Régió

Évszázadon átnyúló, kőbe faragott gyász

Rozsnyó | Kevés olyan igazi, megkapó szépségű, nemes anyagból, míves munkával, neves olasz mester alkotásaként készült síremlék létezik Gömörben, mint Kandó Kálmánné, született Pósch Ilona sírja, amely a rozsnyói temetőben található.
Szászi Zoltán

2020. május 25. 09:00

Kandó Kálmánné, született Pósch Ilona sírja
A páratlan szépségű emléket kikezdte az idő - A szerző felvétele

Bár első pillantásra jó állapotúnak látszik, alaposabban megfigyelve az is feltűnik, az időjárás viszontagságai kikezdték, megrongálták a szarkofág formájú, gyászoló nőalakkal ékesített sírt. Most még menthető, s remélhetőleg hamarosan restaurálják. A legfrissebb hírek szerint, mint az országosan jegyzett védett műemlék fenntartója, Rozsnyó városa tervezi a felújítást. Megérdemelné!

Kandó és Pósch család

Arról a Kandó Kálmánról beszélünk, aki az első magyar villanymozdony létrehozója, ő volt az a nemzetközi szinten elismert vasútvillamosítási szakember, aki alig 1895 és 1929 közt 69 szabadalmat dolgozott ki és nyújtott be villamos vasúti motorok, többfázisú váltóáramú motorok, automatikus kapcsoló berendezések, villamos felsővezetékek és erőátviteli telepek működése tárgykörökben. Rendkívül tájékozott, világlátott ember volt, aki az 1897-es amerikai útja során a Baltimore város állomásait összekötő egyenáramú vontatást tanulmányozva jött rá, hogy a váltóáramú vontatás gazdaságosabb, gyorsabb és biztonságosabb. Egy év múlva már Rozsnyón járt, ahol 1898. szeptember 11-én eljegyezte a nála 11 évvel fiatalabb Pósch Ilonát, egy régi és már régen Rozsnyóra származott Zólyom megyei nemesi család sarját, akit 1899-ben feleségül vett Budapesten. Kandó maga is régi nemesi családból származott, előnévként a sztregovai és farnosi nevet használták, ősei közt Rimay nevűek találhatók és számos híres nógrádi nemesi családdal volt rokon. Kandó Kálmán rendkívüli tehetségű, nagy munkabírású, kitartó és igen megbecsült szakember volt, kiemelten sikeres a munkájában.

Tájoló

Rozsnyó a Pozsony–Kassa E 571-es úton érhető el, a temető a Hronec akadémikus utcában található, a sírhely a 48.665/20.530 GPS-koordinátáknál található.

Szomorú tragédiák

Magánéletére azonban tragédiák egész sora vetett árnyékot. Az első súlyos csapás imádott felesége, a rozsnyói születésű Pósch Ilonka elvesztése volt, aki 1913. július 9-én hunyt el. A fiatalasszony halálát alig 33 évesen a fennmaradt adatok szerint veseelégtelenség okozta, Ilonka akkor már két kisgyermek, egy kisfiú és egy kislány édesanyja volt. Sírját egy carrarai márványból faragott emlék díszíti, ennek alkotója Amleto Cataldi nevű ismert olasz szobrászművész. Érdekesség, hogy Amleto Cataldi – akinek jó néhány alkotását, így az Amboisban lévő Leonardo da Vinci szobrát – számontartja az olasz művészettörténet, szintén fiatalon, alig 48 évesen hunyt el. Három viszonylag fiatalon elhunyt embert köt össze a kőbe faragott fájdalom. Mert Kandó Kálmán is viszonylag korán, alig 61 évesen hunyt el. A Fiumei úti temetőben – egykor Kerepesi úti temető – nyugszik, a 46-os parcella 1. sorának 6-ik sírjában, sírköve Müller Ernő alkotása. Miután özvegyen maradt, a feltaláló mérnök soha többé nem nősült újra, imádott felesége halála után minden erejét a munkájára fordította. A tudós ember egészségét egy másik megrendítő esemény is legyengítette, amikor fia, ifjabb Kandó Kálmán – aki 1899 végén született – alig 23 évesen öngyilkosságot követett el. A sorscsapások alatt Kandó Kálmánt egyedül az vigasztalta, hogy az 1901-ben született Sára Ilona lányának sikeres volt a házassága, és 1924-ben Dobrovits György nevű unokája is megszületett. A családnak ez az ága ma is létezik, német nyelvterületen él. Kandó Kálmánné Pósch Ilona síremléke remélhetőleg hamarosan megújul, az országos műemlékjegyzékben nyilvántartott alkotás felújítására pályázati forrásból szeretne Rozsnyó városa támogatást szerezni. Remélhetőleg sikerül!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.