Régió

Felújított halottaskocsik a somorjai honismereti házban

Somorja | Százéves halottaskocsikat sikerült restauráltatni a Csallóközi Múzeumban. A műtárgyakat a Művészeteket Támogató Alap támogatásából újították fel, már korábban is sikerrel pályáztak a programban.
Kiss Bartalos Éva

2020. július 28. 17:30

Somorja
- Képarchívum

Nagy Iván, a múzeum igazgatója lapunknak elmondta, a nemrég felújított és átadott somorjai honismereti házban tekinthető meg a két, több mint százéves kocsi. Az egyiket Pozsonyeperjesen használták katolikus halotti szertartásokon. A rossz műszaki állapotban lévő hintó a ’90-es években került a Csallóközi Múzeum gyűjteményébe. A dunaszerdahelyi hírportál František Šmigrovský restaurátor kutatásait idézve arról írt, hogy a kocsit készítő Hieronymus Siegel csehországi mester nevét is felfedezték a megtisztított tengelyen.

Somorja

A másik, egyszerű kocsi szintén száz év körüli, ezt a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség használta a temetési szertartások során. A műtárgy a nyolcvanas évektől gazdagítja a múzeum gyűjteményét. Mindkét kocsit két évvel ezelőtt kezdték felújítani, a belső részek konzerválása és restaurálása után pótolták a hiányzó részeket, majd idén befejeződött a rekonstrukció. Az igazgató közölte, hogy már a honismereti ház kocsiszínjében vannak a múzeumi darabok. Nagy Iván megjegyezte, a nemrég felújított és átadott honismereti ház egyre több érdeklődőt vonz, sokan kíváncsiak a falusi életet és kultúrát bemutató tárlatra.

A múzeum korábban például zászlók restauráltatására pályázott az alapnál. A Somorja környékéről származó zászlók az 1800-as években készültek. A Szűrszabó Céh zászlója és egy korábbi, a század elején készült egyházi zászló rúdja is gazdagon díszített. „A múzeumban rengeteg olyan tárgy van még, amit fel lehetne újítaniˮ – jegyezte meg az igazgató a további tervekkel kapcsolatban. Jelenleg a rendezvények szervezése mellett a néhány éve megtalált, több ezer éves csónak megóvása és bemutatása is leköti a múzeum munkatársainak figyelmét. „Saját forrásainkból kifizettük a csónak konzerválását. Ez azt jelenti, hogy átitatják valamilyen anyaggal, hogy ne romoljon az állaga. Később szeretnénk méltó módon bemutatni a közönségnek a tárgyat, de ez bonyolult feladatˮ – beszélt az egy darab fából kivágott, a mérések szerint i.e. 4–5. századból származó csónakról Nagy Iván.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség is bekapcsolódott a felsőoktatási törvény módosításába. A képen Mózes Szabolcs alelnök és Rigó Konrád, a Híd platformjának vezetője. (Fotó: Szövetség)

Heves vitákat vált ki a felsőoktatási reform, amelybe a Szövetség is beleszólna

rendőrség

Tudjuk, mely napokon ellenőrzik a rendőrök a határátkelőhelyeket!

időjárás tél

Ma éjjel -15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet

Robert Fico

Fico azt várja Čaputovától, hogy lemondásra szólítja fel a kormányt

greenpass

Péntekig közel 400 ezer Covid-igazolványt állítottak ki a fertőzésből felépült személyeknek

dd

Pokoli (vég)napok, bérelt villában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.