Régió

Eggyel kevesebb magyar első osztály nyílik Gútán

Gúta | A 132 tanköteles gyerek közül 98-at írattak szüleik magyar, 34-et pedig szlovák tanítási nyelvű alapiskolába; tavaly 95 volt a magyar és 32 a szlovák iskolába íratottak száma.
V. Krasznica Melitta

2015. február 19. 12:42

Ez azt jelenti, hogy a városban, ahol a legutóbbi népszámlálás alapján a lakosság 19,5 százaléka vallotta magát szlovák nemzetiségűnek, közel 6 százalékkal felülreprezentált a szlovák iskolát választók aránya.
 
A városban három magyar – két városi és egy egyházi – alapiskola működik, a Corvin Mátyás Alapiskolába 59, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába 27, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba 12 gyereket írtattak. Csütörtöki Erzsébettől, a Corvin AI igazgatónőjétől megtudtuk, a két első osztály mellett negyedik alkalommal indítanak nulladik, felzárkóztató osztályt. Ebbe a nulladik osztályba általában a másik alapiskolába jelentkezők közül is átirányítanak egy-két gyerekeket az ottani pedagógusok. A Corvin alapiskolát jelenleg 34 elsős látogatja, szeptemberben szintén két elsőt nyitnak, ám ezek az osztályok – a várható halasztásokat és a nulladikosokat is leszámítva – minden bizonnyal nagyobb létszámúak lesznek a mostaniaknál. „A idei tanévben két első osztályunk van, szeptemberben viszont csak egyet tudunk nyitni, a 27 beíratott közül ugyanis biztosan lesz halasztást kérő – mondta Bagita Judit, a II. Rákóczi Ferenc AI igazgatója. – Volt már, hogy 26 gyerekkel indítottunk két első osztályt, másodikban azonban, ahol magasabb az előirányzott osztálylétszám, össze kellene vonni a kettőt, ami nem szerencsés megoldás sem a gyerekek, sem a pedagógusok szempontjából.” A beiratkozási eredményeket látva nem titkolta csalódottságát Decsi Katalin, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatója. „Az elmúlt néhány évben szépen emelkedett az elsőseink száma, megközelítette, majd meg is haladta a húszat, ezzel szemben most 12 gyereket írattak be a hozzánk – mondta. – Elemezzük, mi lehet ennek az oka, bizonyára közrejátszik az is, hogy óvodánkban jelenleg nincs iskolaköteles gyerek. Az alacsony osztálylétszám kedvező viszont abból a szempontból, hogy felvállaltuk egy autista gyerek oktatását is, aki lényegesen több odafigyelést igényel, mint a társai.” A szlovák alapiskolában ebben a tanévben 31 elsős van, idén 34 gyereket írattak ide, ennek köszönhetően ismét két osztályt tudnak indítani.
Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?