Régió

Egy hét alatt 5000 maszkot készítettek a tóparti asszonyok

Kassa | Az ország második legnagyobb városának Tóvárosi lakótelepén található városi hivatal alkalmazottai nyolc napja szinte csak a szájmaszkok varrásával foglalkoznak. Eddig közel 5000 maszkot varrtak meg, azonban a hét végéig további 3000 darabot megvarrását tűzték ki célul. A segédeszközöket elsősorban a helyi lakosok, köztük az idősebbek, a betegek és a terhes asszonyok kapják.
Németi Róbert

2020. március 23. 17:36

Egy hét alatt 5000 maszkot készítettek a tóparti asszonyok
A városi hivatal egy kisebb varrodává alakult át. - A szerző felvétele

Valószínűleg kevés olyan település van az országban, ahol az elmúlt napok során ne kezdtek volna hozzá az emberek a saját készítésű szájmaszkok varrásához. A koronavírus terjedésék megelőzése céljából Kassán is több helyen hozzáláttak a maszkok készítéséhez. A Tóvárosi lakótelepen nyolc nappal ezelőtt indult be a munka a városrész helyi hivatalában, a maszkokat a hivatal 35 önkéntes alkalmazottja fáradhatatlan tempóval varrja.

„Segíts az országnak, a városodnak, a faludnak és azoknak az embereknek, akik körülötted vannak. Kedves tóparti nők, ma éjjel a mi lakótelepünkön is beindítottunk saját kis szájmaszk-gyárunkat. Egyelőre csak pár százat készítünk, de lehet, hogy napokon belül már az ezret is meghaladjuk. Az emberek egészségének megőrzése céljából most azokra az ügyes kezű nőkre, férfiakra van szükségünk, akik tudnak varrni és segíteni szeretnének. Anyag van bőven, de a szabad kezekből egyelőre nagy a hiány”

– hívta fel a helyi lakosok figyelmét a város közösségi profilján Lenka Kovačevičová, a Tóvárosi lakótelep városrész polgármestere.

Éjjel-nappal dolgoznak

Mivel a vírus terjedése kapcsán bevezetett óvintézkedések miatt a mi hivatalunkat is bezárták, az alkalmazottakkal abban maradtunk, hogy a helyi önkormányzat finanszírozásával és az önkéntesek segítségével megpróbáljuk ellátni a helyi közösséget szájmaszkokkal.

„A maszkok 100 százalékos gyapjúból készülnek. Az alapanyagot a helyi textilüzletektől szereztük be, mondhatni a pult alól. A helyiektől annyi megrendelést kaptunk, hogy tegnap reggel már közel 5000 darabnál tartottunk. Az asszonyok éjt nappallá téve dolgoztak, azonban a gyártást most leállítjuk, hogy az alkalmazottak segítségével szétoszthassuk őket. A hét közepén újra nekivágunk a varrásnak, hogy a hét végéig további 3000 darabot készíthessünk. Fontos, hogy a maszkok a lehető legrövidebb idő alatt eljussanak a lakosokhoz. Mivel az alapanyagokat a városrész költségvetéséből fedezzük, elsősorban a helyi lakosok, köztük a betegek, az idősebbek és a terhesek kapják, persze azokat sem utasítottuk vissza, akik épp erre jártak és kértek egy-két darabot“ – mondta lapunknak a városrész polgármestere.

A tanárok is varrnak

Az asszonyok munkáját Rastislav Trnka kassai megyeelnök is megköszönte, hiszen a maszkok varrásába nemcsak a városi hivatalban dolgozók, hanem több megyei fennhatóságú középiskola alkalmazottai, tanárai is bekapcsolódtak.

„A tanárok által gyártott maszkok túlnyomó részét már szétosztottuk. A mi hivatalunkba is több mint 1000 darabot kaptunk, ezeket elsősorban a szociális otthonok legveszélyeztetettebb lakóinak adjuk. Köszönet jár minden kassai, iglói, szepsi, dobsinai és gálszécsi tanárunknak”

– írta közösségi profilján Trnka. Rácz Noémi, a kassai képzőművészeti középiskola tanára napokkal ezelőtt bekapcsolódott a mozgalomba. „Én is a polgármesternő felhívására fogtam hozzá a szájmaszkok varrásához. Én itthonról dolgozok, hiszen mindamellett, hogy napi szinten varrok, a diákokkal is foglalkoznom kell. Nem egyszerű a feladat, de a gyerekekkel nagyon jó a kapcsolattartás, az interneten küldött feladatokkal eddig mindenki könnyedén megbirkózott. Ami gondot jelenthet, az az alapanyaghiány. Textília még csak-csak akad, de a gumicsíkokból már én is kifogytam. Tegnap például régi szalagavatói szalagokat használtam fel kötőlékként gumi helyet” – nyilatkozta lapunknak Rácz Noémi.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

A vasárnapi munka még mindig százezreket érint

időjárás

Lóg az eső lába – változékony, borús idő elé nézünk

sport a tv-ben 4

Dortmund–Bayern München rangadó a tévében

koronavírus

Meghalt 8 beteg és 3771-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

film

Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.