Csökkent a magyar diákok száma Kassán

 magyar buli Kassa
Kassa |

Egyre csökken a városban tanuló magyar egyetemi hallgatók száma. Ezt az 1999 óta működő Kassa Kikelet – Ifjúsági Közösség munkatársai is érzékelik. Míg öt évvel ezelőtti átlagosan hatvanan látogattak el rendszeresen a rendezvényeikre, a mostaniakon mindössze tizenöt–húsz diák vesz részt.

Tóbiás Gergely, az ifjúsági közösség elnöke elsősorban abban látja a gondot, hogy érezhetően kevesebb a magyar diák a városban, de a társadalomban végbemenő változások is közrejátszanak. „Annak oka, hogy a rendezvényeink iránt évről évre kevesebben érdeklődnek, elsősorban a magyar egyetemi hallgatók számának csökkenésében keresendő. Az utóbbi években egyre több magyar középiskolás választja a budapesti, a brünni és a prágai egyetemeket” – magyarázta lapunknak a kassai Kikelet elnöke. „A Diákhálózat által szervezett tájékoztató körutak során végzett statisztikai felmérések eredményei is bizonyítják, hogy egyre kevesebb Kassán a magyar diák. A körutakon minden iskola képviselteti magát, de a több száz megkérdezett közül csak nagyon kevésen mondják azt, hogy Kassán szeretnének továbbtanulni” – magyarázta Tóbiás Gergely. A 2002-ben hivatalos szervezetként bejegyzett Kikelet tizenkilencedik éve dolgozik azon, hogy összefogja a keleti nagyvárosban tanuló fiatalságot. Legismertebb és talán legsikeresebb programsorozata a szemeszterenként két-három alkalommal megrendezett magyar buli, melyen több száz helyi magyar fiatal vesz részt, de rendszeresen szerveznek filmesteket, versenyeket, beszélgetéseket és játékesteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!