Régió

Stagnál a magyar elsősök száma

Pozsony/Komárom | A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén is összesítette a magyar alapiskolák elsőseinek valós számát. Országos szinten az elsősök száma emelkedett az áprilisban beíratottak számához képest, viszont az ötből három kerületben a számok nem emelkedtek.
author
Ibos Emese

2019. október 22. 15:34

Stagnál a magyar elsősök száma
Idén 4-gyel kevesebb a magyar elsős, mint tavaly. - Somogyi Tibor illusztrációs felvétele

Az aktuális 2019/2020-as tanévben, a pedagógusszövetség összesített adatai alapján az 1. évfolyamot 3622 elsős kezdte meg magyar alapiskolában, míg a nulladik évfolyamba 232 gyerek jár. Áprilisban, a beiratkozási hónapban összesen 3499 gyermeket írattak be a szülők az ország valamelyik magyar alapiskolájába. Ha pusztán ezeket az adatokat vesszük figyelembe, látható, hogy 123-mal több jár magyar első osztályba. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a nulladik osztályokról sem, ahová 232 kicsit soroltak be. „A tavalyi 2018/2019-es tanévben 3626 volt az elsős tanulók, 267 a nulladik évfolyamba járók száma, a különbség országos viszonylatban nagyon csekély” – áll a pedagógusszövetség közleményében.

Az adatokból kitűnik az is, hogy jelentős azon szülők száma, akik elmulasztják iskolaköteles gyermeküket a kijelölt időben iskolába íratni. Erre a jelenségre már több iskola évek óta készül, hiszen ez a halmozottan hátrányos helyzetben vagy mélyszegénységben élőknél figyelhető meg. Több iskola szorosan együttműködik az egyes települések anyakönyvi hivatalával, s számon tartja az iskolaköteles kicsiket. Nemegyszer az iskola szociális terepmunkások bevonásával keresi fel az érintett családokat.

magyar suli

Ha kerületi bontásban nézzük meg a számokat, akkor az előző évhez képest Nyitra megye kivételével emelkedtek a számok. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke kiemelte, Pozsony megyében kettővel, Besztercebánya megyében öttel, Kassa megyében pedig 27-tel több az elsős. „Nyitra megyében 44 diákkal van kevesebb, mint tavaly volt, viszont itt júliusban két alapiskola bezárt – emlékeztetett Fekete Irén. A pogrányi és a nyitracsehi alapiskola szeptemberben már nem nyitotta ki kapuját.

Új jelenség figyelhető meg a Dunaszerdahelyi járásban. Az áprilisi beíratáshoz képest a szeptemberi valós adatok jóval alacsonyabbak. Ezek alapján 108 diákkal kevesebb szerepel a magyar elsősök között. Fekete Irén úgy fogalmazott, egyelőre nem tudják, mi rejlik a számok mögött. „Nem tartom valószínűnek, hogy ennyi gyermek speciális alapiskolába került volna – mondta a szövetség elnöke. Arra a kérdésre, hogy ezek a gyerekek végül nem szlovák alapiskolába kerültek-e, azt felelte: „Abban bízom, hogy a szülők vélhetően mind a két dunaszerdahelyi alapiskolába beíratták a gyereküket, s így duplán számon tarthattuk őket. Erre a jövőben figyelnünk kell – zárta az SZMPSZ elnöke azzal, hogy a szövetség nem képes olyan alapos statisztikát kidolgozni, mely feltárná a jelenség mögötti valós helyzetet. Hiszen a most nyilvánosságra hozott statisztikai adatokat is kizárólag az igazgatók pozitív hozzáállásának köszönhetően tudták összegezni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.