Grófnő kastély nélkül – a betléri kastély legújabb tárlata

Andrássy-Olgyay Erzsébet
Betlér |

Andrássy-Olgyay Erzsébetet és hagyatékát bemutató kiállítás nyílt betléri kastély épületében. A különleges tárlatot Andrássy-Olgyay Erzsébet Svédországban élő unokatestvére, Westenberg Brigitta nyitotta meg.

 

Ez a kiállítás kiváló példája azon szomorú élettörténeteknek, amelyek az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése és a kommunista rendszer ideje alatt több ezer család életét befolyásolta. Krajči Judit, a Betléri Múzeum munkatársa elmondta, Erzsébet lánya, Joy Olgyay nagylelkű ajándékának köszönhetően olyan tárlat látható a kastélyban, amely kritikusan áll a szocializmus iránti nosztalgiához és kritikusan a fasizmus iránti érthetetlen szimpátiához. „Erzsébet még ahhoz a generációhoz tartozott, amely megélte a grófok és hercegnők mesés korszakát, az elvarázsolt kastélyok idejét, amikor még azt is tudták, mennyire fontos egy ember számára a család. Erzsébet az Andrássyak egyik korábbi betléri ágából származott, mely elsősorban a zempléni, a sárosi, az abaúji és a gömöri birtokokat uralta. Dédnagyapja, Aladár gróf (1827–1903) volt a legfiatalabb a három fiútestvér, Gyula (1823–1890) és Emanuel (1821–1891) közül. Erzsébet édesapja, Imre gróf 1891-ben született a Tőketerebeshez közeli Velejtén (Veľaty), ő volt Andrássy Sándor gróf ér Esterházy Marietta grófnő legidősebb fia. Imre gróf az Osztrák–Magyar Monarchia nagyköveteként Svédországban találkozott a mindössze 16 éves gimnazistával, későbbi második feleségével, Erzsébet édesanyjával, Stella Kuylenstiernával (1902–1998). Stella rendkívül intelligens, gyönyörű, és jól nevelt fiatal hölgy volt. Az általa írt, majd 1948-ban kiadott Ég a puszta című könyvében – mely később bestselleré vált – a családjukat sújtó tragédiákról ír” – mondta Krajči Judit. Olgyay Erzsébet élete utolsó éveit Oregonban, Joy lányának amerikai egyesült államokbeli farmján töltötte. 93 évesen, 2017. január 24-én meghalt. Erzsébet földi maradványait kívánsága szerint 2017. augusztus 20-án helyezték örök nyugalomra a krasznahorkai várban. Olgyay Erzsébet volt az egyetlen az Andrássy-családból, aki, bár csak halála után, de végleg hazatért.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?