Első fokon az óvoda elbocsátott igazgatójának adott igazat a bíróság

Köbölkút |

<p>Első fokon munkajogi pert nyert Hógenbuch Terézia, a köbölkúti óvoda elbocsátott igazgatója. Felmondólevelét tavaly szeptemberben kapta meg.</p>

Mivel elbocsátását jogszerűtlennek érezte, ügyvédhez fordult.

„Ügyvédünk is megerősítette azt a tényt, hogy elbocsátásom nem volt jogszerű. Peren kívüli megegyezést javasolt, amivel a falu vezetése nem értett egyet, így az ügy a bíróságra került. Hosszas huzavona és többszöri elnapolás után a napokban megszületett az elsőfokú ítélet: elbocsátásom nem volt jogszerű” – tájékoztatta lapunkat Hógenbuch Terézia.

Hógenbuch Teréziát 2008-ban – pályázat útján – választotta az iskolatanács az óvoda élére. Ezzel párhuzamosan a zömében (közel 80 százalék) magyarlakta településen az önkormányzat határozata értelmében szlovák kiscsoporttal bővítették az intézményt. „Már akkor jeleztem, nincs szükség erre a bővítésre, de a vezetőség a szülők igényeire hivatkozva szükségesnek tartotta, hogy különválassza a magyar és a szlovák kiscsoportot. Korábban az óvodában vegyes kiscsoport működött, ahol a legkisebbek a közös játék és tanulás során egymás anyanyelvével is ismerkedtek” – vázolta az előzményeket Hógenbuch Terézia.

Három év elteltével az igazgató felvetése – miszerint felesleges a szlovák kiscsoport – beigazolódott, és az önkormányzat gazdasági okokra hivatkozva úgy döntött, felszámolja ezt az osztályt. Ezzel két pedagógus feleslegessé vált, őket elbocsátották. Az egyik egy nyugdíjas óvónő, a másik az intézmény igazgatója volt. Hógenbuch Terézia elbocsátását a polgármester szerint tapasztalatlansága indokolta, ami leginkább a hiányos kommunikációban nyilvánult meg. „Úgy érzem, munkámat a legjobb tudásom szerint, lehetőségeimhez mérten végeztem. Rendszeres programokat és műsorokat szerveztünk, amiről havonta részletesen tájékoztattuk a szülőket. Jó volt a kapcsolatom a kollégákkal és a szülőkkel is. Igaztalannak éreztem az engem ért vádakat és a módot, ahogy elbocsátottak. Nyílt titok volt az is, hogy a szlovák kiscsoportot csak azért hozták létre, hogy munkahelyet biztosítsanak elődömnek, aki 2011 novemberében érte el a nyugdíjkorhatárt. Mégsem őt bocsátották el. Sőt, még most is dolgozik” – fogalmazott Hógenbuch Teréz. Az óvodát 2012 januárjáig megbízott igazgató vezette. Az igazgatói poszt betöltésére kiírt versenypályázatot januárban Balogh Renáta nyerte meg.

„Esetem talán okulásul is szolgálhat azoknak, akik úgy érzik, munkaadójuk az elbocsátás során jogszerűtlenül járt el. Nehéz hónapok vannak mögöttünk, amelyek egészségemet is aláásták. A bírósági tárgyalásokat több ízben elnapolták. Az időhúzás mégsem volt célravezető. Győzött az igazság” – nyilatkozott Hógenbuch Terézia. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Mihalik Gábor polgármestert is, aki úgy fogalmazott, érdemben akkor tud nyilatkozni, ha megkapják a végzésről szóló írásos dokumentumot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?