Régió

Eltérő gyakorlat a középiskolákban

Dunaszerdahely | Nem minden középiskolában ültek vissza a végzős diákok az osztálytermekbe. Dunaszerdahelyen is többféle gyakorlattal találkozhatunk az iskolákban, a somorjai gimnázium végzős diákjai most a továbbtanulásra fókuszálnak.
Kiss Bartalos Éva

2021. március 31. 13:00

középiskola

A Nagyszombat megyei önkormányzat által fenntartott középiskolákban a múlt hétfőn visszavárták az érettségi előtt álló diákokat. Miután Branislav Gröhling oktatási miniszter bejelentette, hogy idén is elmarad az érettségi, a megyei önkormányzat az iskolák vezetésére és a regionális közegészségügyi hivatalok döntésére bízta a jelenléti oktatás, és a diákok sorsát.

Személyes kapcsolat

Hétfőtől újra megteltek élettel az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tantermei, körülbelül százhúsz negyedikes diák tért vissza a jelenléti oktatásba. „Azért hogy a diákok érettségi jegyet kapjanak, sikeresen le kell zárni ezt az évet és nem árt nekik egy kis pótlás. Örülnek nekünk a gyerekek, betartjuk az előírásokat, a hétvégén újra tesztelés, ha fertőzöttet találnak, akkor újra tervezünk” - nyilatkozta Vajda Angelika igazgató.

Vajda Angelika

A pedagógusok is egyetértenek abban, hogy szükség van a személyes kapcsolatra, a kötelező maszkviselés miatt azonban egyelőre ez sem teljes. A diákok is főleg az FFP2-es maszk miatt panaszkodnak, ezt leszámítva örülnek annak, hogy fél év után újra együtt lehetnek.

Kilencvenből öten

Merőben más a helyzet a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, ahol a kilencven végzős közül csak öten tértek volna vissza az iskolapadba. Szabó László, a dunaszerdahelyi szakközépiskola igazgatója a tanárokkal való egyeztetés, és az órarend átszervezése után szerdán nyitotta volna ki az osztályokat a végzősöknek, addigra azonban kiderült, hogy elmarad az érettségi, és ez jelentősen megváltoztatta a helyzetet. „A hétvégén még úgy tűnt, hogy a diákok szeretnének visszajönni, hogy felkészítsük őket az érettségire, hogy megkapják még az utolsó motivációt a vizsga előtt.

Amikor megtudták, hogy nem lesz érettségi, nemet mondtak, ez érthető is. A jelenlegi viszonyok között korrektebb az online oktatás” - fogalmazott Szabó László,

aki nem gondolta volna, hogy ismét elmarad az érettségi, mert szerinte a tapasztalatok alapján online is megszervezhették volna a vizsgát. Most  folytatódik az online oktatás a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, naponta reggel 8-tól délután 1-ig vannak óráik a diákoknak. „Jelen helyzetben szerintem ez a legjobb megoldás” - jegyezte meg az igazgató.

Fókuszban a főiskola

Szinte az összes végzős diák megjelent hétfőn a somorjai Madách Imre Gimnáziumban. Trencsík János igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy ha az érettségi el is marad, szeptembertől főiskolán, egyetemen kell majd helytállni a diákoknak.

„Pótolni kell néhány hiányosságot. Most a tudás, és a jövőjük miatt kellene, hogy itt legyenek” - véli az igazgató, aki szerint néhány diáknál inkább a motiváció hiányzik.

A gimnáziumban át tudták venni a tananyagot, az elmúlt hónapokban is teljes órarend szerint oktatták a diákokat, Trencsík János szerint elsősorban a tananyag rögzülése, és a gyakorlat miatt fontos a jelenléti oktatás. Az igazgató és a tanárok tegnap egyeztettek, úgy döntöttek, hogy folytatódik a végzősök jelenléti oktatása. „Van rá igény a gyerekek részéről. A továbbtanulás szempontjából próbálunk elvonatkoztatni a tantervtől, és arra fókuszálni, amire majd a diákoknak szükségük lesz, vagy igényük lenne” -  közölte Trencsík János.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.