Bakos Adri: Játsszunk szlovákot

Bakos Adri
Dunaszerdahely |

Egyre népszerűbb az az újfajta nyelvtanítási módszer, melyet Bakos Adri dolgozott ki. A játékos tanuláson alapuló módszert egyre több iskolában alkalmazzák az alsó tagozatos pedagógusok. 

„Bakos Adrinak hívnak és a Selye János Egyetemen tanultam angol–
szlovák szakon, inkább hobbiból, mint kényszerből. Az életben minden könnyebben megy, ha az ember játéknak fogja azt fel.” Ezzel a mondattal indítja a Szlovákul Játékosan Polgári Társulás a honlapját és ebben a mondatban benne is van annak az újfajta nyelvtanítási módszernek a lényege, amit Bakos Adri, a társulás alapítója elsőként alkalmazott a szlováknyelv-oktatásánál és amelyet egyre több magyar tannyelvű iskola használ.

Mario  Rinvolucri volt valószínűleg az első olyan nyelvtanár, aki a játékot kezdte alkalmazni az idegen nyelv tanításánál. A 80 éves mentor alapította a méltán világhírűvé vált, az Oxfordi Egyetem mellett működő nyelvtanárképző központot, 1974 óta a Pilgrims Nyelvtanárképző vezető tanára. Az általa kifejlesztett angolnyelv-tanítási módszerről ma is aktívan tart előadásokat a világ különböző pontjain tanító angolnyelv-tanároknak. Vallja, hogy a játék, bármilyen komolytalan is, elegendő energiát ad ahhoz, hogy elérjük a komoly célt. Az ő könyveit, valamint Shelley Ann Vernon tanítási elveit tanulmányozva dolgozta ki Bakos Adri a szlovák nyelv újfajta tanítási módszerét.

„A Bakos-féle” módszer
„Ez így nem korrekt, mert nem én fejlesztettem ki, én a már kitalált módszert alkalmaztam és formáztam át úgy, hogy eredményesen használható legyen a szlovák nyelv tanításánál” – pontosít Bakos Adri. „Görögországban részt vettem egy intenzív továbbképzésen, ahol egy brit tanárcsapat arra tanított néhány amerikai lektorral együtt engem is, hogyan tanítsuk az angolt mint idegen nyelvet úgy, hogy a diákok ne lépjenek le az első óra után, és ne csak megtanulják a nyelvet, de élvezzék is magát a tanulási folyamatot. Ez olyan meghatározó élmény volt számomra, hogy eldöntöttem, megpróbálom ezt a módszert alkalmazni a szlováknyelv-tanításnál is” – mesél a kezdetekről Bakos Adri. 

A módszer lényege
A módszer lényege a vizuális játék. Amikor hallunk egy információt, egy idegen szót, például azt, hogy „sliepka”, 20 százalék az esélye annak, hogy megjegyezzük, megtanuljuk. Ha képen látjuk, 30 százalék. Ha a kettő párosul, 50 százalék az esélye annak, hogy megjegyezzük a szót. 70 százalékra növekszik az esély, ha azonnal használjuk és mondatba foglaljuk, 90 százalékos eséllyel jegyezzük meg, ha valamiféle szituációs játék keretében gyakoroljuk a szót, illetve eljátszunk akár egy történetet az új szót, vagy szavakat használva. A titok pedig az, hogy nemcsak használjuk, ismételjük a megtanult szót, de a játékon keresztül élményt is társítunk hozzá, ez pedig már verhetetlen párosítás. 


A tankönyvek 
Ennek a módszernek az alkalmazásához ad útmutatást a két tankönyv, a „Zábavná slovenčina” – Szórakoztató szlovák és a „Veselá slovenčina” – Vidám szlovák, amelyekben az új szókincset ötletes történeteken keresztül gyakorolják a gyerekek. A klasszikus idegennyelv-tanítással szemben jóval több erőfeszítést és felkészülést követel a tanártól, ráadásul nem minden tanár szeret kilépni a katedra komfort zónája mögül, márpedig ennél a módszernél ez elengedhetetlen, mert a tanár a játékoscsapat karmestere. Ő az, aki „kitalálja” a játékot és teljesen mindegy, hogy a módszertani könyvből választ-e lehetőséget, vagy úgymond az óra résztvevőire szabja a játékot. Egyetlen dologra kell ügyelni, a sorrendre. A történeteket a megírt sorrend szerint kell gyakorolni, mert amellett, hogy ismétli az előző fejezetekben megtanultakat is, minden fejezet új szavakat hoz. Ez ennek a módszernek a pluszhozadéka, a folyamatos gyakorlás és az észrevétlen ismétlés, amivel rögződnek az információk.

A tapasztalatok
A tavalyi év adatai szerint a magyar tannyelvű alapiskolák 38,5 százaléka használta a Szlovákul játékosan szlováknyelv-tanítási módszert az országban. A legtöbben a Csallóközben, illetve a Pozsony–Párkány vonalon. A visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak. „Fontos a visszajelzés. Ezért is örültem a pár héttel ezelőtti módszertani találkozónak, amit a karcsai alapiskola szervezett alapiskolás tanítókkal. Természetesen mint mindenkinek, nekem is szárnyakat ad egy pozitív értékelés, de nagyon örültem a konstruktív kérdéseknek, az inspiráló válaszoknak és az olyan gyakorló pedagógusok észrevételeinek, akik ezzel a módszerrel tanítják a szlovák nyelvet az első osztályban. Különösen fontos számomra az, hogy a szülők elismerően nyilatkoznak a módszerről, hiszen egyrészt megtapasztalják, hogy a gyerek előrehalad, fejlődik és nem utolsósorban látják az örömét, hiszen élvezi a tanulást” – mondja Bakos Adri.
Egyre több iskola választja a „Szlovákul játékosan” tankönyveket, bár az állam nem támogatja, elfogadható áron lehet hozzájutni. Több olyan kisiskola van, ahol csupán a tanári példányt vették meg és ebből tanul az osztály. Az oktatási minisztérium egyelőre nem támogatja, még mindig csak egy, az úgynevezett Ypsilon tankönyvet kapják meg a magyar iskolák térítésmentesen. A polgári társulás már elindította a Bakos-féle könyvek jóváhagyási folyamatát, az elsős és másodikos tankönyveket az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPU) elé terjesztették véleményezésre.

Távlati tervek
Ebben az évben megjelent a második osztály számára írt tankönyv, jövőre pedig elkészül a harmadikosoknak szánt segédeszköz. Bakos Adrinak eltökélt szándéka, hogy a negyedikeseknek szánt tankönyvet is kiadja. „Legszívesebben az érettségiig írnám a könyveket, sőt, még szakosítanám is őket. Hiszen más szókincset használ egy asztalos, és mást egy fodrász. Ennek a módszernek a segítségével a diákok megtanulják a nyelvtani alapokat, az életük során pedig bővül a szókincsük” – vallja Bakos Adri. 

A könyvkiadás azonban nem olcsó mulatság és érdekes módon a szlováknyelv-tankönyvek kiadását nem sokan hajlandók támogatni. Elképzelhető, hogy ha magyar történelemkönyvről lenne szó, szép számmal akadnának nevüket vállaló támogatók. Pedig ezek a tankönyvek azok, amelyek az itt élő magyar gyerekek számára segítséget nyújtanak. Segítséget abban, hogy itt tudjanak létezni, hogy legyen önbizalmuk, hogy ha valaki zumbatanár akar lenni, akkor ne a szlováknyelvtudás hiánya miatt legyen takarítónő. Nem jelenti a magyarság megtagadását az, ha gyerekeink az angolon kívül játékosan megtanulnak még egy idegen nyelvet, történetesen a szlovákot. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?