Gyerekeket és felnőtteket is várnak a mesematinéra (VIDEÓ és KÉPEK)

A meseolvasás közben a gyerekek szabadon mozoghattak, bátran levehettek egy könyvet polcról és beleolvashattak (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Harmadik alkalommal szerveztek játékos meseolvasást a dunaszerdahelyi bevásárlóközpont könyvesboltjában, ahol nem csak képzeletbeli figurák, hanem valaha élt híres személyiségek izgalmas történeteit is megismerhettük.

A Mesematinét a MAX bevásárlóközpontban található Családi Könyvklub könyvesboltjában szervezték meg. Székekkel és vastag párnákkal várták a gyerekeket a hangulatosan berendezett gyereksarokban. Az olvasó, előadó Benes Tarr Csilla, a Vekker Műhely színész-drámatanára volt, aki a délelőtt folyamán több gyermeket is maga mellé szólított, akik boldogan vállalták a történetekben megelevenedő állatkák hangjait. Egyikük kukorékolt, másikuk nyávogott, a harmadik pedig ugatott miközben a kezükön tartották a különleges állatbábokat. Szereplésüket lelkes taps követte, ami nagy lendületet adott a folytatáshoz. A délelőtt folyamán körülbelül 6 meséből és versből kaphattunk ízelítőt, amit a gyerekek és a felnőttek is egyaránt élveztek. Volt szó kisállatokról, a betegségek elszenvedéséről, nagy veszteséget átélt kisgyermekről, sőt, még maga Ludwig van Beethoven, híres zeneszerző hányattatott gyermekkorát is kísérhettük végig olyan megfogalmazásban, mintha saját maga beszélné el történetét. Közben a híres, IX. szimfóniája, az Örömóda szólt.

Benes Tarr Csilla, minden könyvet bemutatott, melyekből mesélt, amit a látogatók pedig a matiné végeztével a kezükbe is foghatták és nem csak ezeket, hanem a polcokon lévő több száz gyermekkötetet is végiglapozgathatták.

„Győry Attila és Nagy Andrea, a Családi Könyvklub vezetői kerestek meg a kéréssel, hogy eljönnék-e hozzájuk a könyvesboltba mesét olvasni. Megfordult a fejemben a kérdés, hogy ez kit is érdekelhet. Nekem természetes, hogy a gyermekeinknek minden nap felolvasok. Vajon nem lesz ez unalmas mások számára? Kiderült, hogy egyáltalán nem”

– emlékezett vissza a kezdetekre a színész-drámatanár, majd hozzátette, hogy már az első alkalomra is nagyon sokan eljöttek.

Különféle témájú meséket és verseket hallgathattunk meg (A szerző felvétele)

Az egyes mesék kiválasztásában szabad kezet kapott. Érzékelhető volt, hogy próbál tematizálni, ismeretterjesző meséket is hoz, valamint olyanokat is, amik valamilyen szempontból érzékenyítenek, de az éppen aktuális évszakról, szezonról sem feledkezik meg.

„Széleskörű repertoár vár itt, amiből szabadon választhatok. Ezek a mesedélelőttök nem csak gyerekeknek szólnak, hanem bárkinek, aki betér ide. Ha gyerekkönyvet keresek, akkor is odafigyelek arra, hogy az valahogy a szülőt is megszólítsa”

– árulta el az Új Szónak Benes Tarr Csilla. Drámatanárként nem tud elvonatkoztatni szakmája eszköztárától igyekszik a gyerekeket megszólítani és amennyire engedik, őket is beléptetni a történetekbe.

„A karácsonyi tematikájú mesematinén is együtt dolgoztam velük, akkor közösen zenéltünk, elhoztam az otthon fellelhető hangszereimet és egy zenekart alkotva szerepeltünk. Automatikusan úgy építem fel az együttléteket, hogy drámajátékok szerepeljenek benne. Ez csak színesebbé teszi a meséket és közelebb hozza hozzám a gyerekeket, ami ugyancsak fontos, mert számukra én egy idegen néni vagyok, akihez nekik rövid időn belül kapcsolódnia kell. A drámajáték egy olyan dolog, ami összeköt”

– magyarázta el a szakember. A mesedélelőttökön előforduló gyermekek korosztálya igen változatos, egészen az 1 éves kortól a 12 éves gyerekekig érkeznek hozzá.

Nagy Andrea üzletvezető elmondta, hogy szeretné, ha a program során a gyerekek valódi könyvélménnyel gazdagodnának (A szerző felvétele)

A jövőben minden hónapban egy vasárnapi napon lesz újra Mesematiné a könyvesboltban. Legközelebb február 11-én 10.30-ra szeretettel várják a gyerekeket és szüleiket, az épp időben betérő szerencsés érdeklődők pedig bátran csatlakozhatnak a közönséghez, hogy egy valóban különleges mese- és könyvélményben legyen részük.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?