Értékmentés és nosztalgia a moziban

galántai filmklub
GALÁNTA |

A régi mozik hangulatát szeretné visszahozni a polgári társulásként működő Cinema 16mm filmklub Galántán. Tagjai fontosnak tartják az analóg filmvetítés technikájának átadását is a fiatalabb generációnak.

A Cinema 16mm Galántai Filmklub Polgári Társulás 2023 szeptemberében szervezett először filmvetítést a Galántai Városi Művelődési Központ 50 fős bábtermében. A filmklub tagjai azóta 28 európai klubfilmet vetítettek le, közel 200 néző előtt. Jelenleg a vmk-ban működő mozi kínálatát kiegészítve hétfőnként fogadják az érdeklődőket.

Előzmények és indulás

A városban több mint harminc éve kezdett működni filmklub, de nagyjából húsz éve nem volt aktív. Jezsó László kezdeményezésére öt évvel ezelőtt újraindult a filmklub azzal a céllal, hogy megpróbáljanak újra Galántára hozni európai filmeket, amelyeket a művelődési központtal együttműködve a mozi által kínált amerikai filmek mellett mutathatnak be. Meg is alakult a társulás, de a Covid-19-járvány miatt nem igazán tudtak tevékenységet kifejteni, tavaly kezdtek bele újra a munkába. Az egyik célkitűzésük, hogy a régi vetítőgépeket megmentsék, az analóg technológiát megtanítsák a fiatalabbaknak. Csehországi mozikban találtak is régi gépeket, amelyeket megvettek. Tavaly a gyereknapon, majd karácsony előtt szerveztek film-vetítést a gyerekeknek. Ezt a tevékenységet szeretnék folytatni az iskolai szünetekben, hogy a gyerekek, fiatalok kimozduljanak otthonról, társaságban legyenek, megtapasztalják a moziélményt, illetve foglalkozásokat is tartanának nekik, ahol bemutatnák a filmkészítést, filmvetítést.

„Nagyon pozitív volt a fogadtatás, közel 200 gyerek vett részt ezeken az alkalmakon, és már érdeklődnek, mikor lesz legközelebb. A város vezetése ugyancsak támogatja a kezdeményezést, a vmk-val is remek együttműködés van köztünk, amiért hálásak vagyunk, különben nehezen tudnánk folytatni a tevékenységünket. A régi vetítőgépeket nem könnyű összerakni, viszonylag drágák, ezért igyekszünk támogatókat is szerezni, illetve a vetítésből befolyt összeget visszaforgatni a fejlesztésbe, javításba. Az elindításukhoz kell nagyobb összeget befektetni, a karbantartás már nem kerül nagyon sokba. A MEO5 XB projektorok, amelyeket a csehországi Meopta gyár készített, évtizedekig működnek”

– magyarázta Jezsó László. 

A filmtekercs varázsa

A társulás elnökétől arra a kérdésre kerestük a választ, miért tartják fontosnak visszahozni a vetítés régi formáját, miért érdekesebb egy filmet analóg formában megnézni, mint digitális verzióban.

„Nehéz erre válaszolni, látni kell. Olyan, mint a fénykép, a papírra nyomtatottnak van mélysége, tartalma, a digitális csupán számokból és nullákból áll. Aki ezt kipróbálja, az látja a különbséget, megtapasztalja, mennyire más élményt nyújt. Azért is szeretnénk a régi vetítőgépeket használhatóvá tenni, hogy ha jövőre megjelennek az új filmek, már le tudjuk vetíteni a régi technikával. A tekercses filmekből egy cseh és egy szlovák változat készül. Jelenleg a pozsonyi Lumière és a besztercebányai mozi tudja ezeket levetíteni, azt szeretnénk, ha a galántai mozi lenne a harmadik Szlovákiában, ahol lehetőség nyílna erre. Ha minden a terveink szerint alakul, az Oppenheimert hamarosan levetíthetjük a régi gépen”

– fejtette ki.

Drága technológia

Jezsó Lászlótól megtudtuk, az analóg filmvetítést azért tudta gyorsan kiszorítani a digitális, mert a filmek előállítása, forgalmazása sokkal olcsóbb. Véleménye szerint ezzel együtt a minőség is sokkal gyengébb. A tekercses filmek alapanyaga, előállítása drága, de időtálló. Egy hangos film kivetítője előtt másodpercenként 24 képkockának kell elhaladnia, ami nagyjából 1 méter 35 mm-es film. Egy teljes hosszúságú 35 mm-es film 60 kg-ot nyom. Egy-egy film 6-10 húszperces tekercsből áll, az ára akár több 10 ezer euró is lehet. Ennek ellenére Jezsó László bízik benne, hogy ahogy az élet más területein is divat a retró, úgy a filmvetítésben is így lesz. A bakelitlemezekhez hasonlította a mozifilmeket. Mivel Galánta lenne a harmadik mozi, ahol vetítenék ezeket a filmeket, így a filmek sokkal hamarabb, a premier után nem sokkal eljutnának ide, nem kellene hetekig, hónapokig várni rájuk. Az analóg filmvetítéshez vetítő igazolvány szükséges, amelyet már csak Csehországban lehet megszerezni. Jezsó Lászlóét még Kassán adták ki évtizedekkel ezelőtt. Szeretné a tudását átadni valakinek, mert lassan kihalnak azok, akik még ismerik a régi gépek használatát, így pótolhatatlan érték veszne el.

„Azért is fontos lenne a gépeket működőképessé tenni, mert az igazolvány megszerzéséhez gyakorlat kell. Szerencsére van egy fiatal srác Diószegen, aki nagyon érdeklődik a régi technika iránt, gyakorolhatna a galántai moziban”

– mondta. Jezsó László számára felemelő érzés kézbe fogni a filmnek a másolatát, amit a rendező felvett, összevágott. Szavai szerint ezt nem lehet pótolni a digitális technikával, amivel a film elvesztette a csillogását. Mint mondta, nyolcéves volt, amikor a tanítója megkérte, hogy segítsen egy iskolai filmvetítésen, akkor fertőzte meg őt ez az egész. A filmvetítés végigkísérte őt az alap-, a középiskolában, a katonaságnál, majd a galántai mozi vetítőjeként. 

Filmfesztivál Galántán

A galántai filmklub tervei között szerepel fesztiválok szervezése is. A cseh és a szlovák filmarchívumban több mint százezer film található, ezek közül a szakemberek több mint tízezret néztek már át, amelyek vetítésre alkalmasak.

„Ahogy mi eljárunk Csehországba filmfesztiválra, úgy biztosan Galántára is eljönnének a rajongók. Lehetne például olasz, francia napokat tartani, jövő januárban a skandináv filmfesztiválba is szeretnénk bekacsolódni, hogy a filmrajongóknak ne kelljen messzire menniük, ha értékes, jó minőségű filmet szeretnének megnézni”

– fejtette ki. Már felvették a kapcsolatot a komáromi forgalmazóval is, hogy a régi magyarországi filmeket is elhozhassák Galántára.

Jezsó László a vetítőgépnél

Filmvetítés egykor

A régi időkre visszaemlékezve Jezsó László elmondta, a filmvetítés előtt körülbelül másfél órával el kellett kezdeni a felkészülést, vagyis áttekerni a 6-10 tekercset, ellenőrizni, nincs-e elszakadva a filmszalag, jól van-e összeragasztva, majd be kellett fűzni a gépbe.

„Úgy kellett a filmet levetíteni, hogy ha a néző beült a moziba, nem vehette észre, mikor van a váltás két tekercs között. Ha hiba nélkül végignézte a filmet, azt jelentette, hogy a vetítő jól végezte a munkáját. A húsz év alatt, amit a galántai moziban vetítőként töltöttem, egyszer szakadt el a film. Maga a filmszalag nagyon erős anyagból készül, ha megfelelően előkészítik és jól befűzik, akkor nem szabad, hogy gond legyen vele. Sötét, száraz helyen kell tárolni és akkor hosszú évekig megőrizhető. Időnként azonban le kell vetíteni, hogy ne menjen tönkre. A 35 mm széles filmszalag a világ leghosszabb ideig használt film formátuma, ezeket szeretnénk Galántára is visszahozni. A mostani rendezők rájöttek arra, hogy mennyire jó dolog filmszalagra felvenni a filmeket, sokkal szebbek a képek, főleg az emberi mozdulatok, a mimika”

– hangsúlyozta. Egyik emlékezetes élménye, amikor egy westernfilmbe valaki bevágta a Titanic pár perces részletét. Szerencsére a nézők jól fogadták, mindenki jól szórakozott rajta.

Filmvetítés most

A digitális filmeket merevlemezen tárolják, ami elfér egy tenyérben. A hozzájuk tartozó kódokkal lehet azokat lejátszani.

„A vetítőnek tulajdonképpen annyi a dolga, hogy a kódokat beírja és indulhat a vetítés. Ha előre betáplálja, összeállít egy lejátszási listát, akár több filmet is levetíthet egymás után szinte egy gombnyomással. Ehhez semmiféle igazolvány nem kell, a filmvászon előtt a függönyt is gombnyomással lehet kihúzni. Nem berreg a kép, eltűnt a jellegzetes illat, vele együtt a vetítés varázsa”

– véli Jezsó László.

Elismerte, biztosan nem fognak sok helyen visszatérni a filmszalagokhoz, de meggyőződése, hogy egy kis akarattal, megfelelő tudással és kedvvel egy idő után elérhetik azt, hogy az emberek ismét megtapasztalják az igazi moziélményt. Erre Galánta egyértelműen alkalmas, hiszen kevés helyen van olyan mozi, ahol korábban a 70 mm-es, vagyis a szélesvásznú filmeket vetítették. Az egykori Csehszlovákia területén nagyjából húsz ilyen mozi működött. Galánta másik előnye, hogy amfiteátruma is van, ahol nyáron rendszeresen vetítenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?