Az aprópénz is érvényes fizetőeszköz

shutterstock-aprópénz
DUNASZERDAHELY/PERED/FARKASD |

Júliusban érvénybe lépett a fizetésnél a végösszeg kerekítése 5 vagy 10 centre, de az eddig használt összes fizetőeszköz továbbra is érvényes. A kereskedők azonban olykor sajátosan értelmezik a szabályokat, vagy maguk alkotják meg azokat.

Az elmúlt hetekben három település egy-egy boltjában történt velem olyan eset, amikor nem tudtam 1 és 2 centesekkel fizetni. Egy dunaszerdahelyi pékségben 3 euró 60 centért vásároltam árut. Az eladó megkért, hogy keressek aprót. Miután 20, 10, 5, 2 és 1 centesekből kiszámoltam a 60 centet, közölte, hogy inkább mégsem kéri, mert szeptembertől nem lehet az 1 és 2 centesekkel fizetni. Egy ideig azzal érveltem, hogy ilyen szabály nincs, ezek ugyanolyan fizetőeszközök, mint a többi centes, de ő hajthatatlan volt, egyszerűen nem vette el az aprót. Miután nagyobb papírpénzzel fizettem, elnézést kért, hozzátéve, hogy értsem meg, a főnöke nem engedi, hogy a vevőktől elvegye az 1 és 2 centeseket. Még aznap hasonló eset ismétlődött meg egy peredi vegyesboltban, ott azzal próbált meggyőzni az eladó, hogy már nem lehet fizetni a két legkisebb aprópénzzel, hanem a bankban kell leadni azokat. Nem hittem neki. Pár nappal később egy farkasdi élelmiszerboltban megismétlődött a szituáció, a vita odáig fajult, hogy az eladó azt mondta, inkább vigyem el a megvásárolt árut ingyen és menjek vissza kifizetni másnap. Ehelyett felkerestem a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget (SOI), ahol azt a választ kaptam, hogy meglepően sok hasonló esetről számoltak be a lakosok azóta, hogy július 1-jén életbe lépett a rendelet, mely szerint vásárláskor a végösszeget 5 és 10 centre kell kerekíteni.

Ha valaki ilyesmit tapasztal, tegyen bejelentést az illetékes hivatalunknál és kérje a kereskedelmi egység ellenőrzését. Alkalmazottaink az ellenőrzésekről írásos tájékoztatást küldenek a bejelentőknek, az üzemeltetők pedig figyelmeztetést kapnak. A kereskedők kicsit elvesztek a kerekítés szabályaiban, de az 1 és 2 centeseket mindenhol el kell fogadni, szó sincs arról, hogy kivonnák a forgalomból”

fejtette ki a fogyasztóvédelmi hivatal telefonos ügyintézője.

A témával az Új Szó korábban is foglalkozott: https://ujszo.com/kozelet/fizethetunk-meg-1-es-2-centesekkel-vagy-orokre-felejtsuk-el

A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hivatalos tájékoztatásában az áll, hogy Szlovákiában a kizárólagos törvényes fizetőeszközök az euróbankjegyek és -érmék, amelyeket pénzforgalomra szánnak, és amelyek monetáris kötelezettségek kiegyenlítésére szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy a jogi és a természetes személyek mint a készpénzfizetés címzettjei nem tagadhatják meg jogos indok nélkül az eurobankjegyek vagy -érmék névértéken történő elfogadását törvényes fizetőeszközként.

A készpénzhasználat kötelezettsége alól csak a törvényben meghatározott esetekben adnak felmentést, amikor a bűncselekményből származó jövedelmek legalizálásának megakadályozásához fűződő közérdek elsőbbséget élvez (a vállalkozók közötti készpénzfizetés korlátozása 5000 euróra, a polgárok közötti készpénzfizetés korlátozása 15 000 euróra), vagy a készpénzforgalomra vonatkozó feltételeket állapítanak meg a használatuk megkönnyítése érdekében, és ez vonatkozik a sérült bankjegyek és érmék kezelésére, valamint arra a jogra, hogy a készpénz elfogadásakor nem fogadhatnak el 50-nél több érmét fizetésenként, ami nem vonatkozik a Szlovák Nemzeti Bankra és a bankokra. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az árakról szóló 18/1996. sz. törvény módosított, 2022. július 1-jén hatályba lépett módosítása, amely az 1 és 2 centes érmék szlovákiai forgalmának korlátozását célozza, a kereskedők számára előírja, hogy a vevő által készpénzben, azaz az aktuális pénznem érméivel és bankjegyeivel fizetett árat fel kell kerekíteni. A készpénzben fizetett árak kerekítésének törvényi kötelezettsége azonban nem jelenti az 1 és 2 eurocentes érmék készpénzes fizetésben történő elfogadásának korlátozását. Ez azt jelenti, hogy az 1 és 2 eurocentes érmék továbbra is törvényes fizetőeszköz maradnak, lehet velük fizethetni és azokból visszaadni a vevőknek. Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmet a Büntető Törvénykönyv 273. paragrafusára (A pénzforgalom veszélyeztetése), amely szerint aki a belföldi pénzt megtagadja vagy a belföldi pénzt törvényes ok nélkül megrongálja, hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő"

olvasható a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség állásfoglalásában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!