhetik a Duna útvonalait.
Bartalos Éva

2019. június 25. 18:00

Csütörtökön Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, Karla Peijs a Rajna-Duna folyosó koordinátora keresztelte meg a két új hajót, amelyet a FAIRway Danube projekt keretében bocsátanak vízre. A program az Európai Unió Duna-mente stratégiájának része. Hat uniós tagállam, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Románia és Bulgária vesz részt a projektben, amelyből Szlovákia 3,2 millió euró támogatást kapott. A támogatásból elsőként egy mérőhajót és egy jelölőhajót kapott a VV. Ján Sabo a VV műszaki és beruházási igazgatója közölte, hogy a mérőhajónak köszönhetően jobb minőségű adatokat és aprólékos 3D-s képeket kapnak majd a Duna medréről. A A 25 méter hosszú és 6,5 méter széles Katka, valamint a 8,7 méter hosszú és 2,4 méter széles Katka II a Duna szlovákiai szakaszán és a közös szakaszokon közlekedik majd. Sabo elmondta, hogy a projekt elsődleges célja az, hogy egész évben jobb hajózási feltételeket teremtsenek a Dunán.

„Gyakorlatilag zöldmezős beruházásként kezdünk, de a célunk, hogy elérjük a nemzetközi szintet” - fogalmazott az igazgató.

A hajókat a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi fióküzeme üzemelteti.

Az új hajók tesztüzeme szorosan kapcsolódik a bősi vízerőmű zsilipkamráinak modernizációjához. A 150 millió euró értékű beruházás keretében három éven belül teljesen felújítják a két zsilipkamrát, ennek köszönhetően felére csökken a hajók átkelésének ideje, biztonságosabb és folyamatosabb lesz a közlekedés a Dunán.

„Ezek a hajók arra szolgálnak, hogy biztonságos legyen a közlekedés a Dunán, hogy kijelöljék a lehető legjobb útvonalat. A Duna mindig elveszi a saját áldozatát, akár emberéletről, akár másról van szó” - fogalmazott Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Hozzátette, szerinte nem használjuk ki teljesen a Duna potenciálját, de a fejlesztéseknek köszönhetően ez a jövőben jelentősen változhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?