Régió

Eltérően fejlődik a Duna mente szabadidős kínálata

Komárom | Megtartották a „A vízi utak régióinak fenntartható örökségmenedzsmentje (SWARE)” című pályázat első tematikus találkozóját a komáromi Tiszti Pavilonban, a Pons Danubii EGTC szervezésében.
author
Vataščin Péter

2022. május 24. 20:16

komárom
A tanácskozáson a szlovák és a magyar oldal fejlesztései is terítékre kerültek - Vataščin Péter felvétele

A felvezető blokkban felszólalók mindannyian a kihasználatlan lehetőségek, illetve a lakosság igényeihez igazított turisztikai fejlesztések jelentőségét hangsúlyozták. Keszegh Béla (független) komáromi polgármester arra figyelmeztetett, máshol „kincset bányásznak“ elő a helyi adottságaikból, amely egyben gazdasági húzóerővé is válik idővel, ám a saját térségünk értékeit még nem tudtuk hasonló módon kiaknázni. Úgy látja, olyan kínálatot és szolgáltatási kört kell létrehozni, amely minél hosszabb időre egy helyszínen marasztalja a látogatókat. Michl József (Fidesz), Tata polgármestere, ill. a Pons Danubii ETT elnöke arról beszélt, városukat elsősorban úgy fejlesztik, hogy az a tataiaknak legyen jó, s az így létrejövő kínálat majd az odalátogatóknak is meg fog felelni. Loppert Balázs, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében a témában szintén a helyi igényekhez való igazodást hangsúlyozta.

11 magyar fejlesztés

Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be a Komárom-Esztergom megyében küszöbönálló állami fejlesztésekből. A projektek egymilliárd forintos keretösszegből, két csomagban valósulnak majd meg a megye nyugati, illetve keleti felén a következő években. A bemutatott tervek egyik sajátos vonása szlovákiai szempontból, hogy néhány kivétellel mindegyik közel van Komárom vagy Párkány térségéhez, vagyis a szlovákiai látogatóknak is könnyen elérhető élményeket kínálnak. Magyarics hangsúlyozta, legtöbb helyen olyan helyeken fejlesztettek, ahol már volt mire alapozni, de lesz olyan település is, ahol teljesen új beruházások valósulnak majd meg.

A megye nyugati részén az első projekt színhelye az almásfüzitői Azaum Római Tábor, ahol életnagyságú faltörő kost hoznak majd létre az ókori Duna menti világot bemutató létesítményben. Tata és Vértesszőlős között kijelölnek egy olyan vízitúra útvonalat az Által-éren Vértesszőlős és Tata között, amely a kezdők számára is könnyű és biztonságost élményt nyújt majd. Ha pedig már Tata: a Kálvária-domb mészkőfalán kiépítik a térség második vasalt útját a sziklamászás szerelmeseinek. A Komáromhoz szintén közel eső Bábolnai Szabadidőpark kínálata mobilalkalmazásra épített csapatépítő játékkal bővül majd, míg az Oroszlányi Bányászati Múzeumban a föld alatti tárnák világát mutatják be a látogatóknak, s emellett egy kincskereső játékot is kifejlesztenek itt. Végül a megye nyugati szélén található Ácsteszéren egy aktív testmozgásra épülő turisztikai központ épül majd ki. Keletebbre, Esztergomhoz közelebb a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont, valamint a péliföldszentkereszti Gerecse Natúrpark Látogatóközpont kínálatát bővítik – míg a tokodi Pincevölgybe, s a piliscsévi Pincefaluban pedig fogadóépületeket hoznak majd létre.

Központban a kerékpárutak

A magyarországi tervekre utalva Csenger Tibor (Szövetség), Nyitra megye alelnöke arra utalt, hogy azokat a szlovákiai oldal fejlesztéseivel szinte össze sem lehet hasonlítani. A probléma szerinte részben annak köszönhető, hogy a megyei önkormányzaton belül kevés ember foglalkozik a hasonló projektekkel – ám pont ezért fontosak az olyan határon átnyúló kooperációt folytató szervezetek is, mint a Pons Danubii. Megjegyezte, a Duna és az Alsó-Ipoly mentén látja a legtöbb kiaknázatlan lehetőséget. Előadása során leginkább a megye területének kerékpárút-hálozatáról beszélt. Szó esett az olyan előrehaladott állapotban levő projektekről, mint az Érsekújvár és Naszvad közti szakasz, vagy az egyelőre csak stratégiai tervekben szerepelőkről is, ilyen például a Gútát Vágsellyével összekötő útvonal. Csenger emlékeztetett, a megye szeretné az északról délre tartó folyók, tehát a Vág, Zsitva, Ipoly, Garam és Nyitra mente kerékpáros közlekedését összekötni a Duna térségével. Az ezekhez kapcsolódó, más típusú fejlesztések közül megemlítette a tervezett gútai kilátót a Vág és a Kis-Duna összefolyásánál, az izsai római táborhoz tervezett majdani látogatóközpontot, illetve a fontos stratégiai szerepet betöltő, s jó ütemben épülő Helembát Ipolydamásddal összekötő hidat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sefcovic

Jöhetnek a százmilliók a helyreállítási alapból

d

Visszatérhet a kötelező maszkhordás?

szárazság

Extrém szárazság uralkodik Szlovákiában, mi lesz így a mezőgazdasággal?

földgáz

Súlyos gazdasági válsághoz vezethet az európai gázhiány

ukrán válság k

Elege lett a kormányból és a menekültekből a határ menti falunak, júliustól már nem segítenek

boris johnson k

Johnson: Nem engedhetjük, hogy Putyin felhajtsa az árakat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.