Régió

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Nagyszombat | Elfogadták a megye jövő évi költségvetését a szerdai képviselő-testületi ülésen. A déli járásokba is jut pénz a kiegyenlített büdzséből.
Bartalos Éva

2018. december 15. 15:07

Jozef Viskupič megyefőnök - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Jozef Viskupič megyeelnök szerint ambiciózus, reális és kiegyenlített költségvetéssel gazdálkodhat jövőre a megyei önkormányzat. A 174 878 000 ezer eurós büdzséből számos beruházást terveznek, elsősorban az oktatást, a szociális szolgáltatásokat és a turizmust fejlesztené a megye. A megyeelnök rámutatott, hogy a duális képzés javításával enyhítenék a szakemberhiányt a munkapiacon, a szociális szolgáltatások finanszírozásának emelése keretében több szociális otthont felújítanak. Berényi József, a megye önkormányzat alelnöke közölte, a medvei és a kosúti intézet kiszolgálóegységeit is bővítik. A tőkeberuházások 35,5 százaléka a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásba kerül. Dunaszerdahelyen már korábban tárgyaltak arról, hogy a megye fibnanszírozza a sikabonyi temető melletti kereszteződés körforgalommá alakítását, felújítják a Vidékfejlesztési Szakközépiskola kazánházát és uszodáját. Nyárasdon, valamint Nyárasd és Alistál között felújítják az utat. Galántán továbbfejlesztik a Honismereti Múzeumot, a megye hozzájárulásából bővítik a raktárát. „Tovább emelkedett a megyei pályázatokra szánt anyagi források összege. Az idei 570 ezerről 750 ezerre nő a kulturális, sport-, szociális és egészségügyi célokra megpályázható támogatás” – tájékoztatott az alelnök. Berényitől megtudtuk, hogy jövőre Nagyszombat megyében is bevezetik a participatív költségvetést, az önkormányzat közvetlenül a lakosok és a polgári társulások ötletei alapján osztja szét a mintegy negyedmillió eurós tételt. Az alelnök azt mondta, az év elején adnak bővebb tájékoztatást a felhasználásról.

Jövőre a turizmus fejlesztése is nagyobb hangsúlyt kap Nagyszombat megyében. A tervek között szerepel a kerékpárutak fejlesztése és építése, a közös marketing kialakítása, valamint a nemzetközi nagyvásárokon és kisebb külföldi kiállításokon való bemutatkozások megszervezése. (béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Bajban a pozsonyi idegsebészet

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?