420 fát vágnak ki Gútán – háromszor ennyi kiültetését ígérik

fakivágás
Gúta |

A fakivágásokra a csatornahálózat rövidesen induló építése miatt van szükség. A kanalizáció és a szennyvíztisztító állomás elkészülte után 1200 facsemete elültetését ígéri az önkormányzat.

Már több mint egy hete zajlik a fakivágás Gútán, amelyet az a cég végez, amelyet a csatornahálózat kiépítésével bíztak meg. A munkások eltávolítják a fatörzseket és a gyökereket is. Ha az adott lakos ezt igényli, az ingatlanja elől eltávolított fát megkaphatja saját felhasználásra.

A különféle fórumok és a helyi forrásaink alapján úgy tűnik, egyrészt vannak olyan lakosok, akik érzelmileg kötődnek egy-egy fához, főleg ha azt maguk vagy hozzátartozójuk ültette el egykor. Lehet tudni olyan esetről is, amikor a helyi polgár munkából hazatérve gépkocsijával elhajtott a saját háza előtt, mivel napközben eltávolították az előtte levő fát, s nem ismerte fel a helyszínt. Illetve általános panasznak tűnik, hogy nem mindenki volt tisztában a fakivágás hírével főként akkor, amikor a munkálatok elkezdődtek. Az elmúlt napokban azonban az ökormányzat folyamatosan próbálja tájékoztatni a lakosokat arról, hogy mikor melyik utcák vannak soron.

Az ügyben megkerestük Halász Béla (független) gútai polgármestert. Elmondta, csak február végéig szabadna fákat kivágni a városban, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a cég nem tud időben végezni a munkával. Emiatt az önkormányzat két héttel meghosszabbította a rendelkezésükre álló időt, vagyis március közepéig dolgozhatnak. Halász szerint számoltak a lakossági kifogásokkal is. „Tudtuk előre, hogy egy ilyen befektetés milyen nehézségekkel jár. A fakivágás az egyik része. Természetesen mindig vannak, akik panaszkodnak, amit valamilyen szinten meg is lehet érteni. Viszont egy ekkora fejesztést máshogy nem lehet megoldani. Emellett az, hogy zöldterületeken át húzzuk a csatornavezetékeket, az egyik leggazdaságosabb megoldás.

A jelenlegi helyzet kvázi egy esélyt is ad arra, hogy újratervezzük az utcáink fáit. Az utóbbi években – valljuk be – össze-vissza ültettek ki olyan fákat, amelyek nem biztos, hogy segítették a zajcsökkentést, a levegő tisztaságát“

hangsúlyozta a polgármester. Emlékeztetett arra is, hogy először 1200 kivágandó fáról volt szó, ám ezt sikerült lecsökkenteniük mintegy 420-ra. Ugyanakkor miután 2025 végére befejeződik mind a kanalizáció, mind a szennyvíztisztító építése, a kivágott fák háromszorosát, vagyis mintegy 1200 csemetét fogják elültetni Gútán. Mint ismeretes, a 10 ezres várost évtizedek óta nyomasztja, hogy nincs működő szennyvízgazdálkodása, amely mindvégig súlyos környezetvédelmi problémákat okozott. A mintegy 20 millió eurós fejlesztés befektetője nem a város, hanem a Nyugat-Szlovákiai Vízművek (ZsVS).

Ha Gútán bárkinek bármilyen kérdése, gondja van a fakivágás, ill. a csatornahálózat kiépítése kapcsán, az a kanalizacia@mestokolarovo.sk e-mail címen , vagy a 0915-821-108-as telefonszámon keresheti a Városi Hivatal munkatársait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?