Célegyenesben a kassai Máthé Műterem Villa múzeum megalapítása

máthé múzeum
Kassa |

Kassa város önkormányzata újabb lépést tett annak érdekében, hogy a művészetkedvelők hamarosan egy új kulturális intézményben gyönyörködhessenek. Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere (független), Máthé Éva, a hírhedt szobrászművész, Máthé János felesége és Radoslav Kutáš, a kulturális minisztérium államtitkára néhány nappal ezelőtt írta alá a Máthé Műterem Villa múzeum megalapításáról szóló okiratot.

A hamarosan létrejövő Mathé Villa Múzeumnak köszönhetően a Kassán létrehozott képzőművészeti alkotások ezentúl Európa és az egész világ előtt elérhetővé válnak. Kassa a férjem megőrzött építészeti örökségével és művészi alkotásaival fog gazdagodni. Szobraival nem pusztán leírta és ábrázolta, hanem teljes mértékben ki is fejezte az élet lényegét. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a kulturális minisztérium és a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) vezetőségének a Szlovák Köztársaság Múzeumok és Galériák Nyilvántartásába való jövőbeni bejegyzéshez nyújtott segítségükért és szakmai útmutatásukért” – jelentette ki az ünnepélyes aláírás során Máthé Éva, a néhai szobrász felesége. A Mathé Műterem Villa mint múzeumi létesítmény a Kassa-Észak városrészben, a Horolezecká utca 1. szám alatt található, egy nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott villában kerül kialakításra. Az 1980-as évekből származó ingatlant a szobrász felesége adományozta Kassa városának, aki egyben Mathé műveinek tulajdonjogának egyedüli örököse is. A városnak adott adományban bútorok, közel 400 szobor, 2950 rajz, 1545 könyv, főként művészeti irodalom és nem kevesebb mint 744 gramofonlemez is szerepel. Ahogy arról már korábban is többször beszámoltunk, az ajándékozási szerződést még 2022 októberében írták alá.

Máthé János

Nehéz sors

Máthé János (1922. június 14., Kassa – 2012. június 4., Kassa) szobrászművész a Kassai Premontrei Gimnáziumban tanult. Katonaként a II. világháborúban életveszélyesen megsebesült. 1945-ben a prágai Képzőművészeti Akadémiára került, ahol 1950-ben végzett. Innen visszatért Kassára. Mélyen hívő emberként nem illeszkedett be a kor szocialista-realista áramlataiba, ezért gyakran mellőzték. Nonfiguratív alkotásaival az emberi fájdalmat, a magányt, a mély emberi érzéseket fejezte ki. Jasszusch Antal és Jakoby Gyula mellett a „kassai modernek” csoport tagjaként a képzőművészet egyik megújítójaként emlegetik. A hatvanas években súlyos, életveszélyes autóbalesetet szenvedett, minek következtében alkotópályájának majdnem vége szakadt, de felesége kitartásának köszönhetően újra talpra állt. A nyolcvanas évektől több kiállítást rendeztek alkotásaiból, jelenleg is számos köztéri alkotásával találkozhatunk. Kassán teret neveztek el róla. 2010-ben Hľadač dobra (A jó keresője) címmel monográfia jelent meg munkásságáról.Kassa városát hamarosan Máthé városának is emlegethetik. Valóban világszínvonalú ember és művész volt, aki nagyszerű művészi örökséget hagyott városunkban, és hagyatéka kimeríthetetlen inspirációs forrás lesz a következő generációk számára. Az alapító okirat aláírásával átléptük azt a képzeletbeli határt, amit Mathé asszony a férjének kívánt. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ezt lehetővé tették. Az elkövetkező hónapokban megpróbálunk minden engedélyt beszerezni. Ha minden jogi feltételnek megfelelünk, akkor a múzeum rövid időn belül megkezdheti a működését, amely egyébként nem egy klasszikus múzeum lesz szokványos nyitvatartási idővel. Máté asszony javaslata szerint szervezett csoportok jelentkezhetnek majd, melyek egyéni igények szerint vehetnek részt egy vezetett bejáráson. A múzeum működésének pontosé részleteiről a későbbiekben fogunk beszámolni” – közölte Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere. Az adományozási szerződés korábbi és az alapító okirat mostani aláírásával Kassa városa megpecsételte azt a hosszú folyamatot, amelynek során a Máthé János örökségének megőrzésére és továbbadására keresték a módot. A szerződés a kölcsönös barátság és tisztelet kifejezése a szobrász feleségével, aki úgy döntött, hogy teljes vagyonát szeretett városának adományozza. Mivel nemrégiben telt el a 100. év a művész születése óta, az esemény azt is szimbolizálja, hogy ahogyan egész életében, úgy halála után is képes volt a művész olyan ajándékot adni a városnak, amely nemcsak anyagi, hanem mindenekelőtt szellemi örökség. A város vezetése korábban és most is hangsúlyozta, hogy nem csak azt értékelik, amit most ajándékként kaptak, de meggyőződésük, hogy Máthé János örökségét a fiatal kassai művészek következő nemzedékei is hasznosítani fogják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?