Folyókotrás a Dunán: mini szigetet alakítottak ki a párkányi víztisztítónál

Folyókotrás a Dunán: mini szigetet alakítottak ki a párkányi víztisztítónál
Párkány |

Kilencvenötezer eurós beruházással medertisztítást és mederkotrást végzett a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a Duna párkányi szakaszán. A szakemberek szerint nemcsak a folyó vízminősége javul ettől, de a környezetre és az élővilágra is kedvező hatással lesz.

A folyam kotrására és a medertisztításra azért volt szükség, mert az eddigi mellékág fokozatosan telítődött üledékkel, hordalékkal, uszadékkal, azaz eltömődött.

Vízügyi és környezetvédelmi szempontból is fontos volt, hogy a Dunának ezen a szakaszán ismét helyreállítsuk a víz természetes áramlási sebességét, segítsük a folyó öntisztulását”

– közölte a szerdai, helyszíni sajtótájékoztatón Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szóvivője. A munkálatok a környezetvédelmi tárca és az Állami Természetvédelmi Felügyelet közreműködésével és felügyeletével három hónapig tartottak, 95 ezer euró értékben. Összesen mintegy hatezer köbméter anyagot kotortak ki, ebből négyezer köbméter földet az ún. fészkeltetőfal fal kialakítására használtak fel, a többivel az oldalfalakat, a partot tömörítették, illetve erősítették meg.

Folyókotrás a Dunán: mini szigetet alakítottak ki a párkányi víztisztítónál

A madaraknak és a halaknak is jobb

Pavel Virág, a vízgazdálkodási vállalat vezérigazgatójának tanácsadója, és Izsák Gábor, az Állami Természetvédelmi Felügyelet dunaszerdahelyi szakembere hangsúlyozták, mivel a párkányi víztisztító is itt található, ezért különösen fontos volt a Duna-ág rendbetétele. Rendkívül alacsony vízállásnál ugyanis ezen a szakaszon, az eltömődött, eldugult ágnál bűzlő tócsák, mocsaras részek keletkeztek, rothadó hulladékkal, poshadt, erjedő vízzel, mindez pedig az élővilágot és a környezetet is veszélyeztette, mert mérgező bomlástermékek szaporodtak fel. A mederkotrással és a medertisztítással tulajdonképpen egy mini szigetet alakítottak ki, ahol a madarak is fészkelni tudnak majd, különösen azok a fajok, amelyek a partoldalban, illetve a part menti zöldben keltik ki fiókáikat.

A beruházással tehát nem csak a vízminőséget javítjuk, illetve még alacsony vízállás esetén is biztosítjuk a természetes áramlást és az öntisztulást, de az élővilágnak is nyugodtabb környezetet teremtünk”

– mondták a szakemberek.

Felvetésünkre, hogy helyi horgászok panaszkodtak a munkálatok miatt, ráadásul ezen a területen hódok is élnek, Pavel Virág szaktanácsadó úgy reagált, már kezdetektől az állami természetvédelem felügyelte a munkákat, induláskor pedig a Szlovák Horgász Szövetség helyi szervezetét is bevonták, akik nem kifogásolták a projektet. A hódokra pedig ez a szabályzás semmiféle negatív hatással nem lesz, mert itt, ezen a szakaszon nem olyanok a szintkülönbségek és a terepviszonyok. Mindvégig tudatában voltunk annak, hogy a közelben védett minősítésű területek vannak – közölték a sajtótájékoztatón. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a helyszíntől lejjebb, a Garamon is hasonló tisztító kotrást tervez, ott két hónap alatt végeznék el a munkát.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?