Régió

Felújítják a somorjai városházát

Somorja | Megelégelte a város önkormányzata, hogy évek óta sikertelenül pályázott támogatásért a városháza felújítására, és önerőből fogtak hozzá a munkához.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 20. 18:34

Már nagyon rossz állapotban voltak az ablakok  - Képarchívum

Nem volt egyszerű dolguk, mivel az be kellett tartani a műemlékvédők szigorú előírásait. Ez elsősorban az ablakok cseréjét érintette. Csak az eredetiekkel azonos, fa ablakokat lehetett beépíteni, amit a nagyszombati műemlékvédelmi hivatal hagyott jóvá. A projektdokumentáció két hónappal ezelőtt készült el a munka pedig két hete kezdődött. Az ablakokat mind a három szinten cserélik. Ezután következnek az utómunkálatok és a külső tatarozás, amit egy erre szakosodott cég végez, mivel a külső falakat speciális védőréteggel vonják be, amely védi és szellőzni hagyja az épületet Az évek óta nyirkos alsó szinten és a pincében a szigetelést is meg kellett oldani, főleg mivel a pincehelységeket iratok tárolására használják.

A reneszánsz stílusban épült épületet több alkalommal is átépítették. A 17. és 18. században gyakran tanácskoztak itt Csallóköz nemesei, sőt néhány alkalommal itt ülésezett Pozsony vármegye választmánya is. Az épület alatti pincében hírhedten nyirkos börtön volt, ahol Pozsony vármegye elítéltjei raboskodtak annak idején, a városi fogda az egyik földszinti helyiségben működött.

Fašanga Lea projektmenedzser szerint a felújítást már nem lehetett tovább halogatni, mert főleg az ablakok nagyon rossz állapotban voltak. A város két pályázatát is elutasította a kulturális minisztérium, ezért a testület döntése alapján önerőből fogtak hozzá a munkához. Csupán az ablakok cseréje 55 ezer euróba került, de hogy a teljes felújítás mennyibe, az csak októberben, a munka befejezése után derül ki. (sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?