Régió

Az oltások igazságos területi elosztását kérik

Komárom | Az ország egyes régiói nem részesülnek arányosan a koronavírus elleni vakcinákból. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége (SZMSZSZ) arra kérik az egészségügyi minisztert, hogy mihamarabb biztosítson megfelelő mennyiségű oltóanyagot a déli régióknak is.
Vataščin Péter

2021. február 25. 13:30

Komárom
Keszegh Béla és Fekete Irén a sajtótájékoztatón - Vataščin Péter felvétele

Komáromban az elmúlt másfél hétben nem tudtak új vakcinát beadni, s a következő bő egy hétben is csak a második oltások felvételére kerülhet sor – éreztette a problémát Keszegh Béla, a város polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyet Fekete Irénnel közösen tartottak a komáromi városházán. Az SZMPSZ elnöke szerint ők és a SZMSZSZ örömmel fogadták, hogy a pedagógusok oltására hamarabb kerület sor a kormány tervei szerint. „Az 55 év alatti pedagógusainknak viszont a megyei központokba kellett utazniuk, holott tudjuk, hogy olyan járási székhelyeken, mint Liptószentmiklós vagy Alsókubin, megtörtént az oltások beadása a helyi pedagógusok számára. Szerintük ezek kivételek voltak. A déli városok oltóközpontjai is fel voltak készülve arra, hogy a mi pedagógusaink is megkapják a vakcinát“ – hangsúlyozta Fekete Irén, aki megjegyezte azt is, hogy a gond egyként érinti a magyar és a szlovák szakembereket is. A SZMSZSZ-szel karöltve arra kérik Branislav Gröhling tárcavezetőt, hogy tegyen lépéseket az oltások igazságosabb elosztásának érdekében. Egyébként támogatják a miniszter azon javaslatát, miszerint a gyerekeknek a legrövidebb időn belül vissza kell kerülniük az intézményekbe világos szabályok mentén és biztonságos körülmények között – utóbbit azonban csak az oltások tudják biztosítani. Fekete Irén szerint ezen a téren az is megkerülhetetlen, hogy az iskolák nem pedagógus alkalmazottait is immunizálják.

Mivel a járványkezelésben kulcsfontosságú a mobilitás csökkentése, ezért veszélyes lehet, ha komáromi oktatók távolabbi városok oltóközpontjait keresik fel. Keszegh Béla példája szerint a szlovák tannyelvű komáromi Komenský Alapiskola három pedagógusa nemrég egészen Besztercebányára utazott a vakcináért.

Ugyancsak lényeges az 55 év feletti szakemberek immunizálása, ám erre most nincs lehetőség Komáromban vagy Dunaszerdahelyen. Fekete Irén újságírói kérdésre elmondta, ez azért is fontos, mert a pedagógustársadalom tagjainak egy jelentős része épp ebbe a korcsoportba tartozik.

Tapasztalatok – kétségek

Keszegh Béla az önkormányzat igényfelmérésére hivatkozva hozzátette, az idősebb szakemberek körében magasabb a hajlandóság az oltás felvételére. Emellett úgy tapasztalni, hogy az oktatók általánosságban a Pfizer cég vakcinája iránt vannak a legnagyobb bizalommal. Fekete Irén ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy amikor az AstraZeneca vakcináját kapták meg egyes pozsonyi és szenci pedagógusok, sokan rosszul lettek és nem tudtak oktatni még az interneten keresztül sem. „Felkerestünk egy szakorvost, Kulja Andrást, aki tegnap tartott egy előadást Tévhitek és tények a koronavírusról és az oltásokról címmel. Több mint 180 pedagógus kapcsolódott be, akiket az orvos megnyugtatott afelől, hogy mindegy milyen vakcinát kapnak, a szervezet erre reagálni fog, de ezek nem feltétlenül mellékhatások“ – mondta az SZMPSZ elnöke, aki azt is elárulta, hogy online előadássorozatot terveznek, amelynek következő vendége egy pszichológus lesz.

Keszegh arról is tájékoztatott, hogy az iskolanyitást vetően Komáromban már megesett, hogy karanténba került néhány osztály. Az önkormányzat ugyanakkor folyamatosan biztosítja az iskolák tesztelését, s van olyan intézmény is, ahol egyes évfolyamokban a diákok 90 %-a már visszakerült a tantermi oktatásba.

Közös fellépés

Az Új Szó kérdésére Keszegh Béla elmondta, a Városok Úniójának vezetőségében éppenséggel sok olyan polgármester van, akik kedvezőbb oltáshelyzetet tapasztalnak a városaikban és azok környékén. Ugyanakkor a szervezet például segített abban, hogy az AstraZeneca vakcináiból Komáromba is jutott egy szállítmány. Emellett pedig teljes mellszélességgel azt pártolják, hogy igazságos elvek szerint történjen a vakcinák kiosztása. Tudni kell azt is, hogy nemcsak a délen, hanem az ország más részeiben is gondok vannak a vakcinák utánpótlásával. Keszegh megjegyezte, azt például természetesen figyelembe lehet venni, hogy egy területen súlyosabb a járványhelyzet, ahova a szolidaritás elve alapján aztán több oltóanyagot lehet szállítani. Hozzátette: a jelenlegi helyzet okait nem a helyi önkormányzatoknál kell keresni, mivel sok múlik azon, hogy az adott kórház milyen kapcsolatban van az egészségügyi minisztériummal.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.