Régió

BARANGOLÓ: Tegyen egy pezsdítő sétát az újjáéledő kulcsodi ágrendszerben

Kulcsod | Zöldellő ártéri erdők, újjáéledő vizes ágak mentén, madárfüttyel kísérve a Csilizköz szélén barangolva Európa leghosszabb folyamához vezet az utunk. Könnyű tavaszi sétára invitáljuk Olvasóinkat a Duna Kulcsodi ágrendszerében.
Kiss Bartalos Éva

2021. március 31. 14:02

kulcsod

A Dunaszerdahelyi járás déli csücskében található Kulcsod kivételes természeti környezetben terül el, a falun átfolyó Csiliz patak, a Határ-kanális, és a falu határában folyó Duna meghatározza a látképet.

Amazónia a Csallóközben

Egykor áthatolhatatlan őserdőhöz hasonlíthatott a Duna szárazföldi deltáját alkotó fonatos ágrendszer. A mocsarak melletti erdők fáit benövő indák biztonságos otthont teremtettek az állatvilágnak. A múlt század közepétől azonban lezárultak az ágrendszerbe vezető medrek, lényegében megszűnt a vízellátás, a kavicsos üledékek felszámolták az egykori gazdag élőhelyeket. Néhány éve a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás EU-s forrásokból hozzálátott az egyedüllő természeti örökség helyreállításához, amelynek eredményeit a városból szabadulni vágyók, és a megszállott természetjárók egyaránt élvezhetik.

Három madárfaj védelme

A természetvédelmi társulás LIFE projektje keretében a partifecske, jégmadár és a gyurgyalag védelmére fókuszált a Duna és Morva folyók mentén.

Kulcsod

Újra utat nyitottak a víznek, és medertisztítással is élhetőbbé tették az ágrendszert, ennek köszönhetően az oxigéndús vízzel együtt a halak is visszatérhetnek a mederbe, és újra elindulnak a természetes folyamatok az ágrendszerben.

Tavaszi muzsika

Kulcsodról egy betonúton vezet az utunk a Duna töltéséhez, kijelölt parkolót ugyan nem találtunk, de néhány autó utal arra, hogy parkolóként használják az információs tábla melletti placcot. A töltésen tábla jelzi, hogy melyik irányba elindulva mit találunk. Húsz percre van a legendás Csicsói-ág, bennünket azonban az töltés melletti ártéri erdőből kiszűrődő madárfütty csábít. 

Kulcsod

A kigyúrt földúton tábla jelzi, hogy természetvédelmi övezetben járunk, innen már csak követni kell a zöld turistajelzést a fákon, nem kell attól tartani, hogy eltévednék a csapáson. Az utunk elejét szegélyező ártéri erdőben is ébredezik a természet, apró virágok virítanak az avarban, a lombok között felderengő zöldes árnyalat jelzi a tél végét.

Csillogó víztükör

Nem kell sokat gyalogolni, hogy megpillantsuk a csillogó víztükröt, ami szinte a Dunáig kísér majd bennünket, de ne siessünk előre. Élvezzük, hogy tanúi lehetünk a természet ébredésének, hallhatjuk a fű zizegését, alig zavarja meg valami a vasárnapi idillt a poros földúton.

Kulcsod

Az ágrendszer szigeteit körülölelő víz kékbe, máskor zöldbe vált. Egy kis hídon átkelve megfigyelhetjük, hogyan formálja a víz a partot.

Találkozó a nagy fánál

Vasárnap délutáni sétánk során mindössze egy tucat természetjáróval találkoztunk az ágrendszerhez vezető útvonalon. Utunk harmadánál már fehéren villogott a Duna víztükre. Impozáns kapuban érhetünk le Európa második leghosszabb folyamának partjához. Egy matuzsálem fa jelzi a tökéletes kilátót, ahonnan lesétálhatunk a sziklákkal övezett partra, hogy kipihenjük az ide vezető mintegy négy kilométeres séta fáradalmait. A fa alatti pihenő azonban csak köztes célpont, a folyót követve ugyanis eljutunk a Kulcsodi ágrendszer kapujába.

Kulcsod

A partról nemcsak a Dunát csodálhatjuk meg, hanem azt is megfigyelhetjük, hogy hogyan tölti fel a folyó vize az évtizedekig vegetáló ágrendszert. A kihelyezett tájékoztató táblának köszönhetően betekintést nyerhetünk az ágrendszer történetébe, és ha szerencsénk van, akkor egy-egy teherszállító hajón kívül például különleges madarakat is láthatunk.

Duna

A nem messze lévő medvei Duna hidat kémlelve azon morfondírozunk, hogy a Csallóközből Magyarországra igyekezve eddig eszünkbe sem jutott, hogy ilyen szépségeket rejt a vidék.

Vigyázzunk rá

A Kulcsodi ágrendszer is bizonyítja, hogy a természet kis segítséggel képes talpra állni, de a beavatkozás nem mindig pozitív. Szomorúan konstatáltuk, hogy sok helyen eldobott sörös dobozok, petpalackok nyomják el a vadvirágokat. Ugyan a Duna környéke kínál annyi látnivalót, hogy több órát is eltöltsünk a parton, ha frissítőt is hozunk magunkkal, akkor a hulladékot ne felejtsük el visszapakolni a táskába. Ha a természet képes volt kiheverni a múlt sebeit, ne okozzunk újabb fájdalmakat azzal, hogy elhagyjuk a szemetet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.