Febuár 7-étől használható a hulladékfigyelő applikáció Gútán

Gúta
Gúta |

Mérföldkőhöz érkezett a gútai hulladékgazdálkodás azzal, hogy a lakosok mobilalkalmazás segítségével tudják majd nyomon követni, pontosan mennyi kommunális hulladékot termelnek.

A gútai hulladékgazdálkodás korszerűsítése az elmúlt évek egyik legfontosabb témája volt az önkormányzat számára. Az eddig elvégzett munka egyik gyümölcse az EWA névre keresztelt applikáció. E program segítségével a gútai lakosok február 7-étől naprakészen követhetik nyomon, hogy pontosan mennyi kommunális hulladék hagyja el a háztartásukat.

A új szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón Halász Béla (független) polgármester emlékeztetett, a városban már 2022-ben áttértek a háztartási hulladék mennyiségi alapú mérésére. Ennek az volt a fő célja, hogy a polgárok az általuk termelt szemét tömegének függvényében fizessenek.

Ľubomír Kozák, az applikációt kifejlesztő WAMA Enviromental Solutions cég részéről mutatta be az EWA – egyébként szlovák és magyar nyelven egyként használható – alkalmazást, amelynek segítségével egyszerűen és áttekinthetően tekinthetőek meg az adatok. Az applikációt a Városi Hivatal segítségével tudják letölteni és aktiválni a lakosok, akiknek ehhez az e-mail címüket kell megadniuk az önkormányzatnak. A polgármester elmondta, a kezdeti időszakban létrehoznak egy ideiglenes munkaállomást a Városi Hivatalban, ahol az egy alkalmazottuk fog segíteni a lakosoknak az applikáció beüzemelésében. Azok a polgárok, akik valamilyen oknál fogva nem tudják használni az alkalmazást – például mert nincs megfelelő készülékük – továbbra is kikérhetik a háztartásukra vonatkozó adatokat a hivataltól. A újítással kapcsolatban az önkormányzat folyamatosan, több csatornán keresztül fogja tájékoztatni a lakosságot.

A 2022-ben felállított rendszer szerint a gútaiak 12,50 eurós rögzített átalánydíjat fizetnek szemétdíjként, amelyhez minden kilogrammnyi hulladék után 10 cent adódik hozzá. Ennek az volt az előfeltétele, hogy chipekkel szereljék fel a kukákat, amelyeket így közvetlenül le tudnak mérni a szemét elszállításakor. Kárpáty Ernő alpolgármester elmondta, már körvonalazódnak az új rendszer jó hatásai – vélhetően a szelektálás mértékének növekedése miatt. Míg a város 3277 tonna hulladékot vitt a negyedi szeméttelepre, addig ez a mennyiség 2400 tonnára csökkent 2022-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!