Eltérő gyakorlat a középiskolákban

középiskola
Dunaszerdahely |

Nem minden középiskolában ültek vissza a végzős diákok az osztálytermekbe. Dunaszerdahelyen is többféle gyakorlattal találkozhatunk az iskolákban, a somorjai gimnázium végzős diákjai most a továbbtanulásra fókuszálnak.

A Nagyszombat megyei önkormányzat által fenntartott középiskolákban a múlt hétfőn visszavárták az érettségi előtt álló diákokat. Miután Branislav Gröhling oktatási miniszter bejelentette, hogy idén is elmarad az érettségi, a megyei önkormányzat az iskolák vezetésére és a regionális közegészségügyi hivatalok döntésére bízta a jelenléti oktatás, és a diákok sorsát.

Személyes kapcsolat

Hétfőtől újra megteltek élettel az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tantermei, körülbelül százhúsz negyedikes diák tért vissza a jelenléti oktatásba. „Azért hogy a diákok érettségi jegyet kapjanak, sikeresen le kell zárni ezt az évet és nem árt nekik egy kis pótlás. Örülnek nekünk a gyerekek, betartjuk az előírásokat, a hétvégén újra tesztelés, ha fertőzöttet találnak, akkor újra tervezünk” - nyilatkozta Vajda Angelika igazgató.

A pedagógusok is egyetértenek abban, hogy szükség van a személyes kapcsolatra, a kötelező maszkviselés miatt azonban egyelőre ez sem teljes. A diákok is főleg az FFP2-es maszk miatt panaszkodnak, ezt leszámítva örülnek annak, hogy fél év után újra együtt lehetnek.

Kilencvenből öten

Merőben más a helyzet a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, ahol a kilencven végzős közül csak öten tértek volna vissza az iskolapadba. Szabó László, a dunaszerdahelyi szakközépiskola igazgatója a tanárokkal való egyeztetés, és az órarend átszervezése után szerdán nyitotta volna ki az osztályokat a végzősöknek, addigra azonban kiderült, hogy elmarad az érettségi, és ez jelentősen megváltoztatta a helyzetet. „A hétvégén még úgy tűnt, hogy a diákok szeretnének visszajönni, hogy felkészítsük őket az érettségire, hogy megkapják még az utolsó motivációt a vizsga előtt.

Amikor megtudták, hogy nem lesz érettségi, nemet mondtak, ez érthető is. A jelenlegi viszonyok között korrektebb az online oktatás” - fogalmazott Szabó László,

aki nem gondolta volna, hogy ismét elmarad az érettségi, mert szerinte a tapasztalatok alapján online is megszervezhették volna a vizsgát. Most  folytatódik az online oktatás a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, naponta reggel 8-tól délután 1-ig vannak óráik a diákoknak. „Jelen helyzetben szerintem ez a legjobb megoldás” - jegyezte meg az igazgató.

Fókuszban a főiskola

Szinte az összes végzős diák megjelent hétfőn a somorjai Madách Imre Gimnáziumban. Trencsík János igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy ha az érettségi el is marad, szeptembertől főiskolán, egyetemen kell majd helytállni a diákoknak.

„Pótolni kell néhány hiányosságot. Most a tudás, és a jövőjük miatt kellene, hogy itt legyenek” - véli az igazgató, aki szerint néhány diáknál inkább a motiváció hiányzik.

A gimnáziumban át tudták venni a tananyagot, az elmúlt hónapokban is teljes órarend szerint oktatták a diákokat, Trencsík János szerint elsősorban a tananyag rögzülése, és a gyakorlat miatt fontos a jelenléti oktatás. Az igazgató és a tanárok tegnap egyeztettek, úgy döntöttek, hogy folytatódik a végzősök jelenléti oktatása. „Van rá igény a gyerekek részéről. A továbbtanulás szempontjából próbálunk elvonatkoztatni a tantervtől, és arra fókuszálni, amire majd a diákoknak szükségük lesz, vagy igényük lenne” -  közölte Trencsík János.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?