Gazdag 2024-es programkínálattal várja az érdeklődőket Esztergom

Esztergom
Esztergom |

Az idei kiemelt események bemutatóján Párkány is szóba került, hiszen a Múzeumok Éjszakája, ill. a Hídfutás során Esztergom túlparti testvérvárosa is részt vesz majd a programokban.

A 2024-es programsorozatot az Esztergomi Bazilika felújított Panoráma Kávézójában mutatták be a vendégeknek és a sajtó képviselőinek. A jelenlevőket köszöntve Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, céljuk, hogy a rendezvényekkel nemzetközi szinten is kiemelkedőek és versenyképesek legyenek.

Hernádi Ádám (Fidesz) esztergomi polgármester pár közérdekű adat ismertetett. Elmondta, 2023-ban több mint 130 ezer vendég érkezett a kiemelt városi rendezvényekre, míg a vendégéjszakák száma 256 ezer felett volt a városban. 2024-ben csaknem 250, javarészt ingyenes programelemből álló, kilenc kiemelt rendezvénynek ad otthont Esztergom. Ami a júniusi Múzeumok Éjszakáját illeti, abban idén Esztergom kiemelt vidéki helyszín lesz Székesfehérvárral közösen, ill. Párkányt is bevonják majd a programokba.

Treer Éva, az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda vezetője tömören ismertette, hogy áll jelenleg a lassan a bazilika lassan a végéhez közeledő teljeskörű felújítása. Így például hamarosan elkészül a déli torony kupolája. A harangsor már teljesen kész, amelyek több mint 100 év után húsvétvasárnap szólaltak meg először együtt. Az ajándékboltban nagy kapacitású, akár egy busznyi embert kiszolgáló mosdó lesz. Már fogadja a vendégeket a bazilikán belül található Panoráma Kávézó is, ahol igény szerint kisebb rendezvények tartására is van lehetőség. 

Piroska Krisztián, a Fesztiválsziget szervezője beszélt az április 27-e és 28-e között megvalósuló Akkor és Most Jármű Exporól. Itt száznál is több gépjárművet tekinthet majd meg a nagyközönség. Közvetlenül ezután, április 30-án kerül majd sor a szokásos Lampionos Hajós Felvonulásra a Kis-Duna sétányon.

Gál András, az Esztergomi Művészek Céhe (EMC) fotóművésze ismertette azt a programsorozatot, amelyet André Kertész születésének idei 130. évfordulója alkalmából állítottak össze. A Balassa Bálint Múzeumban is megnézhető lesz az André Kertész Esztergomban című tárlat. Az EMC műhelyunkát is szervez majd az Esztergomi Szent István Strandfürdőben, amelynek lényege, hogy az érdeklődők saját maguk készíthetik el újra a legendás fotós képeit. Érintette azt is, hogy idén is lesz Esztergomi Fotográfiaiai Biennálé, s kiállítják majd a 10 Csoda Esztergomban című fotópályázat képeit is – ill. terveznek egy eseményt Dunaszerdahelyre is.

Pusztai Tamás, az esztergomi Vármúzeum igazgatója bővebben ismertette a Múzeumok Éjszakájának rendezvényeit. A 11 esztergomi kiállítás mellett a Párkányi Városi Múzeum is felkereshető lesz egy karszalag megvételével. Részben ezzel kapcsolatosan a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében Garai Zoltán, a dorogi fióktelepük főmérnöke is feszólalt. Cégük tudniillik az esztergomi programok egyik legfőbb támogatója. A Múzeumok Éjszakáján, ahogy korábban, úgy idén is kémiai bemutatót fognak tartani.

Az MCC Fesztről Papp Gergely főszervező beszélt. Az augusztus 1-e és 3-a közt megvalósuló tehetséggondozó esemény a 16 és 29 év közötti generációt célozza, így a könnyűzenei koncertek mellett neves magyarországi és külföldi előadókkal is találkozhatnak majd. Elmondta, 2023-ban mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt a fesztiválon, s például 120 színpadi program közül válogathattak.

Az augusztus 19-én az Erzsébet parkban bemutatandó István, a király rockoperáról bővebben Feke Pál színész, énekes beszélt. A „legkomolyabb pirotechnikát” felvonultató és „nagyon hangos, rockos” darabban hallható lesz Dolhai Attila vagy Malek Andrea is. Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra augusztus 20-i nagykoncertjéről Kollmann Gábor zenekarvezető elmondta, hogy közönségszórakoztató produkcióval készülnek a már 10 éve épített brandjük keretében.

Az Esztergomot és Párkányt összekötő 22. Hídfutást Szerencsés Tamás ismertette. A több ezer embert megmozgatása nemcsak futást jelent, hiszen adott esetben és igény szerint gyalogolni is lehet majd.

Röviden szólt az Esztergomi Várszínház idei repertoárjáról Ambrus Regina művészeti titkár. Külön beszélt a Magyarországon kívüli magyar társulatok produkcióiról. A Csavar Színház így például Arany Jánostól a Nagyidai cigányok c. darabot fogja előadni június 28-án. Különösen érdekes ígérkezik a június 29-én bemutatandó Caravaggio darab a Temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház előadásában.

Szekér Zoltán végül megemlítette még az Esztergomi Adventi Vásárt is, amelynek legfőbb célja „a téli prémium gasztrokultúra” bemutatása lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?