Érdekes programokkal várja az érdeklődőket a galántai turisztikai iroda

GA-TII
GALÁNTA |

A Galántai Városi Művelődési Központ fenntartásában, de májustól új helyen, a neogótikus Esterházy-kastély északi szárnyában működik a Turisztikai Információs Iroda. Jelenleg Luis Eliades kubai művész festményeinek kiállításával várja a látogatókat.

A galántai Turisztikai-információs Iroda 2022-es év végén nyílt meg a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség vezetése alatt a neogótikus kastély déli tornyában. Személyi változások következtében idén májusban az iroda a művelődési központhoz került és az északi szárnyba költözött. Fő célja a turizmus népszerűsítése Galántán. 

„Két Esterházy-kastély is van Galántán, a nagyobbik a neogótikus, a kisebbik pedig a reneszánsz, amely a családi fészke volt az Esterházy családnak. A Turisztikai Információs Iroda elsősorban ezt a két kastélyt és a bennük található kiállításokat igyekszik megismertetni a közönséggel. Együttműködünk a városban található más szervezetekkel, mint például a Galántai Honismereti Múzeum vagy a Galandia fürdő” 

– mondta el Balogh Enikő, az intézmény vezetője. Az iroda négyféle programcsomagot kínál a turistáknak. Az egyik az általános, az idelátogató turistáknak, családoknak felel meg, és van háromféle csoportos a korosztálytól függően. 

„Van 5-10 éves gyerekeknek szóló csomag, továbbá a diákcsomag az alapiskola felső tagozatosainak, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak, valamint a 60+-os nyugdíjasoknak összeállított csomag. A weboldalunkon részletes leírás található arról, hogy melyik csomagban mit kínálunk és egyben regisztrálni is lehet a tárlatvezetésekre, amelyek három nyelven, magyarul, szlovákul és angolul zajlanak. Eddig főleg Galántáról és a környékről érkeztek alapiskolás csoportok a kastélyba, és sok magyarországi turista is ellátogatott hozzánk, elsősorban nyugdíjasok, valamint a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség révén érkeznek látogatók. Emellett részt vettünk a város által szervezett majális megvalósításában és a Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvénybe is bekapcsolódtunk. Jelenleg a Kultúra összeköt háromnapos rendezvény megvalósításában segédkezünk, amelyet 2024. június 21-23-án szervez a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás” 

– egészítette ki Balogh Enikő. 

A kastély déli tornyában az Esterházy család és a kastély történetével, átépítésével ismerkedhetnek meg a látogatók. Az első emeleten 19. századi bútorok bemutatója látható, a második emeleten régészeti leletek és a kastély átépítésének három korszakának tárlata, a harmadikon pedig régi, a kastélyról szóló képeslapok gyűjteménye látható, amelyet Pekarovič György magángyűjtő ajánlott fel. Idén júniusban megnyílt a negyedik kiállítóterem a földszinten, további 19. századi Biedermeier stílusú bútorok bemutatójával. Érdekességként megtekinthető egy makett az egykori barokk kápolnáról, amelyet az Esterházy család építtetett, de a szocializmus idején, az 1960-as években lebontották. Az északi szárny földszinti terme galériaként is működik, havonta váltakozó kiállításokkal. Jelenleg Ján Veselovský, a nyitrai egyetem tanárának magángyűjteménye, a 2022-ben elhunyt Luis Eliades kubai kortárs festő műveinek válogatása látható június végéig. Az emeleten két emlékszobát rendeztek be, Kodály Zoltán magyar zeneszerző és Karol Duhoň szlovák popénekes tiszteletére, valamint egy régi gramofonokat és Takács Krisztián helyi gyűjtőtől származó lemezeket bemutató állandó tárlat is látható a harmadik helyiségben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?