Régió

Erdőmentéssel harcolnak Vágsellyén a klímaváltozás ellen

Vágsellye | Jelentős összeget kapott Vágsellye önkormányzata az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére. Jelenleg is zajlik a mintegy tízhektáros Vág menti parkerdő felújítása, a lakosok azonban érzékenyen reagálnak minden egyes fakivágásra, területrendezésre, rongálásra. Sajátjuknak tekintik a kirándulóhelyet. Van, aki szeretné, ha megszépülne, másoknak eredeti, természetes formájában volt elfogadhatóbb a környék.
author
Száz Ildikó

2022. január 19. 15:38

Vágsellye
- Száz Ildikó felvételei

Dzsungel helyett park

A Norvég Alaptól kapott, csaknem 900 ezer euró támogatásból jut pénz arra, hogy biztonságos és kellemes kirándulóhellyé váljon a terület. A klímaváltozások következményeinek enyhítésére kapott támogatásból egy önkormányzati alapiskola épületét is hőszigetelik. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere már a parkerdő felújításával kapcsolatos tervek bemutatásakor hangsúlyozta, elsődleges céljuk rendbe rakni a korábban átláthatatlan dzsungelre emlékeztető zöldterületet, ahol sötétedés után nem nagyon ajánlatos barangolni. Régebben, a múlt század nyolcvanas éveiben közvilágítás is volt a parkerdő ösvényeinél, de azt tönkretették a vandálok. A két töltés közötti, mintegy hat hektáros erdőt több alkalommal is kitakarították a vágsellyei önkéntesek. A hétvégi brigádok lelkes szervezői a helyi értékmentő és környezetszépítő társulások voltak. Ismeretterjesztő és készségfejlesztő tábla, rovarház, játszótér, tűzhely, pingpongasztal fogadja a természetjárókat az első, már felújított szakaszon. A város vezetése még 2015-ben együttműködési memorandumot írt alá a Vág Menti Folyamkezelő Vállalat (Povodie Váhu) vezetésével. A Renováció és az In Vest társulás, valamint az Urbariát társulás közösen újítja fel a Vág két töltése között lévő parkerdőt.


 

Fakivágás, vagy ritkítás?

Az eredeti terv szerint új járdákat és játszótereket építenek az évek óta elhanyagolt, gazzal benőtt területen, valamint kültéri sportszereket helyeznek ki. A parkerdőben a járdák felújításával egyidejűleg olyan futóösvényt terveznek, amelyen százméterenként megjelölnék a távokat, hogy a kezdő futók és a gyerekek is kedvet kapjanak a sportoláshoz. Tavaly év végén a lakosok nemtetszését váltotta ki, hogy a terület egyik szakaszán, amely mintegy négyhektáros, ritkították az erdőt. A művelet során bokrokat, fákat, különböző invazív, azaz nem őshonos növényeket távolítottak el. A fakivágás elsősorban annak a betonterületnek a környékét érintette, ahol a farönköket tárolják. Később itt lesz egy ivóvizes kút, néhány szociális helyiség, a közelben épül meg a játszótér és a kis tó. Egyik korábbi látogatásunk során is találkoztunk munkásokkal az erdőben, akkor a híd közelében lévő területen irtották a gyomot, amelyet a körhintások szoktak kibérelni. Gabriela Brániková, a városi hivatal dolgozója arról tájékoztatta a sajtót, hogy mindez az erdő megmentése érdekében történik. Ha a város nem vette volna hosszú távon bérbe a területet, a kellő méretet elérő fákat kivágták volna. Ez történt korábban a hatalmas folyóparti jegenyékkel, amelyeket további feldolgozásra szállítottak.


 

Vágsellye

Védeni kell a területet

A parkerdő bérbe vett területén több szakaszra bontva végzik a tisztítást, gyomtalanítást. A közelmúltban új szemétgyűjtő kukákat helyeztek ki a megtisztított járdák közelében, de ezekre is folyamatosan vigyázni kell, mert mindig akadnak vandálok, akik tönkreteszik őket. Legutóbb Róbert Andráši városi és megyei képviselő tett közzé felvételeket arról, hogy a nemrég kihelyezett szemeteseket kirántották a földből és összetörték. Arra kérte a városi rendőrség dolgozóit, hogy járőrözzenek gyakrabban a részben felújított parkerdő területén.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sajó szennyeződés

Petícióval próbálják megmenteni a Sajó folyót

szóbeli érettségi

A héten hivatalosan megkezdődnek a szóbeli érettségik

ds

Majomhimlő veszélye miatt figyelmeztetik a külföldre utazókat

orosz-ukrán konfliktus

Oroszország annyi katonát vesztett Ukrajnában, mint a 9 éves afganisztáni háborúban

zelenszka zelenszkij

Zelenszka: Senki sem veheti el tőlem a férjem, még a háború sem

orbán viktor

Magyarország nélkül vezetheti be az EU az orosz olajembargót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.