Régió

Fenes Iván: Közösségeink megtartása a jövő záloga

Bős | Fontosnak tartja a civil szféra támogatását, a bérlakásépítést, a tartalékképzést, de több utat és járdát szeretett volna felújítani. Fenes Iván bősi polgármesterrel értékeltünk az elmúlt négy évet.
author
Kürthy Judit

2022. október 5. 19:00

Fenes Iván (Képarchívum)
Fenes Iván - Képarchívum

Idén lett hat éve, hogy Bős visszaszerezte városi rangját. Számos fejlesztés ment végbe azóta is a településen. Mi az, amit az utóbbi négy év alatt sikernek könyvel el?

Ha egészében értékelem ezt a négyéves időszakot, akkor azt mondhatom, hogy elégedett vagyok, mert majdnem minden sikerült megvalósítani, amit szerettünk volna. Ha hozzátesszük még azt is, hogy mindez annak ellenére történt, hogy itt volt a nyakunkon a Covid-vírus, most pedig a háborús helyzet, akkor különlegesen fontos, hogy ebben az időszakban is közösséget tudtunk teremteni, városunkat fejleszteni és megőrizni a város fizetőképességét.

Bősön több, mint 20 különféle szervezet és klub működik, amire nagyon büszke vagyok. A jelenlegi ciklus végén eljutottunk oda, hogy felépült egy református templom, amire pár héttel ezelőtt helyezték fel a tornyot, istentiszteletet is tartottak már benne, kiállítást és hangversenyt is szerveztünk ott, építettünk a felújított katolikus templom mellé egy teljesen új közösségi házat, és egy kápolnát is felszenteltünk, ami mind-mind közösségteremtő erejű. A korábbi, vírus terhelte időszakban is arra törekedtünk, hogy ha majd szabadabban élhetünk, akkor az emberek újra találkozhassanak egymással. Még korábban megépítettük a helyi Csemadok-székházát is. Igaz, hogy ez még az előző ciklus végén történt, de mára már látjuk, hogy a város fontos intézményévé nőtte ki magét, igazi otthonra talált benne a Csemadok, a Kék Duna Vegyeskar, más fellépő csoportok és társulatok is. Emellett átadtunk két új klubot, a nyugdíjasok és az egészségkárosultak is új helyiségeket kaptak. Végig arra törekedtünk, hogy közösségeinket próbáljuk megtartani, mert ez a jövőnk záloga. Mi egy fiatal város vagyunk, ezért elsősorban azon igyekszünk, hogy Bős nyerje el azt a kisvárosi képét, ami városi hangulatot ad. Ezen a téren is sok minden történt, utakat, új utcákat nyitottunk, aszfaltoztunk, terepet rendeztünk és játszóteret bővítettünk. A városiasodáshoz azonban az is szükséges, hogy megőrizzük azokat az értékeket, amik itt vannak. Ilyen például a csatornahálózat építése és a gyűjtőudvar működése. Mindezek mellett ebben a ciklusban készült el a bősi rendelőintézet is. Építettünk mellé egy parkolót, a környező földterületek rehabilitációját pedig nemrég fejeztük be. Az orvosi és egészségügyi ellátás magas színvonalú, a rendelők kihasználtak, idén nyáron az épület várótermeiben klímaberendezéseket helyeztünk el.

Vannak persze olyan programjaink is, amiket nem négyéves ciklusokban számítunk, és azok is nagyon fontosak. Ilyen például a bősi bérlakás projekt. Eddig minden választási időszakban építettünk bérlakásokat, most legutóbb 27 lakást adtunk át és már előkészítettük a következőket. Ez a fiatalok itthon maradását szorgalmazza, amihez szorosan kötődik az oktatási intézmények kérdésköre is. Az óvodát sikerült két új tanteremmel bővíteni, és szinte minden oktatási intézményünk megújult.

Ami pedig az anyagi biztonságunkat illeti, és véleményem szerint az egyik legfontosabb tényező egy város vezetésében, hogy a mi önkormányzatunknak nincs kifizetetlen számlája. Úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a számlák rendezése mellett legyen egy tartalékunk, amihez a későbbiekben nyúlhatunk. A választások közeledtével, azt hiszem, hogy ezen a területen nem kell szégyenkeznünk. A településünk vagyona gyarapodott és van annyi tartalékunk, hogy remélhetőleg túléljük az ínséges időszakot is.

Egy évben több rendezvénynek is otthont ad a Csemadok-székház (A szerző felvétele)
Egy évben több rendezvénynek is otthont ad a Csemadok-székház. - A szerző felvétele

A Covid-19 Bős városában is rendkívüli körülményeket teremtett, melyeket speciálisan, a helyi adottságoknak megfelelően kellett kezelni. Mit gondol, hogy sikerült a lokális problémákkal megbirkózni?

Kialakítottunk a környező községgel egy szoros egységet, ahol Bős központként működött közre. Például rajtunk keresztül lehetett az egyes vizsgálatokat megvalósítani. A szervezésből oroszlánrészt vállalt a városi hivatal. Minden hétvégén az előírásoknak megfelelően kifizettük a költségeket a többi község számára is, amit természetesen az állam a későbbiekben visszafizetett nekünk. Ilyen volt például a tesztelést végző személyzet bére és ellátása. Mi biztosítottuk a helyet, összesen négy ponton működött a mintavétel és még akkor is üzemeltek, amikor már nem volt kötelező, mert az embereknek később is szükségük volt az igazolásokra, hogy közlekedhessenek. A korlátozások idejét igyekeztünk arra használni, hogy a épületekben felmerülő szükséges karbantartási munkálatokat elvégezzük. Amikor a művelődési ház zárva tartott, akkor újítottuk fel az épület belső tereit, a konyhai helyiségeket is beleértve.

Mi az, amire a pályafutása alatt a legbüszkébb?

Ha a 29 éves pályafutásomra visszatekintek, lehetne sok minden, mégis akkor voltam a legbüszkébb, amikor visszakaptuk a városi rangot. Mindegy, hogy ez csak egy darab papír, mindegy, hogy ez nekünk közvetlenül adott-e valamit, vagy sem, mégis egy hatalmas lendületet kapott tőle a településünk. S mivel az elődjeim is erre törekedtek, teljes mellszélességgel kiálltam e célért, hogy Bős ismét város legyen. Nagyon büszke vagyok erre és arra, is, hogy ezzel senkinek nem lett rosszabb dolga, senki nem jött ki belőle vesztesen, az egész település csakis nyert ezzel. Bízom benne, hogy az emberek is értékelik ezt.

A vártakkal ellentétben mi volt az, ami az utóbbi négy évben nem úgy alakult, ahogy eltervezte, ami még tökéletesítésre szorul?

Mindig és mindenen lehet tökéletesíteni, például több utat és járdát szerettünk volna ez idáig felújítani. Régi vágyunk egy sportcsarnok megépítése, hiszen több sportágban is magas szintű képzés folyik nálunk, ami megérdemelne egy komoly sportcsarnokot. A legutóbbi hírek szerint Magyarország a felvidéki birkózó akadémiát Bősön szeretné megvalósítani. Mi is látjuk, hogy most nekik sem, ahogy más országoknak sem egyszerű és komoly problémáik vannak. A beruházásokkal is óvatosabbak, amik eddig még nem kezdődtek el, azok még bizonytalanok. Viszont, ha felépül, akkor ez egy újabb közösségi tér lesz, ahol az emberek ismerik egymást, találkozhatnak, időt tölthetnek egymással, szórakozhatnak. Sajnos a világ éppen az ellenkező irányba tart, és mi azon vagyunk, hogy ezt valahogy orvosoljuk. A sport egy kitűnő lehetőség a fiatalok foglalkoztatására, hogy remek időtöltést szavatoljon, és ezáltal is elkerüljék a tudatmódosító szerek használatát. Pár hete készültünk el például a focipálya felújításával, egy beépített öntözőberendezést helyeztünk el. 100 éves lesz jövőre a bősi foci, és ahogy tavaly, a csapatunk idén is remekül teljesít a bajnokságban. Egy város soha nem lesz kész, feladatból soha nem kevés, mindig vannak olyan dolgok, amelyeket el kell készíteni vagy meg kell javítani.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.