Dinamikusan fejlődő turizmus Jókán

Kis-Duna-csónakázás
JÓKA |

Kellemes időtöltésre, aktív pihenésre számíthat az, aki a Kis-Duna jókai partjára és a településre látogat. A vízimalom és a skanzen mellett további 22 érdekes helyet, látnivalót érdemes megtekinteni.

A Kis-Duna partján a galántai régióban Jóka az egyetlen olyan hely, ahol széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak a látogatóknak, turistáknak. A csónakkölcsönzésen és csónaktúrák szervezésén túl a vízparton lévő panzióban szállást lehet foglalni, sátorozásra is lehetőség van, több vendéglátó üzem fogadja a vendégeket és a kerékpárosok körében szintén közkedvelt úticél. A vízimalom Nagyszombat megye tulajdonában van, de a Galántai Honismereti Múzeum és a község közösen működteti. Gabriel Kištől, Jóka polgármesterétől megtudtuk, tavaly közel 15 ezer látogatót fogadtak. Érdekességként megjegyezte, hogy a Dubaji Világkiállítás szlovák pavilonjában is látható volt a malom. „A látogatók száma a két évvel ezelőtti felújítás után emelkedett meg jelentősen. A legtöbb látogató nyáron érkezik, hiszen nagyon sok csónakázó itt tartja a pihenőt, nagyon frekventált hely. Aki bemegy a faluba, megnézheti a templomot és több szakrális emlékhelyet. A község további érdekes helyeit az egész országban működő GoSlovakia telefonos alkalmazáson keresztül ismerhetik meg az ideérkezők. Minden látnivalónál egy alumínium táblán lévő QR-kód segítségével olvashatják le a felhasználók, mit, miért érdemes megnézni, összesen 24 ilyen pont van. A legtöbben egész napos kirándulást szerveznek Jókán. Mivel a Kis-Duna több ponton is érinti a falut, általában három-négy órás csónakázással kezdik, közben megnézik a cölöpös malmot és a skanzent, az éttermek, büfék valamelyikében tudnak enni, inni, kicsit pihenni, és a közeli Mikécz ranchon lovagolni is lehet” – részletezte a polgármester. 

Jóka hosszabb ideje tagja a Mikroregión 11 plus szervezetnek, amely Nagyszombat megye, jórészt a Kárpátok irányában található településeit fogja össze. „Jóka a legnyugatibb települése a mikrorégiónak. Közös aktivitásokat valósítunk meg a szervezet többi tagjával, amelyek többsége bortermelő vidéken található. Mi a magyar kultúrát, hagyományokat is bemutatjuk az ideérkező látogatóknak, de nagyon hasznos, hogy a szervezet tagjaként tapasztalatcserére is van mód” – egészítette ki Gabriel Kiš. Jóka nemrég csatlakozott a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetséghez is, hogy annak tagjaival is igyekezzen együttműködni. Hangsúlyozta, a község szeretne akár több napos kirándulásra is lehetőséget nyújtani. Az európai uniós forrásokat, illetve a határon átnyúló projekteket kihasználva szeretnének szálláshelyeket kialakítani a malom közelében, hogy hosszabb időre itt tudják tartani a turistákat. A polgármester úgy véli, Jókának minden lehetősége megvan arra, hogy ezeket a terveket megvalósítsa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?