Február első felében nyithatják meg a forgalom előtt a szürnyegi hidat

A Szürnyeg határában található M2774-es hidat 1965-ben építették, tartószerkezetét a méretre gyártott betontalpak sora alkotja
Nagykapos/Szürnyeg/Tőketerebes |

A tőketerebesi járásbeli Szürnyeg település határában az Ondava folyó felett átívelő hidat életveszélyes állapota miatt Kassa megye még 2021 júniusában lezáratta. A híd sérült részét azóta lebontották, minden sérült részét kicserélték, jelenleg pedig a híd új útburkolatának kialakításán dolgoznak. Az első autósok a megye jelenlegi tervei szerint idén február első felében gördülhetnek át a megye legnagyobb és leghosszabb, teljes egészében felújított hídján.

Mivel a híd már több mint másfél éve mindkét irányban zárva áll, a környékbeliek csak a kijelölt kerülőutakon közlekedhetnek. Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a híd lezárására a szerkezet életveszélyes állapota miatt volt szükség.  A megye múlt év novemberi tájékoztatása szerint az átfogó rekonstrukció legalább 2,6 millió euróval terheli meg a megye költségvetését, de miután lebontották a híd sérült részeit és átértékelték a szükséges munkálatokat, a teljes költségvetés 4 103 924,95 euróra emelkedett. Annak ellenére, hogy a lezárásra több mint másfél évvel ezelőtt kerítettek sort, a munkálatokat 2022. április negyedikén kezdték el. Első lépésként az ideiglenes áthidalást biztosító szerkezetet és a híd aszfaltburkolatát távolították el. Ezzel egy időben kivágták a híd alatt kinőtt bokrokat és fákat, elegyenesítették a talajt, lebontották a sérült betonszerkezet fennmaradó részét, elhordták a betontörmeléket, elvégezték a szükséges földtani méréseket, kiöntötték az új tartópillérek új betonalapjait és megépítették a tartópillérek kiöntéséhez szükséges formát, illetve azzal egy időben a pillérek stabilitását biztosító vashálót is elhelyezték.

Folyamatos ellenőrzések   

Ahogy azt az Új Szónak Michal Hudák megyei szóvivő hétfőn elmondta, egy-egy betonozás vagy nagyobb méretű szerkezet öntése előtt a kivitelező átadja a megrendelőnek az ellenőrzési is vizsgálati protokollt, amelyben az egyes építményekhez szükséges vizsgálatok szabványok szerinti leírását, például a pillérek betonozását, az aszfaltozást, vagy éppen a beépített anyagok műszaki paramétereit kell tanúsítani. „Az M2774-es híd felújítása jó ütemben, folyamatosan halad, a helyszínen dolgozó munkások még a karácsonyi időszakban sem álltak le. El kell mondani, hogy a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) eddigi történetében műszakilag és pénzügyileg ez a legnagyobb és legnehezebb építkezés, amit valaha végeztünk. A munkálatok kivitelezője és a KSK mindent megtesz annak érdekében, hogy a hidat minél hamarabb megnyissák az autósok előtt. Előre nem látható körülmények miatt a rekonstrukció során két időbeli és pénzügyi módosításban állapodott meg a munkálatok megrendelője. A munka ára jelenleg (a módosítások után) 4 103 924,95 euró Áfával. A jelenlegi ütemterv szerint a híd felső szerkezetén végzett munkálatok várhatóan 2023. január 27-ig befejeződnek. Ezt követően 3 napos műszaki szünetre van szükség, azt követően elvégezzük a szükséges teherbíró képességi vizsgálatokat. A sikeres tesztelés után a megyei hivatal útkezelő vállalata a Tőketerebesi Kerületi Hivatal Közúti Közlekedési és Útügyi Osztályához fordul a szerkezet használatba vételének engedélyeztetéséért, hogy a hídon újra beidulhasson a forgalom” – mondta lapunknak a megyei szóvivő. A rekonstrukció első szakaszában a híd teherhordó szerkezetét, a híd gerendás részének alépítményét és a híd kamrás részének hídfelépítményét teljesen elbontották. A rekonstrukció második szakasza egy új felépítmény, egy új támasz és a híd gerendaszakaszának köztes támaszai építését foglalta magába. Ezzel egyidejűleg a híd kamrás szakaszának megerősítése, a hídfelépítmény és a híd átmenetének építésével együtt, valamint a hídzárak felszerelése is megtörtént. A végső szakaszban a szigetelési munkálatokat, a járdát és a hídszerkezet biztonsági elemeit, beleértve a korlátokat és a védőkorlátokat szerelték fel, illetve a fennmaradó részét fogják felszerelni.
 

Egyetlen megoldás

Annak ellenére, hogy a hídlezárás miatt huzamosabb ideig csak kerülő utakon juthatnak el az emberek Nagykaposról Kassára, Tőketerebesre vagy éppen a kisebb környező településekre, a megyei önkormányzat szerint az Ondava folyó szélessége miatt nem volt lehetőség egy ideiglenes híd felállítására. „Bármennyire is szerettünk volna más megoldást találni, a folyó ezen a ponton sajnos annyira széles, hogy nem tudtunk sem pontonhidat, sem pedig egyéb, az ideiglenes átjárást lehetővé tevő szerkezetet kialakítani. Az elmúlt évek alatt egyébként több ilyen típusú hidat is lezártunk a hirtelen leromlott statikai állapotuk miatt. A másfél évvel ezelőtt kialakult problémát valószínűleg a helytelen építési folyamat és a hiányos karbantartás okozta. Nagyon sajnáljuk, hogy a lezárással megnehezítettük az itt élők és az erre közlekedők életét, de a biztonságos közlekedés érdekében nem volt más megoldásˮ – mondta korábban az Új Szónak a megyeelnök. A Nagykapos felől Tőketerebes irányába utazók az Abarán át vezető II/554-es úton Vásárhely (Trhovište), onnan pedig az I/19-es úton Gálszécs irányába kerülhetik ki az útlezárást, Tőketerebes felől ugyanezen a vonalon, vagy pedig a Királyhelmec felé vezető I/79-es országúton juthatnak el Nagykaposra.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?