Régió

Bátran kérdezhessen a gyerek a járványról

Komárom | Az utóbbi 2-3 hétben életünk részévé vált a koronavírus okozta járvány. Hogy mi történik a kisebb-nagyobb gyerekek lelkében, s hogyan viszonyulhat ehhez a szülő, a nagyszülő, a családtag? Sztankó Evelinnel, a komáromi Artis Centrum pszichológusával beszélgettünk a témáról.
Vataščin Péter

2020. április 2. 18:51

Sztankó Evelin
- Képarchívum

Mit mutat a friss tapasztalat és a gyakorlat: a koronavírus keltette kollektív félelem mennyire érzékelhető azokon a gyerekeken, akikkel foglalkozik, illetve akikkel akár praxison kívül találkozott? Vagy adott esetben mennyire nem?

Ez nagyon változó. Ahány gyermek, annyiféle reakció. Van, akit ez nem foglalkoztat különösképpen. Tisztában van a helyzettel, és csak egyszerűen alkalmazkodik a körülményekhez. Néhány kisebb, az arra hajlamosabb gyereknél tapasztaltam nagyobb ijedtséget, szorongást ezzel kapcsolatban. Féltik a családtagjaikat, hogy mi lesz, ha megfertőződnek, mi lesz, ha a külföldön dolgozó szülő nem tér haza egészségesen és időben. Ha nem mindig mondják is ki, a szülő észreveszi, hogy megváltozott a gyerek viselkedése, feszültebb, aggódóbb. Ugyanez a helyzet a kamaszok körében is, annyi különbséggel, hogy ők könnyebben kifejezik szóban is az érzelmeiket, illetve konkrét véleményük van a kialakult szituációról, akár annak gazdasági hatásairól. Valakit megnyugtat, ha megoszthatja a gondolatait, a frissen hallott információit másokkal. Akad olyan is, aki inkább hallani sem akar róla, hogy ne táplálja saját félelmét. 

Milyen módon érdemes a családban a gyerekkel a vírusról és a kialakult helyzetről beszélni? 

A szülő ismeri legjobban a gyermekét. Tudja, hogy korára és a helyzetre adott reakciójára való tekintettel mennyit és hogyan mond el neki. Mindenesetre azt gondolom, hogy beszélni kell a jelenlegi állapotról. Sok szülő ezt nem teszi meg azért, hogy ne foglalkozzon vele túlzottan a gyermek, hogy ne ijessze meg őket a helyzet. Ez önmagában nem akadályozza meg, hogy a téma a gyerek tudatába kerüljön, hiszen az iskolatársakkal is megbeszélik a dolgokat, és kiérzik az otthoni környezet feszültségét is. Nem utolsósorban a média is nagy szerepet játszik ebben. Előfordul, hogy magukban tartják gondolataikat, hogy ne nyugtalanítsák még jobban a szüleiket. Ezzel csak fokozódik a stressz és a bizonytalanság érzése. Szerintem az a legjobb, ha időt szánunk a megbeszélésre, amikor a gyerkőc bátran felteheti a kérdéseit az adott szituációval kapcsolatosan. Mondja el, ha fél, és azt is, hogy amit gondol róla, hogy megértse, mi zajlik körülötte. Érezze, hogy bármikor fordulhat hozzánk, ha kérdése van. Beszéljünk a lehetőségekről, a fertőzés megakadályozásának módjairól. Ez egy fontos feladat, ami által úgy érzi, ő is hozzájárulhat a család védelméhez. Az érzékenyebb, kisebb gyermekeknél nem javasolt együtt nézni az esti híradót, mivel az ott közölt számadatok a fertőzés terjedéséről újabb rémületet válthatnak ki. A szülők a munkahelyi és pénzügyi gondjaikat ne a gyermek jelenlétében beszéljék meg. Ha nagyobb gyermekről van szó, aki az internethasználatot részesíti előnyben a tájékozódásra, nagy mennyiségű információval találja szemben magát. Tanítsuk meg, hogyan tud eligazodni az álhírek sokaságában. 

A hónapokon át tartó távoktatás, valamint a barátokkal és osztálytársakkal való személyes érintkezés hiánya milyen kihívásokkal, illetve milyen jótékony hatásokkal, például új képességek elsajátításával járhat a gyerekek pszichéjére nézve?

A mai gyermekek már elég digitalizált világba születnek, ahol nagyon fontos a jártasság ezen a területen. Az online távoktatás jó felület e kompetencia fejlesztésére. További előnyének látom a gyors és időt spóroló információáramlást otthoni kényelemben. Nem kell számolni az utazási idővel, könyvcipeléssel, alkalmazkodni a tömegközlekedéshez, az osztályteremhez és az iskolatársakhoz. Mindez kevesebb konfliktust, stresszt és monotóniaérzést nyújt. Fejleszti a gyermek feladat- és felelősségtudatát, hiszen saját maga osztja be a tanulásra szánt idejét és tempóját. Mindezt nyugodt, csöndes környezetben, mely által kiegyensúlyozottabb lesz, sőt javul a koncentrációja is. Emellett úgy gondolom, hogy csökkenhet a gyermek valóságérzete, gyengülhetnek az érzelmi és kommunikációs képességei. Az adott körülmények között ugyanis nincs lehetőség a csoportos játékra tanulás után. Néhány gyermek motivációját a körülötte lévők eltökéltsége erősíti. Ezt az otthoni tanulás nem teszi lehetővé. A gyermekek képernyő előtt töltött ideje is megnövekedik, amiből eddig sem volt hiány a mostani generációnál. Néhány gyermek egyszerűen jobban működik szabályok szabta és ingergazdagabb környezetben. A nézeteim a távoktatásra elég ellentmondásosak. Úgy vélem, hogy nagyon gyermekfüggő dolog. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ismételten két új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Eddig azt kérték, maradjunk otthon, most viszont már kezelésre, vizsgálatra invitálnak

Lassan ébredezik Rimaszombat

Branislav Gröhling

Gröhling közölte, elemzik a teljes óvodahálózatot

Börtönbüntetést kaptak a neonáci verekedők

Megszületett az elsőfokú ítélet a Mariatchi bár elleni brutális támadás ügyében

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

A szlovák cégek imádják az adóparadicsomokat

gyógytea

A legjobb idegnyugtató gyógynövények

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.