Régió

Gáz van, de mégis gáz van

Ha jelenleg az állam által megszabott maximális gázáron számolnák ki a hő árát a lakosság felé, akkor ez Párkány esetében hatvan százalékos emelést jelentene a jövő évre. Ez nem reális és nem tartható. Jövőre viszont átlagban és lakásonként 15 euróval nőne meg a távhőszolgáltatás havi díja a városban.
author
Buchlovics Péter

2021. november 4. 16:00

Az Enerbyt igazgatósága: a cég nyereségét is az árkompenzációra költik
Az Enerbyt igazgatósága: a cég nyereségét is az árkompenzációra költik - Buchlovics Péter felvétele

A globális energetikai válság, a gáz világpiaci árának alakulása, geopolitikai és egyéb tényezők miatt több szlovákiai távhőszolgáltató cég is nehéz helyzetbe került, mert a drasztikus áremelkedések miatt a beszállítóik tovább már nem tudják az eddigi leszerződött árakon biztosítani számukra ezt a fűtőanyagot. Nem kivétel ez alól a párkányi Enerbyt városi vállalat sem. „Jelen pillanatban arra várunk, hogy olyan áron tudjunk gázt vásárolni a jövő évi fűtésre, hogy elfogadható áron tudjuk majd biztosítani a távhőszolgáltatást az összes ügyfelünknek. Hozzáteszem, több száz szlovákiai cég jár most hasonló cipőben“ – mondta el az Új Szónak Szórád György, a cég igazgatója. Viszont a párkányiaknak nem kell megijedniük, mert a távfűtés továbbra is biztosított, ők pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosság minél kevesebbet érezzen meg a gáz drágulásából.

Még várnak

A 2021-es évre a gázt tavaly vásároltuk meg, akkor az egységára 14 euró körül mozgott. Most a tavalyinak négyszereséért, azaz 60 euróért tudnánk gázt venni a jövő évre. Ha jelenleg az állam által megszabott maximális gázáron számolnánk ki a hő árát a lakosság felé, akkor ez Párkány esetében hatvan százalékos emelést jelentene a jövő évre. Ez nem reális és nem tartható és ezt nem is akarjuk a lakosságra terhelni. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy legutóbb, amikor az Árszabályozási Hivatal 40 euróban szabta meg a maximális gázvásárlási árat, akkor a piacon 60 euró volt ennek a nyersanyagnak az ára. Tehát, ha az Enerbyt akkor vett volna gázt, abban a pillanatban cégünk körülbelül másfél millió eurót vesztett volna“ – taglalta az igazgató. Az Enerbyt tehát egyelőre még nem vásárolt gázt a jövő évre, arra várnak, hogy a piac stabilizálódjon és a gázár alacsonyabb legyen.

Óvintézkedések

Annak érdekében, hogy a lakossági távhőszolgáltatás árát jövőre elfogadható szinten tartsák, az Enerbyt óvintézkedéseket hoz.

Egyrészt, van egy tartalékalapunk, továbbá lemondunk a saját nyereségeinkről, a villanyáram termeléséből származó idei bevételünket is a kompenzálásra fordítjuk. Hőáremelkedés viszont biztos lesz, nem csak Párkányban, egész Európában, mivel minden energiahordozó drágul“ –mondja Szórád György. Az igazgató szerint jövőre mintegy 15 euróval nőne meg egy átlagos fogyasztású, átlagos nagyságú párkányi panellakás havi távhőszolgáltatási díja. Ez viszont ma még csak egy irányszám, ezt még nagyon sok tényező befolyásolhatja. A lakosságot mindenesetre meg szeretném nyugtatni, már most azon dolgozunk, hogy jövőre senkinek se fájjon annyira az áremelés. A gázárak mindig is ingadoztak, ugyanakkor a világpiaci árhoz képest mi mindig olcsóbban meg tudtuk venni. Sőt, a szabályzott árak alá tudtunk menni. Most viszont a jövő évi gázmennyiség biztosítása érdekében év közben kellett beszállítót váltanunk, és már három éves ciklusban gondolkodunk. Azért, mert a jelenlegi helyzetben erre rávisz a kényszer. Ugyanis per pillanat egy éves időtartamra nem tudunk olyan áron gázt vásárolni, amely ár a lakosoknak elviselhető lenne. Óráról órára változik a helyzet, de most úgy néz ki, a gázmennyiség egy részét három évre vásárolnánk meg, és a helyzet alakulásától függően a további mennyiséget rövidebb ciklusokban vásárolnánk hozzá. Mindig olyankor, amikor éppen érdemes lesz megvenni“ – taglalta az Enerbyt igazgatója.

Termálvíz a megmentő?

A párkányi távhőszolgáltatás gáztól való függőségét részben kiválthatná az is, ha az Enerbyt a Vadas fürdő termálkútjaiból nyerne ki termálvizet és ezt használná fel fűtésre, melegvíz-szolgáltatásra. Erre a cég már kidolgozott egy részletes projektet, a környezetvédelmi és hatástanulmányok elkészültek, sőt építési engedély is van. „Tulajdonképpen minden elő van készítve, arra várunk, hogy kiírjanak egy az egész projektet felölelő pályázatot, hogy aztán ennek alapján a termálvizes rendszert ráköthessük a jelenlegi rendszerünkre. Nagyon jó lenne, mert a termálvíz részben kiváltaná a gázt, mint elsődleges nyersanyagot, hőkinyerés és hővisszaforgatás szempontjából van jelentősége. Meg abban, hogy akkor például csökkenne a gázár hatása a hő árára“ – közölte Szórád György. Az Enerbyt arra számít, jövő tavaszra már lesznek olyan pályázatok, amelyek keretében uniós pénzt lehet szerezni a megvalósításra.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Még szavazhatunk 2019 homofóbjára

Már lehet szavazni az év homofóbjára

Rolls

Rolls-Royce Ghost Black Badge: ez az az autó, amit a dúsgazdagok is azért vesznek meg, hogy vezessék (FOTÓK)

váróterem k

Orvoshoz készül? Két biztosító megköveteli a szakorvosi beutalót

f

Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

d

Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

sportatvben

Folytatódik a hoki-vb, de képernyőn a Liverpool is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.