Eltemették a nagybőgőt Bősön, kezdődik a nagyböjt

Bőgőtemetés
Bős/ Somorja/ Dunaszerdahely. |

Igazi fesztiválhangulattal búcsúztatták a telet és a farsangot Bősön. Húshagyó kedden a hagyományokhoz híven eltemették a nagybőgőt, hogy a szerdán kezdődött nagyböjtben senki ne szólaltassa meg a népszerű hangszert.

A csallóközi falvakban ma is él a téltemetés hagyománya. Szombaton a dőrejárás keretében zárták le a farsangi időszakot, Gellén és Bősön azonban bőgőtemetéssel búcsúztatják a telet. Kedd este a város apraja-nagyja, mintegy kétszáz ember várta a szertartást a Csemadok ház előtti téren, ettek, ittak fánkot kóstoltak. Nagy Anikó a Csemadok Bősi Alapszervezetének elnöke elmondta, örül annak, hogy a tavalyi kényszerszünet után idén újra visszatérhettek a hagyományhoz, amelyet tíz éve élesztettek újra a bősiek. „Marcell Béla néprajzi gyűjtő leírta könyvében, hogy a bősiek három napig búcsúztatták a farsangot. A régi vezetőségi tagjaink mindig mesélték, hogy farsang végén szűk körben eltemették a nagybőgőt. Ezt hoztuk vissza, közösségi élményként. A bálokban Bősön az volt a szokás, hogy tánc közben magasra ugratták a hölgyeket, hogy magasra nőjön a kender, jó legyen a termés és a tyúkok sokat tojjanak, ezért része a hagyománynak a tánc is, ami után sírva-ríva elbúcsúztunk a felravatalozott nagybőgőtől. A beöltözött plébános összefoglalta az elmúlt év eseményeit. A menet végén a Csemadok házban helyezték 40 napos nyugalomra a bőgőt” – beszélt a tradícióról Nagy Anikó. Zalka Lóránt pedagógus, vőfély plébánosként frappánsan foglalta össze és búcsúztatta el az elmúlt év hányattatásait is. Az eseményről a gyerekek sem hiányoztak, Nagy Anikó abban bízik, hogy így a következő generációk is tovább viszik majd a bőgőtemetés hagyományát.

A szórakoztató programnak köszönhetően a helyiek is megfeledkezhettek a mindennapok és a tőlünk néhányszáz kilométerre dúló háború gyötrelmeiről. Az esemény keretében pénzadománnyal járulhattak hozzá a Kárpátaljára érkező menekültek megsegítéséhet.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?