Értsük meg a gyerekeket! Kamaszkori zűrökről beszélgettek

A pszichológus hasznos tanácsokat adott a szülőknek (Forrás: Kidzone)
Nagymegyer |

Szülőknek tartott előadást Hodosy Ferenczi Mária pszichológus, aki a kamaszkor kihívásairól beszélt a Kidzone ifjúsági klub előadótermében.

Az alapvetően gyerekekkel foglalkozó, szabadidős tevékenységeket szervező klub most először felnőtteknek, szülőknek szóló programmal készült. A kamaszkor jellegzetes sajátosságairól, nehézségeiről Hodosy Ferenczi Mária beszélt, aki nem csak pszichológusként, hanem szülőként is megosztotta véleményét. Érintették a kamaszkor testi és pszichés jellemzőit, áttekintették a lehetséges szélsőségesebb viselkedési formákat és kezelésüket, de felmerült a digitális eszközök használata és olyan súlyosabb esetek is, mint például az önsértés.

„Foglalkozásaink, táboraink során szorosan együttműködünk a szülőkkel, rengeteget beszélgetünk velük, s így fogalmazódott meg bennünk ez a döntés, hogy most kivételesen az ő számukra készülünk egy esti programmal. Úgy gondolom, jó kezdeményezés volt egy ilyen találkozás, ahol lazán, baráti hangulatban, szakember segítségével beszélhettük át a kamaszkor valós, illetve vélt problémáit”

– mondta el Csizmadia Réka az Kidzone igazgatója.

 

Kamaszkorban a kommunikáció és az elfogadás a legfontosabb, jelentette ki a szakember (A szerző felvétele)

Az előadás után a szülők is kérdezhettek, majd egy kötetlen hangulatú társalgás során tapasztalatokat cseréltek egymással. Olyan konkrét esetek is elhangoztak, melyekben többen saját gyerekeik megnyilvánulásaira ismertek rá, ilyen volt például a gyakori ellenszegülés, vagy a kiborulás, az elzárkózás, vagy a lustaság. Hodosy Ferenczi Mária pontos javaslatokat adott a düh levezetésére, ilyen például a testmozgás, a párnába kiabálás, vagy az újságtépkedés. A „lustasággal” kapcsolatban kijelentette, hogy a kamaszkori nagy alvásigény teljesen természetes. Testük ebben a periódusban fejlődik a legtöbbet, a fizikai és hormonális változások miatt is sokkal több pihenésre van szükségük. A szakember kihangsúlyozta, hogy szülő-gyermek viszonyban a kommunikáció és az elfogadás a legfontosabbak. A szülőknek meg kell teremteniük otthon azt a légkört, melyben a kamasz gyermekük képes megnyílni. Fontosnak tartja, hogy érdeklődjenek irántuk, nyissanak feléjük, és fogadják el őket feltétel nélkül úgy, ahogy vannak. Így lépésről-lépésre építve a bizalmat kerülhetnek közelebb egymáshoz.

A találkozó végeztével jelezték a szülők, hogy szívesen részt vennének még hasonló beszélgetéseken. Egy kisebb kosárba dobva névtelenül felírhatták egy papírlapra, hogy mi lenne az a kérdéskör, amivel kapcsolatban szívesen meghallgatnák a pszichológus véleményét. A következő témát a szervezők biztosan innen választják ki majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?