Bemutatták az ország egyik legkorszerűbb vasúti karbantartó központját Érsekújvárban

Érsekújvár
Érsekújvár |

Az egykori javítóműhely helyén építették meg az ország egyik legkorszerűbb vasúti karbantartó központját. 2021 szeptemberében volt az ünnepélyes alapkőletétel, és 2023. szeptember 28-ára fejezték be a nagyszabású beruházást. Hasonlóan korszerű központokat létesítenek Zólyomban és Homonnán.

Az új érsekújvári vasúti karbantartó központot Pavol Lančarič közlekedésügyi miniszter jelenlétében adták át. A beruházást a közlekedési és építésügyi minisztérium Integrált Infrastruktúra Operációs Program európai uniós támogatásából valósították meg. A vonatokat korábban nyílt terepen mosták, tisztították, ebben az új, jóval tágasabb és modernebb központban – amelynek egyes részlegeit megtekinthették a vendégek –, jobb körülmények között dolgozhatnak a vasúti dolgozók. A központ részét képezi a szerelvények műszaki ellenőrzésére és alapos tisztítására szolgáló gépsor.

Elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a karbantartó központban dolgozóknak végre megfelelő, korszerű munkakörülményeket nyújthatunk”

hangsúlyozta Roman Koreň, a ZSSK igazgatótanácsának elnöke. Mindkét felszólaló elmondta, tizennégy évig tartott, mire megvalósulhatott ez az álom. Ez még abban az időben volt, amikor éveken át semmi sem történt a fejlesztések terén, de sikerült megvívniuk a harcot és az európai unió egyik egyedülálló, valóban jelentős támogatást nyert projektjéről van szó. Köszönet jár a kivitelezőnek is, aki a koronavírus helyzet ellenére sikeresen befejezte a beruházást. Nagy türelemre volt szükség az alkalmazottak részéről is, akik a kiépítés során ideiglenes körülmények között dolgoztak. A kivitelező Metrostav cég nevében Pavol Václavik vett részt az átadáson.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az idei próbaüzemet követően várhatóan 2024-ben kezdik meg az érsekújvári, zólyomi és homonnai központok teljes üzemeltetését. A vonatok karbantartását és tisztítását ebbe a három szlovákiai központba összpontosítják. A hangár bejáratánál ünnepélyesen leleplezték az emléktáblát, amelyre a nagyszabású projekt kezdetének és befejezésének az időpontját vésték. Az érsekújvári beruházásra 33,60 millió eurót fordítottak európai uniós forrásból, az állam 5,93 millió euróval, a vasúttársaság 6,46 millió euróval támogatta a projekt megvalósítását. Az érsekújvári központ összesen 45,99 millió euróból épült meg, a zólyomi 37,39 millió euróból és a homonnai 32,97 millió euróból.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?