Régió

Felújították a somorjai Honismereti házat

Somorja | Tegnap megnyitották a felújított Honismereti házat a dunaszerdahelyi járásbeli városban. A működtető Csallóközi múzeumnak nagy tervei vannak az intézménnyel.
Kiss Bartalos Éva

2020. február 20. 13:00

Somorja

1982-ben nyitották meg a Honismereti házat Somorján. Nagy Iván a Csallóközi múzeum igazgatója rámutatott, hogy az elmúlt harmincöt évben nem rekonstruálták az épületet, ezt az elmaradást pótolta most a fenntartó, Nagyszombat megye. A 250 ezer euró értékű projekt keretében felújították a tetőszerkezetet, meggátolták, hogy átnedvesedjenek a helytörténeti gyűjteményt bemutató épület falai és kifestették a helyiségeket. Orosz Csaba, somorja polgármestere is megköszönte a beruházást. Berényi József, Nagyszombat megye elnöke pedig arról is beszélt, hogy további terveik vannak a tájházzal, idén mintegy 55 ezer eurót szán a megye az épület hátsó részének felújítására.

Somorja

„A Csallóközi múzeumnak fontos ez az épület, nekem szívügyem is, etnológusként közel áll a hozzám a gyűjtemény. Szeretnénk felvenni egy állandó alkalmazottat, egy régészt” - folytatta Nagy Iván, aki azt is közölte, hogy korábban nem volt állandóan nyitva a Honismereti ház.

A tervek szerint hamarosan egy főállású alkalmazott gondoskodik majd erről is. „Ez egy kis múzeum, ahol nem csak a régi gazdálkodási formákat mutatjuk be, hanem festmények és történelmi jellegű tárgyak is vannak” - sorolta Nagy utalva arra, hogy az intézményben bemutatják egyebek mellett a régi mesterségeket, a csallóközi emberek használati tárgyait, de például fejfákat és régi tényképeket is találunk a gyűjteményben.

Somorja

Iskolás csoportok, turisták látogatták a tájházat, de az a terv, hogy jobban megnyissák az épületet a nyilvánosság számára, amivel közelebb hoznák az intézményt az emberekhez. A honismereti ház nagy udvara, valamint a mögötte álló telek is alkalmasak arra, hogy nyilvános rendezvényeket szervezzenek a Pozsonyi úton álló épületnél. A megnyitón megköszönték Végh László munkáját, aki eddig a Honismereti ház gondnoka volt. A tájház nyitvatartásáról később tájékoztatnak.

A Varkocs együttes és Nagy Iván (jobbra)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.