Régió

Díszpolgári címeket adtak át Nagykaposon

Herczegh Melinda és Mikolay Imre az Ung-vidéki város díszpolgára.NagykaposA budapesti születésű Herczegh Melinda férje révén került kapcsolatba Nagykapossal, a korábban ugyancsak díszpolgári címmel kitüntetett Herczegh Géza nemzetközi jogtudós a város szülötte volt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 12. 19:00

Herczegh Melinda és Mikolay Imre az Ung-vidéki város díszpolgára.

Nagykapos

A budapesti születésű Herczegh Melinda férje révén került kapcsolatba Nagykapossal, a korábban ugyancsak díszpolgári címmel kitüntetett Herczegh Géza nemzetközi jogtudós a város szülötte volt. (Lányuk, Herczegh Anita Áder János, Magyarország államfőjének felesége.) A Herczegh család hosszú évszázadokon keresztül élt ezen a tájon, tagjai közül többen kiemelkedő szerepet vállaltak az itteni magyarság életében. Herczegh Géza és Herczegh Melinda a jogtudós édesapja tiszteletére 2007-ben hozta létre a Herczegh Károly Alapítványt, mely egyebek mellett az Ung-vidéki és bodrogközi fiatalság anyanyelvi kultúrájának segítését és fejlesztését tűzte ki céljául. Herczegh Géza 2010-ben elhunyt, felesége folytatta a munkát. Az alapítvány számtalan helyen és módon támogatta a régió fiataljait, oktatási intézményeket, kulturális szervezeteket, de nehéz szociális helyzetben élő gyerekek is kaptak segítséget.

Mikolay Imre Nagykaposon született, édesapja, Mikolay János a helyi római katolikus népiskola kántortanítója volt. Mikolay Imre Kassán és Ungváron tanult, de gyermekéveinek jelentős részét az Ung-vidék központjában töltötte. Miután édesapját szovjet kényszermunkatáborba hurcolták – ahonnan nem is tért vissza –, a család nagyon nehéz anyagi helyzetbe került. Mikolay Imre előbb Csehországban, majd Magyarországon vállalt munkát. Nyíregyházán érettségizett, majd műszerészként Székesfehérváron helyezkedett el. A jelenleg Budapesten élő Mikolay Imre egész élete során gyűjtötte a Nagykapossal, az Ung-vidékkel kapcsolatos kordokumentumokat. Gyűjteményének egy részét a helyi magyar közösségi háznak adományozta.

Az önkormányzat díszpolgári címmel tüntette ki a város egy másik jeles szülöttét, Vladimír Urban koreográfust is, a díjat májusban veheti át.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?