Régió
- Fotó: pixabay

Erőteljes lehűlés várható a hétvégén

TASR

2018. szeptember 22. 11:44

A rendkívül meleg időt a hétvégén eső és 20 Celsius-fok alatti hőmérséklet váltja fel. Erre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) figyelmeztetett pénteken. Nyugat-Szlovákiában a lehűléssel párhuzamosan felerősödik a szél is, főleg a reggeli órákban. A meteorológusok ezzel összefüggésben riasztást adtak ki.

Péntekről szombatra (9.22.) virradóra a SHMÚ előrejelzése szerint záporok, zivatarok, helyenként viharok várhatók. Szombaton nap közben a csapadék és a felhőzet kelet felé fog tovább vonulni. Délután már csak helyenként várható eső. A front mögött északnyugatról az ország térségébe hideg tengeri levegő érkezik, és 1900 méteres tengerfeletti magasság felett havazás is előfordulhat.
 

Míg pénteken még a maximális nappali hőmérséklet 30 Celsius-fok körül alakult, szombaton a déli régiókban is alig fogja elérni a 20 fokot. Zsolna, Eperjes megyében és a Felső-Garam mentén legfeljebb 14 fok várható. Vasárnap (9. 23.) a Tátrában havazhat is, az esti órákban pedig felerősödik a szél.

A legkedvezőtlenebb időjárási körülmények hétfőn (9. 24.) esedékesek. Egyes helyeken néhány óra alatt 10-17 fokkal eshet vissza a hőmérséklet. A szél ismét felerősödik. A hőmérséklet 13-18, északon 8 és 13 fok között alakul. „A hidegérzetet a rendkívül erős szél is fokozza” – olvasható a SHMÚ oldalán. A hegyekben szélvihar várható. 

A meteorológusok szerint a következő napokban is változékony időre van kilátás. Továbbra is hideg lesz, a hóhatár pedig 1000 méteres tengerszint feletti magasságig csökkenhet. Éjjel átmenetileg nulla fok alá süllyedhet a hőmérséklet. Helyenként talaj menti fagyok is előfordulnak majd, a síkságokon is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk