Régió

Dunaszerdahely lakossága gyarapodik, Galántáé csökken

Vegyesen alakult a csallóközi és a mátyusföldi városok lakosságának száma az elmúlt évben. Szenc ütemesen bővül, Dunaszerdahely és Somorja lakosságának a száma is nőtt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. január 13. 14:03

Galántán és Nagymegyeren csökkent a lakosok száma.
 
Fejlődő csallóközi városok
Dunaszerdahely lakosainak száma tavaly elérte a 22 927-et. 2014-hez viszonyítva több mint százhússzal több lakos szerepel a nyilvántartásban. A járási székhely lakossága 2009-ben meghaladta a 23 000-et. Az utóbbi két évben növekvő tendenciát mutat a város népességének alakulása. Tavaly 198 gyerek született Dunaszerdahelyen, az elhalálozások száma 187 volt. Összesen 602 személy jelentkezett be állandó lakhelyre a városba, 487-en költöztek el.
 
Somorja lakossága szintén gyarapodott az elmúlt évben, 13 248 lakos él a városban, 103-mal több, mint 2014-ben. A városban pozitív a népszaporulat, és a beköltözők aránya is meghaladja az elköltözők számát. 2014-ben 168 gyerek született, 119 lakos hunyt el. 313-an költöztek a városba, 259-en költöztek el. A városi hivatal vezetője lapunknak elmondta, a város infrastruktúrája megfelel az egyre növekvő lakosságnak. „Az óvodai és iskolai férőhelyekkel vannak gondjaink. Túljelentkezés van az óvodákban, a szlovák tannyelvű iskola is hasonló gondokkal küszködik, elsősorban a környékbeli falvak miatt, ahol nincs kilencosztályos szlovák iskola” – nyilatkozta Sármány Ervin. Január 1-től Bős 5233 lakosával a Dunaszerdahelyi járás legkisebb városa. Tavaly 45 újszülött gyarapította a lakosság számát, az elhalálozások száma 53 volt. Ugyanennyi új lakos költözött a kisvárosba, 41-en elköltöztek Bősről. A lakosság átlagéletkora 41 év. Fenes Iván polgármester közölte, folyamatosan bővítik a város infrastruktúráját.
 
Nagymegyer zsugorodik
Nagymegyeren csökkent a lakosság száma. 8574 lakos szerepel a városi hivatal nyilvántartásában, egy év alatt 69-cel csökkent a lakosság száma. A fürdővárosban az elhalálozások száma meghaladta a születések számát, és többen költöztek el a városból, mint ahányan bejelentkeztek. 2015-ben 71 gyerek született, 109 lakos hunyt el. 75-en költöztek a városba, 106-an költöztek el.
 
Szenc tovább gyarapodik
Szencen folyamatosan nő a lakosok száma, csökken a populáció átlagéletkora, jelenleg 38 év. Szencen 18 436-an élnek, 417-tel többen, mint 2014-ben. A születések száma meghaladja az elhalálozások számát. „258 gyerek született Szencen, 131-en haltak meg” – mondta Martina Ostatníková, Szenc szóvivője. 673-an jelentkeztek állandó lakhelyre. Szencről egyre kevesebben költöznek el, tavaly 372-en hagyták el a Napfényes-tavak városát. „A lakosoknak több parkolóhelyre lenne szükségük, főleg a városközpontban” – tette hozzá a szóvivő. Ostatníková elmondta, alacsony az átlagéletkor, mivel sok fiatal család él a városban. Az önkormányzat tavaly bővítette a Malom utcai iskola épületét. 2016 szeptemberétől bővítenék a S.E.N.E.C. magán-alapiskolát. „A város 2008 óta bővíti az óvodák kapacitását, de minden évben van olyan gyerek, akit nem tudnak fogadni az óvodában. 2016-ban a város két óvoda bővítését tervezi, az oktatásügyi minisztérium társfinanszírozásával” – közölte Ostatníková.
 
Népszerűtlen kisvárosok
Tavaly tovább csökkent a galántai lakosok száma. 2015. december 31-én 15 055-en éltek Galántán, tizenhattal kevesebben, mint az előző évben. Tavaly 127 gyermek született, és 141 ember távozott az élők sorából. 2015-ben negyvenöttel kevesebben költöztek el a városból, 301-en, helyükre 299 új lakos érkezett. Hogy a fiatalok a városban maradjanak, az önkormányzat idén megkezdi a bérlakások építését. Galántán nincs elég parkolóhely. A lakótelepeken és a városközpontban 2103 parkoló van, kétezer parkolóhelyre lenne még szükség. Az óvodák és iskolák kapacitása kielégíti a lakosság igényeit. Diószeg lakosainak száma is csökken. Két évvel ezelőtt 5551 lakosnak volt bejelentett lakhelye, 2015 decemberéig 5507-nek. A városban 2015-ben 50-en haltak meg és 38 gyermek született. Edita Kyselová, a város lakosság-nyilvántartásért felelős munkatársa lapunknak elmondta, Diószegen 32-en házasodtak össze és öten váltak el. Állandó lakhelyet 89-en kérvényeztek és lakhelyükről 109-en jelentkeztek ki. (béva, szk)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.