Régió

Fülek városa nyerte a Roma Spirit 2021 díjat

Fülek | Fülek városa nyerte a Roma Spirit 2021 díjat az önkormányzatok kategóriában – tudatta lapunkkal Mikuš Kovácsová Klaudia, a város szóvivője.
Hegedűs Norbert

2021. december 9. 11:16

fülek roma spirti
Képek: Fuleki Városi Hivatal

A zsűri a „a roma közösséggel összefüggő kihívások hatékony kezeléséért, a Szlovákia legnagyobb integrált roma közösségének körében folytatott sokéves munka elismeréseként, valamint a régió munkanélküliségének csökkentésére irányuló kezdeményezésekben való aktív részvételéért, különösképpen pedig a lakáspolitika, a közbiztonság és a lakosok békés együttélésének területén bevezetett innovatív megoldásaiért ítélte oda a díjat a város önkormányzatának.

A járványügyi helyzet miatt idén nem kerülhetett sor a díjátadóval egybekötött hagyományos gálaestre, így a díjakat még november végén adták át. Agócs Attila polgármester nem titkolta meglepetését a díjazás kapcsán, ugyanakkor úgy véli az egyfajta elégtétel is a több éves munkáért:

„És talán megerősítés is lehet ez a többségi társadalom azon tagjainak, akik nem minden ez irányú lépésünket tartották helyesnek. Bebizonyosodott, hogy ez az az út, melynek van értelme. Városunkban, ahol szlovákiai viszonylatban a legnagyobb integrált roma közösség él, ez a kérdéskör többrétegű. Élnek közöttünk hátrányos helyzetű romák, de társadalmilag betagozódott roma vállalkozók, pedagógusok is. Nálunk nem igaz az, hogy a romakérdés csak a rászoruló emberekről szól. A téma összetettebb, ezért a megoldási javaslatok kidolgozása során minden rétegre egyedileg kell fókuszálni. De azt is el kell mondani, hogy amit ma Füleken látunk, az nem egy állapot, hanem eredmény. Az együttélésnek ez a szintje nem magától értetődő, hanem a szociális területen végzett több éves csapatmunka gyümölcse” – magyarázta.

a

Fejlesztené a felszerelését a Füleki Városi Művelődési Központ

2021. december 2. 09:44

Fejlesztené a felszerelését a Füleki Városi Művelődési Központ

Agócs a további integráció kulcsát a társadalmi különbségek fokozatos kiegyenlítésében látja, ezt pedig munkahelyek teremtésével akarja elérni. Ezen a téren a legfontosabbnak a városi iparcsarnok építésére vonatkozó projektet tartja, mellyel új befektetőt szereznének a város romos parkjába.

Nem szokványos dolog, hogy egy város gyárat épít a foglalkoztatottság támogatására. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, de még mindig sok taposóakna vár ránk” – tette hozzá.

A Roma Spirit projekt Szlovákiában 2009-ben indult. Célja, hogy bemutassa a roma közösség körében elért ​​pozitív eredményeket, és díjazza a roma kisebbség életkörülményeinek javítása, valamint teljes értékű és méltóságteljes integrációja irányába tett aktív erőfeszítéseket. A 13. Roma Spirit meghirdetői a Szlovákiai Rádió és Televízió (RTVS) valamint a Kulturális, Oktatási és Kommunikációs Szövetség (ACEC) voltak. A rendezvény védnökei Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke, valamint Mária Patakyová, emberjogi biztos.

Új gyártócsarnok épül Füleken

2021. szeptember 21. 19:45

Új gyártócsarnok épül Füleken
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csollány Szilveszter

Csollányra emlékezve: búcsúzik tőle első mestere és volt iskolája

Pozsony

Eladó étterem, hotelből munkásszálló – tovább zuhant a pozsonyi turizmus

gyerekek

A covidon átesett gyerekek gyakrabban küzdenek ezzel az alattomos betegséggel

rendőrség

Buszon molesztált egy 10 éves kisfiút

Eduard Heger

Az ukrajnai helyzet miatt Heger összehívta a biztonsági tanácsot

Covid-pass

Figyelem, február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a COVID-igazolvány!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.