Régió

Elvesztette a gútai igazgató az iskolatanács bizalmát

V. Krasznica Melitta

2017. március 8. 10:24

Gúta | A sztrájkot is kilátásba helyezte a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola pedagógusainak egy része.

Levélben fordult Horváth Árpád polgármesterhez a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola 11 pedagógusa. Az iskolában uralkodó állapotokról számoltak be, ami szerintük már az oktató-nevelő munkára is kihat. Az egyre fokozódó feszültség előidézője szerintük Bagita Judit igazgató, aki döntéseit nem szakmai alapon, hanem egyéni érdekek alapján hozza. Becsapva érzik magukat az igazgató iskola-összevonással kapcsolatos hozzáállása miatt is – Bagita Judit ugyanis a Corvin Mátyás és a Rákóczi összevonásának önkormányzati tárgyalásakor kijelentette: szerinte is ez a megoldás. A tanári kar viszont ellenezte a tervezetet. Úgy érzik, eljutottak arra a pontra, hogy nem tudnak tovább együtt dolgozni az igazgatóval, és arra kérik a polgármestert, 48 órán belül tegyen lépéseket a helyzet megnyugtató megoldására. Ellenkező esetben a levél aláírói készek sztrájkba lépni, vagy más eszközökhöz folyamodni. A levelet hétfőn reggel vitték be a városi hivatalba.

„Hétfőn reggel behívatott az igazgatónő, és megegyezéssel, azonnali hatállyal el akart bocsátani. Én ezt természetesen nem fogadtam el, erre megzsarolt – mondta lapunknak Marosi Piroska igazgatóhelyettes, aki szintén aláírta a levelet. – Azzal fenyegetett, hogy feljelent az adóhivatalban, mert színházlátogatásokat szervezek. Hozzáteszem, hobbiból, nem haszonszerzésből. Később, a tanítási óra után pedig zárva találtam a kabinomat, az igazgató éppen a számítógépemről mentette le az adatokat. Azóta sem tudok hozzáférni a géphez, mert zárolta, és a helyettesi teendőimet sem tudom ellátni.” A helyettes arról is beszélt, hogy az igazgatónő, aki negyedik éve vezeti az iskolát, szinte rettegésben tartja a tanári kart, minősíthetetlen hangnemben beszél velük. „Két éve, amikor személyes konfliktusba került négy pedagógussal, akiket tulajdonképpen rákényszerített, hogy elhagyják az iskolát, még kiálltunk Bagita Judit mellett, azóta viszont világossá vált, hogy akkor sem az iskola érdekeit tartotta szem előtt – magyarázta az igazgatóhelyettes. – Félve a következményektől sokáig mi sem mertük nyíltan elmondani véleményünket. Most már látjuk, hiba volt, korábban kellett volna lépnünk, és akkor valószínűleg a szülők iskolánk iránti bizalma sem csökkent volna ilyen mértékben.”

Hétfőn este ülésezett az iskolatanács is, amelyen bizalmatlansági szavazást tartottak az igazgatónő személyét illetően: a 11 tagból mindössze ketten szavaztak neki bizalmat, nyolcan nem, egy személy tartózkodott. Ez azonban még nem jelenti, hogy javasolták volna leváltását a fenntartónak.

Tegnap telefonon többször kerestük Bagita Juditot az iskolában és mobiltelefonján is, de nem sikerült elérnünk. Szerettük volna megkérdezni, hogy a tanárok részéről megnyilvánuló bizalmatlanság után – a kedélyek lecsillapítása érdekében – nem akar-e önként távozni posztjáról.

Horváth Árpád polgármester tegnap délután találkozott Bagita Judittal, ma délelőtt pedig az iskolába látogat, hogy a pedagógusokkal vitassa meg a kialakult helyzetet. „Hétfőtől zajlik egy főellenőri és egy hivatali ellenőrzés is az iskolában, annak eredményét is szeretném megvárni, mielőtt bármilyen hivatalos lépést tennék. Mindenképpen a törvényeknek megfelelően fogok eljárni” – nyilatkozta a polgármester. Az 596/2003-as törvény szabályozza, hogy a fenntartó milyen esetekben hívhat vissza egy iskolaigazgatót. Egyebek között akkor, ha jogerősen elítélik, ha komolyan megsérti az előírásokat, ha megszűnik az iskola, illetve ha az iskolatanács kezdeményezi, ám ezt meg kell indokolnia. Az iskolaigazgatókat öt évre választják, Bagita Juditnak még egy éve van mandátuma lejártáig.

Önnek ajánljuk